هر چند پیشرفت علم و تکنولوژی یک اتفاق خوب است و میتواند زندگی بشر را بهتر کند؛ اما گاهی برخی با سواستفاده از آن سعی میکنند تا به دیگران آسیب برسانند. در اینگونه موارد قانون وارد عرصه شده و با اعمال مجازاتهایی سعی میکند تا جلوی این گونه جرائم را گرفته و مرتکبین را تنبیه نماید.
مزاحمت با گوشی یکی از پدیدههای جدید در جرایم است که با افزایش روزافزون استفاده از گوشیهای همراه و تلفن نیز بیشتر میشود. البته مزاحمت تلفنی تنها به افراد اختصاص ندارد، بلکه برخی از آنها مزاحم سازمانهایی چون اورژانس نیز میشوند. مزاحمت تلفنی اگر به طور مکرر رخ بدهد جرم بوده و شخص میتواند از مزاحم شکایت کند.
تعریف قانونی مزاحم تلفنی
تماس تلفنی و پیامک مزاحمت باید به صورت مکرر و در یک بازه زمانی خاص رخ دهد. اگر این مزاحمتها باعث سلب آسایش افراد شده یا آسیبی جسمی به آنها وارد کند، جرم مزاحمت رخ داده و میتوان از آن شکایت کرد. مثلا فردی از طریق موبایل خبری دروغ درباره آتش سوزی یا فوت شخصی را به دیگری بدهد و او به دلیل شوکه شدن سکته کرده یا فوت کند، در این صورت جرم محرز است و میتوان از مزاحم شکایت کرد.
در مواردی که مزاحمت منجر به فوت میشود، امکان اعدام فرد مزاحم نیز وجود دارد. چنانچه در ماده 131 قانون مجازات اسلامی آمده است: در جرایم تعزیری که رفتار مجرم عناوین متعددی دارد، مرتکب به اشد مجازات محکوم میشود.
در صورت احراز شرایط تحقق جرم مزاحمت تلفنی و مجازات آن در قانون، مجرم به حبس و جریمه نقدی محکوم میشود. برای آگاهی از شرایط شکایت از شماره موبایل با ما همراه باشید.
چه مواردی مصداق مزاحمت تلفنی است؟
مزاحمت تلفنی میتواند مصادیق متعددی داشته باشد. موارد ذیل طبق قانون جرم محسوب میشود:
- سوت کشیدن و فوت کردن بدون وقفه در گوشی.
- توهین و بیان حرفهای رکیک به مخاطب و تهمت زدن به او
- گفتن اخبار کذب و تکان دهنده که میتواند موجب شوک آنی شود
- تهدید به قتل
- تهدید به اخاذی
- تهدید به ضررهای مالی یا حیثیتی
- تهدید به افشای اسرار خصوصی افراد یا خانواده آنها
مجازات مزاحمت تلفنی
ماده 641 قانون مجازات اسلامی درباره مزاحمین تلفنی میگوید: «هرگاه کسی به وسیله تلفن و با دستگاههای مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات مرتکب به حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم خواهد شد» طبق قانون مجازات چنین افرادی یک ماه تا شش ماه حبس است.
همچنین مزاحمت در قانون شرکت مخابرات نیز جرم شناخته شده و در تبصره 2 ماده 14 قانون تاسیس این شرکت آمده است: «هر کس با گوشی موبایل خود مزاحم دیگر شود، در طی چند مرحله به او اخطار داده میشود و اگر وی همچنان به مزاحمتش ادامه داد، تلفنش به طور دائم قطع میشود.»
شکایت از شماره موبایل
اگر کسی مورد مزاحمت تلفنی قرار گرفت، در ابتدا باید به دادسرای محل وقوع جرم یعنی جایی که خودش زندگی میکند مراجعه کرده و جرم را اعلام کند. البته میتواند به مخابراتی که در محدوده زندگیاش است نیز مراجعه نماید.
البته باید توجه داشته باشید که برای شکایت از موبایل باید جرمی اتفاق افتاده باشد و ارسال پیامهای تبلیغی و سیاسی و اینطور موارد که به طور سیستمی فرستاده میشوند، جرم محسوب نمیشود.
پس زمانی که فرد مطمئن است جرم رخ داده، شماره موبایلی که با آن ایجاد مزاحمت کرده بودند را به مخابرات اعلام نماید. اگر شماره مزاحم قابل تشخیص نبود باید از مخابرات بخواهد تا شماره موبایل را برایش پیدا کند. مخابرات فرمی به فرد میدهد که پس از تکمیل آن، نرم افزاری را روی گوشی او نصب میکنند. زمانی که مزاحم با فرد تماس بگیرد، او باید کدی که مخابرات داده را در نرمافزار وارد نماید تا شماره موبایل مزاحم را شناسایی کند.
در مدت 24 ساعت، شماره موبایل مزاحم شناسایی شده و مخابرات با او تماس میگیرد و اولین اخطاریه را برایش ارسال میکند.
مخابرات در مواجهه با مزاحم تلفنی کارهای زیر را انجام میدهد:
- در اخطاریه اول، ابتدا به مدت یک هفته شماره موبایل مزاحم را قطع میکند
- اگر مزاحم به کار خود ادامه دهد، در اخطاریه دوم، موبایل او را به مدت سه ماه قطع میکند
- چنانچه فرد دست از مزاحمت خود برنداشت، در بار سوم برای همیشه امتیاز موبایل از وی سلب میشود.
مراجعه به مخابرات زمانی است که شاکی تنها قصد دارد که مزاحم را توبیخ نماید. اما اگر مزاحمت فرد بسیار جدی بوده و احتمال وارد کردن آسیب به جان و مال و آبرو در میان باشد، باید از طریق دادسرای محل وقوع جرم اقدام نماید.
برای این کار ابتدا باید دادخواستی برای شکایت از شماره موبایلی که مزاحمت ایجاد کرده، پر شود.
در مرحله بعد شکایت به یکی از شعب دادیاری ارسال شده و کلانتری و نیروی انتظامی، پیگیریهای مربوط به آن را انجام میدهند. کلانتری با ارسال نامهای به مخابرات لیست مکالمات را دریافت میکند.
آنها از این طریق مالک شماره موبایل را شناسایی کرده و احضاریه دادگاه برای او ارسال میشود. اگر متهم تا 3 بار که احضاریه برایش صادر میشود، در دادگاه حاضر نشود؛ حکم جلب او صادر میشود.
در زمان بازپرسی در دادسرا، چنانچه مجرم جرمش را پذیرفت، دادسرا کیفرخواست را صادر و پرونده را به دادگاه میفرستد. اما اگر متهم جرمش را نپذیرفت، رسیدگی متوقف نخواهد شد.
در نظر داشته باشید که زمان شکایت از شماره موبایل در دادسرا، باید نامه مخابرات را به آن ضمیمه نمایید تا روند رسیدگی سریعتر شود. همچنین برای شکایت از مزاحمت با شماره موبایل، نیازی نیست به پلیس فتا مراجعه نمود.
مدارک لازم برای شکایت از شماره موبایل
برای شکایت از شماره موبایل مزاحم باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
- مدارک شناسایی و هویتی مثل شناسنامه یا پاسپورت
- کارت ملتی
- آخرین قبض پرداختی
- نامه تاییده از جانب مخابرات که وجود مزاحم تلفنی را ثابت میکند
- داشتن پرینت مکالمات یا پیامکها و در صورت نیاز شهادت شهود
شکایت از شماره موبایل همراه اول
اگر مزاحمت برای شماره موبایل همراه اول صورت گرفته باشد، میتوان از طریق شرکت همراه اول نیز از فرد مزاحم شکایت کرد.
شکایت از شماره موبایل همراه اول را میتوان به سه روش انجام داد:
- مراجعه به سایت همراه اول به آدرس mci.ir و ثبت شکایت
- شکایت از طریق تماس با شماره اپراتور همراه اول 9990
- شکایت در دادگاه
شکایت از شماره موبایل ایرانسل
برای شکایت از شماره موبایل ایرانسل، دو راه وجود دارد:
ابتدا میتوانید به یکی از نمایندگیهای حقوقی ایرانسل مراجعه کرده و فرم مربوط به شکایت از شماره موبایل را دریافت کنید. بعد از پر کردن فرم، آن را به واحد مربوطه تحویل دهید تا به آن رسیدگی شود.
در روش دوم میتوانید به سایت ایرانسل مراجعه کرده و فرم شکایت از شماره موبایل را دانلود کنید. بعد از پر کردن فرم و درج امضا و اثر انگشت، باید آن را به شماره 02166651901 فکس نمایید تا به شکایت رسیدگی کنند.
شکایت از شماره رایتل نیز به همین شکل است. یعنی هم میتوان به نمایندگیهای رایتل مراجعه نمود هم از طریق سایت فرم شکایت را دریافت کرده و سپس ارسال نمود.
نکته: باید توجه داشته باشید که شکایت از شماره موبایل به این شکل است فرد برای شکایت باید به همان اپراتوری مراجعه کند که شماره موبایل خودش است. یعنی اگر شمارهاش همراه اول است و مزاحمش ایرانسل، باید به اپراتور همراه اول مراجعه نماید. مابقی شمارهها نیز به همین شکل است.