سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد در چه حد است؟

توسط طاهر مهدی پناه
4 دقیقه
سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد در چه حد است؟

تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد بسیار پیشرفته‌تر از چیزی است که قبلاً تصور می‌شد. ممکن است به نظر برسد که جنین‌ها به دلیل محیط گرم و مرطوب رحم مادر خود رشد چندانی ندارند و بیشتر فرایند رشد آنها در محیط بیرون انجام می‌شود. با این حال، تحقیقات جدید منتشر شده در مجله Current Biology نشان می‌دهد که جنین ها در سه ماهه سوم خود سطح بینایی بسیار پیشرفته‌تر از آنچه که قبلاً تصور می‌شد ارائه می‌دهند. در حقیقت آن‌ها می‌توانند آنچه را که می‌بینند انتخاب کنند.

 تحقیقات دانشمندان در مورد سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد

محققان دانشگاه لنکستر در انگلیس از گسترش درک توانایی‌های بینایی جنین خبر می‌دهند. پژوهشگر و استاد روانشناسی وینسنت رید در یک مصاحبه در توضیح کارهای پژوهشی خود توضیح می‌دهد:”ما قبلاً استفاده از تمام حواس‌های جنین را به جز حس بینایی آنها کشف کرده بودیم و در مورد عکس العمل آن‌ها می‌دانستیم”. او همچنین در ادامه توضیح می‌دهد که ” این بسیار خوب است که در مورد سطح بینایی جنین اطلاعات به دست آورده‌ایم، اما این یک حقیقت انکار ناپذیر است که هیچ چیز قطعی در مورد آنها وجود ندارد. نوزادان در تشخیص چهره‌ها عملکرد بسیار خوبی دارند و نسبت به هر کدام از چهره‌ها عکس‌العمل متفاوتی نشان می‌دهد. این رفتارها از طرف جنین کمک می‌کند که اطلاعات مناسبی پیش از تولد آن‌ها به دست بیاید.”

بررسی تحقیقات درباره بینایی جنین

در این تحقیقات در مجموع ۳۹ جنین مورد بررسی قرار گرفت (البته تعداد نوزادان و جنین‌های بررسی شده بسیار بیشتر از این آمارها بود، اما وضعیت آنها نشان می‌داد که جنین‌ها در خواب عمیق هستند و امکان استفاده از اطلاعات و داده‌های به دست آمده از آنها وجود نداشت). مادران باردار هم در سن بارداری ۲۳۱ تا ۲۵۲ روز متغیر بودند و همه آنها در اولین تجربه بارداری خود بودند.

برای انجام این کار، دانشمندان نور را از طریق بافت مادر به صورت نورهای رنگی به نوزاد و جنین می‌رساند. رید در توصیف این آزمایشات می‌گوید:”نور از سه نقطه تشکیل شده است. وقتی که این نورها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، دو نور به عنوان چشم و یک نور برای دهان جنین استفاده می‌شود. در حقیقت نوزادان ترجیح می‌دهند که به محض مشاهده نور نسبت به آن عکس العمل نشان دهند و این باعث می‌شود که موقعیت نور تغییر کند. بنابراین در این تحقیقات چهره نوزاد نشان داده نمی‌شود، اما موقعیت سه نور استفاده شده برای دو چشم و یک نور برای دهان با توجه به وضعیت چهره کودک تغییر می‌کند”.

محققان از سونوگرافی چهار بعدی (4D) برای اندازه گیری تغییر حرکت سر جنین در پاسخ به محرک‌ها استفاده کردند. آن‌ها همچنین یک الگوی سه نقطه‌ای مشابه را نشان دادند، اما این اطلاعات قابل استفاده نبود و نقاط غیر چهره‌ای جذابیت چندانی برای دانشمندان نداشت. رید یادآور می‌شود:” چرخیدن جنین و وارونه شدن آن‌ها به این معنی است که نور و جسم مورد نظر برای آن‌ها جالب نیست”.

رید می‌گوید: ” اکنون ما می دانیم که جنین به طور فعال با اطلاعات بصری در محیط تولد خود فعال است. حرکت دادن‌های سر و جابه جایی جنین برای ردیابی محرک‌هایی بود که ما به جنین‌ها ارائه می‌دادیم. این یعنی ما در حال حاضر می‌توانیم در بسیاری از جنبه‌های دیگر سطح بینایی آنها را دنبال کنیم و روند رشد آنها را در نظر بگیریم”.

سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد در چه حد است؟

در واقع این مطالعه زمینه را برای آینده بررسی ذهن و بینایی جنین باز گذاشته است، زیرا در حال حاضر در مورد اینکه جنین‌ها چگونه می‌توانند ببینند اطلاعات کمی به دست آمده است. رید در مورد اهمیت تحقیقات خود می‌گوید: “هیچ کس قبل از این به این موضوع نپرداخته است. یک نوزاد یک هفته‌ای دارای بینایی کانونی بسیار ضعیف است و همه چیز را تار می‌بیند. همین امر برای یک جنین چند هفته قبل از تولد هم وجود دارد. ما می دانیم که جنین ها می‌توانند شکل‌ها، نورها و جزئیات مختلف را ببینند، اما زمانی که متولد می‌شوند ممکن است تغییرات محیطی پس از زایمان بر آن‌ها تأثیر گذار بوده و باعث تغییر سطح بینایی آنها شود. پس ما به عنوان دانشمندان باید این تفاوت‌ها را بیابیم”.

گروه رید قصد دارد تحقیق کند که آیا جنین می‌تواند بین مقادیر یا تعداد تفاوت ایجاد کند یا خیر. در حقیقت خود او هم اشاره می‌کند که حتی جنین قبل از تولد هم ممکن است نسبت به این موارد عکس العمل نشان دهد. او می‌گوید: ” اگر جنین بتواند این کار را انجام دهد، این موضوع به ما در مورد توانایی‌های شناختی جنین کمک زیادی می‌کند. ما همچنین علاقه مند به نگاه به وضعیت حرکت جنین هستیم. در واقع جنین‌ها ترجیح می‌دهند که حرکات جنبشی یا بیولوژیکی را بررسی کنند و نسبت به آنها تغییرات مختلفی را انجام دهند”.

نتیجه این تحقیقات نشان می‌دهد که سطح بینایی جنین انسان قبل از تولد بسیار قابل توجه است و نسبت به محرک‌های بیرونی عکس العمل نشان می‌دهد. البته کامل شدن این تحقیقات می‌تواند تأثیر مهمی بر فرایندهای پزشکی و بیولوژیکی جنین‌ها و نوزادان داشته باشد.

منبع: howstuffworks

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟