استفاده از هدفونهای بلوتوثی بدون شک بسیار راحت خواهد بود، اما وقتی معیار ما کیفیت صدا باشد، اصلا با هدفونهای سیمی قابل قیاس نیستند. خریداران هدفون نیز همیشه باید بین راحتی و کیفیت صدا، یکی را انتخاب کنند.
خوشبختانه میتوانید کیفیت صدای هدفون بلوتوث خود را با تغییر کدک صوتی (codec) گوشی خود، تغییر دهید. ما در این مقاله، کدکهای موجود در گوشیهای اندروید را بررسی خواهیم کرد تا بهترین آن را شناخته و نحوه تغییر آنها را یاد بگیرید.
علت تغییر کدک بلوتوث چیست؟
دلایل مختلفی برای انجام این کار وجود دارد. اگر میخواهید به موزیک Hi-Fi گوش دهید، به یک کدک نیاز دارید که کیفیت صدای عالی را فراهم کند. یا مثلا شما در تماسهای خود، یکنواخت بودن صدا برای شما کافیست و یا در حین تماشای یک فیلم، صدا و تصویر باید به خوبی همگام باشند و تاخیر زیاد نداشته باشند.
از آنجایی که تکنولوژی هدفونهای بلوتوثی هنوز نسبت به هدفونهای سیمی جدید است، هیچ کدک کاملی وجود ندارد که بتواند کیفیت صدای بالا و تاخیر صدا و تصویر کمی را در همه حالتها ارائه دهد.
به همین دلیل باید کدک پیشفرض بلوتوث را بر اساس میزان استفاده و قدرت سیگنال خود تغییر دهید.
تغییر کدک پیشفرض به شما کمک میکند تا بیشترین استفاده را از هدفونهای بلوتوثی خود ببرید. فراموش نکنید که یک کدک در صورتی کار میکند که هدفون شما نیز آن را ساپورت کند. اگر کدکها با هدفون شما پشتیبانی نشود، گوشی شما به صورت پیشفرض یک کدک سازگار با هدفون را برای آن تنظیم میکند.
5 کدک بلوتوث رایج در اندروید
قبل از اینکه بدانید چگونه کدک پیشفرض گوشی خود را تغییر دهید، باید با ماهیت هر کدک آشنا شوید و بدانید که کدام کدک برای چه ویژگی مناسب است. در ادامه ما پنج کدک را به شما توضیح داده و موارد استفاده از آن را نیز خواهیم گفت.
1. SBC
SBC، مخفف کلمات Low Complexity Sub-band Coding بوده و رایج ترین کدک موجود در این لیست است. هر گوشی اندرویدی که از A2DP (مجموعه ای از استانداردهای مشخص برای پخش صدا از طریق بلوتوث) پشتیبانی میکند، دارای این کدک است.
میتوانید این کدک را به عنوان نسخه وانیل (vanilla) کدکهای بلوتوثی در نظر بگیرید. این کدک کیفیت صدای متوسطی را ارائه داده و انرژی کمتری را از باتری گوشی شما مصرف میکند اما انتقال صدای باکیفیتی نداشته و تاخیر بیشتری نسبت به سایر کدکها دارد.
اگر خیلی مشتاق به دریافت صدای کیفیت بالا یا بدون افت نیستید، این کدک برای گوش دادن آهنگ به صورت مقطعی مناسب است. همچنین این کدک باعث میشود تا باتری شما انرژی کمتری مصرف کند اما به دلیل وجود تاخیر، برای انجام بازی یا تماشای فیلم مناسب نیست.
2. aptX
کوالکام aptX خانوادهای از کدکهاست. شش نوع دیگر از کدک وابسته به aptX نیز وجود دارد که هر نوع برای رفع مشکلات مختلف صدای بلوتوثی طراحی شده است. کدک aptX از یک تکنیک رمزگذاری و رمزگشایی به نام ADPCM استفاده کرده که کیفیت صدای بهتر از SBC را ارائه میدهد.
سه نوع رایج از کدکهای زیرشاخه aptX در اندروید در زیر آمده است:
aptX: یک جایگزین بهتر برای کدک SBC می باشد اما اگر میخواهید صدای بدون افت داشته باشید، آن را به شما پیشنهاد نمیکنیم.
aptX HD: این کدک به عنوان یک پیشرفت قابل توجه نسبت به نسخه اصلی عرضه شد، چون کیفیت صدا را بهتر کرده و همچنین میتواند صدا را با کمترین افت منتقل کند. این کدک برای گوش دادن به صدای Hi-Fi و تماشای فیلم انتخاب خوبی است.
aptX Adaptive: این کدک، بیتریت خود را با توجه به قدرت سیگنال تنظیم کرده و از دستروشن صدا جلوگیری میکند و با وجود نوسان قدرت سیگنال، حالت پایدار و یکپارچهای را ارائه میدهد. این کدک تقریبا برای هر کاری اعم از بازی، تماس و یا تماشای فیلم انتخاب خوبی خواهد بود. کدک aptX HD همچنان بهترین کیفیت صدا را در بین سه نوع دارد.
برخی از گوشیها نسخه جدیدی از کدک به نام aptX TWS+ را نیز ساپورت میکنند. برند کوالکام اطلاعات زیادی در مورد آن ارائه نداده، اما هدف اصلی این کدک، فعال کردن سوئیچ صدای استریو به مونو در یک هدفون بلوتوثی میباشد. برای مثال اگر یکی از هدفونهای بلوتوثی شما در گوشتان بوده و دیگری در قاب خود شارژ میشود، این کدک هدفون را به حالت مونو خواهد برد تا بتوانید بیشترین استفاده را از یک هدفون ببرید.
3. AAC
AAC، مخفف کلمات Advanced Audio Codec بوده و کاملا شبیه کدک SBC است. باید این را ضمیمه این کدک کرد که نه تنها کیفیت صدای بالایی ندارد، بلکه انرژی زیادی را نیز از باتری میگیرد. به دلیل اینکه iOS طوری طراحی شده تا به صورت کامل از آن استفاده شود، کدک AAC معمولا در محصولات اپل یافت میشوند.
اگر تمام کدکهای گوشی اندروید شما با هدفون شما ناسازگار نبود، AAC باید آخرین انتخاب شما به عنوان یک کاربر اندرویدی باشد. همچنین این کدک اصلا انتخاب درستی برای بازی و گوش دادن به موزیک با کیفیت نخواهد بود، اما اگر به صورت مقطعی به موزیک گوش میدهید، میتوانید به آن بسنده کنید.
4. LDAC
کدک LDAC که توسط برند سونی عرضه شده، ویژگیهای شبیه به aptX Adaptive دارد. کدک aptX Adaptive آزادانه بر اساس قدرت سیگنال تنظیم شده و LDAC بین سه بیتریت از پیش تعیین شده سوئیچ خواهد شد که عوامل کیفیت صدا را تعیین میکند.
سوئیچ بین بیتریتهای از پیش تعیین شده در هنگام پخش با قدرت سیگنال خوب در کدک LDAC آزاردهنده است. به همین دلیل، کدک LDAC تنها وقتی که قدرت سیگنال قوی باشد و بخواهید به صدا با کیفیت بالا گوش دهید، مناسب است. به دلیل تأخیر کم در این کدک، میتوان برای بازی و تماشای فیلم نیز از آن لذت برد.
5. LHDC
کدک LHDC، مخفف عبارت Low-Latency and High-Definition Audio Codec بوده و توسط برند Hi-Res (HWA) و Savitech عرضه شده است. این کدک کیفیت بالای صدا را ارائه داده و در عین حال تأخیر را به حداقل رسانده است. این کدک، یک انتخاب خوب برای گوش دادن به صدای کیفیت بالا و تماشای فیلم است.
HWA با بهبود در ویژگیهای تاخیر کم، یک نوع کدک جدید از LHDC را به نام LLAC (کدک صوتی کم تاخیر) منتشر کرد. جدا از کاهش قابل توجه تأخیر، کدک LLAC کیفیت صدای عالی را ارائه داده و این کدک را برای بازی کردن مناسب میکند.
نحوه تغییر کدک بلوتوث در گوشیهای اندروید
وقتی که تصمیم خود را برای تغییر کدک مورد نظر گرفتید، میتوانید آن را تغییر دهید.
- ابتدا به تنظیمات گوشی خود بروید.
- گزینه «System» را انتخاب کنید.
- گزینه «Developer options» بروید.
- منوی «Bluetooth audio codec» را پیدا کنید.
- کدک مورد نظر خود را انتخاب کنید.
علاوه بر انتخاب کدک مورد نظر از بین کدکهای پیشفرض، شما همچنین میتوانید کدکهای جدید را روی گوشی خود نصب کنید. برای فعال و غیرفعال کردن آنها میتوانید از گزینههای «Enable optional codecs» و «Disable optional codecs» استفاده کنید.
کدکهای بلوتوث گوشی خود را برای بهبود کیفیت صدا تغییر دهید
اگرچه هدفونهای بیسیم هنوز جایگاه خود را برای رقابت با هدفونهای سیمی پیدا نکرده است، اما میتوانید با تغییر کدک بلوتوث خود، کیفیت صدای بهتر و تأخیر کمتری را تجربه کنید. هیچ کدکی بهترین عملکرد را در تمام ویژگیهای ندارد اما کدکهای aptX Adaptive و LDAC تقریبا برای تمام افراد کافی و خوب میباشد.
درود بر شما
دم شما گرم که اینقدر جامع اما ساده و روان توضیح دادید❤️
سلام من میخام کدک تغییر بدم ولی نمیشه چیکار کنم؟