کند شدن کامپیوتر، باز شدن ناگهانی پیامهای عجیب و کار نکردن آنتی ویروس از جمله علائم ویروسی شدن کامپیوتر هستند.
اگر به این علائم رسیدگی نکنید ویروسها میتوانند به فایلهای شما آسیب رسانده، اطلاعات شخصی و پسوردهای شما را سرقت کنند و کارهای مخرب دیگری انجام دهند.
انواع ویروسهای کامپیوتری
ویروسهای کامپیوتری شکل و فرمهای مختلفی دارند اما همه آنها دارای یک ویژگی مشترک هستند یعنی برای کامپیوتر شما مشکل ایجاد میکنند. رایج ترین انواع ویروسها، ویروسهای بدسکتور، ویروسهای مقیم در حافظه، آلوده کنندههای فایل و ویروسهای ماکرو هستند.
علائم ویروسی شدن کامپیوتر
برای تشخیص ویروسی شدن کامپیوتر میتوان از علائم مختلف استفاده کرد از جمله:
1. کند شدن کامپیوتر
یکی از رایج ترین علائم ویروسی شدن کامپیوتر کند شدن آن است بخصوص وقتی نرمافزار یا فایلی را باز میکنید. ویروسها منابع زیادی از سیستم مصرف میکنند و ممکن است باعث داغ شدن پردازنده و کند شدن عملکرد آن شوند.
ممکن است پس از ویروسی شدن کامپیوتر، صدای فن شدیدتر از حالت عادی شود چون باید پردازنده داغ شده را خنک کند.
2. نمایش پیامهای عجیب روی صفحه
اگر پیامهایی روی صفحه باز میشود که خود شما اجازه باز کردن آن را نداده اید، ممکن است سیستم شما ویروسی شده باشد. این پیامها هم میتوانند حاوی بدافزار باشند.
در چنین پیامهایی ادعا میشود که سیستم شما آلوده به ویروس شده و بعد شما را به سمت سایتهای آنتی ویروس جعلی هدایت میکنند.
3. نصب نوار ابزارها یا برنامههای ناخواسته
ممکن است ویروسها سعی کنند بدون رضایت شما نوار ابزار یا نرمافزارهای خاصی نصب کنند تا امکان دسترسی به سیستم شما را برای مهاجمان سایبری فراهم کنند. اگر شاهد نصب شدن برنامههایی هستید که خودتان نصب نکردید یا اینکه نوار ابزار مرورگر شما تغییر کرده، احتمالاً سیستم شما ویروسی شده است. وجود آیکنهای عجیب در سیستم هم یکی دیگر از نشانههای آلودگی است.
4. ناپدید شدن فایلها
اگر فایلهای سیستم به صورت خودکار حذف میشوند، ممکن است سیستم شما آلوده به ویروس شده باشد. همچنین اگر پیامهایی مشاهده میکنید که در آن اعلام شده بعضی فایلهای سیستمی خراب شده اند، احتمالاً سیستم شما آلوده شده است.
گاهی اوقات ممکن است ایمیلها به صورت خودکار حذف شوند. اگر نمی توانید ایمیلهای مورد نظرتان را پیدا کنید، ممکن است یک ویروس آنها را از صندوق ورودی ایمیل شما حذف کرده باشد.
5. کار نکردن آنتی ویروس
اگر آنتی ویروس سیستم شما کار نمی کند ممکن است یک ویروس آن را حذف یا غیرفعال کرده باشد. ویروسها امکان دسترسی به تنظیمات آنتی ویروس و تغییر آن را دارند.
وقتی بدافزار آنتی ویروس را غیرفعال کند، میتواند راحت تر به کار خودش ادامه دهد و همین موضوع سیستم شما را در معرض حملات بیشتر قرار میدهد.
6. دریافت پیامهای اسپم از منابع ناشناس
اگر پیام اسپم از سمت ایمیل آدرسهای ناشناس دریافت میکنید در این صورت ممکن است سیستم شما آلوده به ویروس شده باشد. به این دلیل که ممکن است ویروسها بتوانند بدون اجازه شما با آدرس شما ایمیل ارسال کنند.
یکی از روشهای اصلی آلوده شدن کامپیوترها به ویروس، ایمیلهای اسپم است. معمولاً این ایمیلها حاوی لینکی به یک سایت جعلی هستند و اگر روی آنها کلیک کنید، یک فایل اجرایی روی سیستم شما دانلود میشود. این فایل اجرایی خود ویروس است و منجر به آلوده شدن سیستم میشود.
پیشگیری از آلودگی ویروسی
یکی از روشهای پیشگیری از آلودگی سیستم به ویروس، خودداری از سرزدن به فایلهای مشکوک و کلیک کردن روی ایمیلهای اسپم است.
همچنین کامپیوترتان را به صورت منظم اسکن کنید و مطمئن شوید که همیشه جدیدترین نسخه آنتی ویروس را دارید.
نکته مهم بعدی به روز نگه داشتن سیستم عامل و همه نرمافزارها و استفاده از رمزهای قوی است.
استفاده از فایروال برای نظارت بر ترافیک ورودی و خروجی شبکه را هم فراموش نکنید.
اگر بعضی از فایلهای سیستم شما دچار مشکل شدند میتوانید سیستم را به یک نقطه بازیابی برگردانید. اما اگر ویروس همچنان پابرجا بود، باید سیستم را به حالت تنظیمات کارخانه برگرداند. البته این کار را طوری انجام دهید که فایلهای شخصی شما از بین نروند.
اگر همچنان با ویروسها مشکل دارید، بهتر است از یک کارشناس کمک بگیرید.