دو اصطلاح مگابیت و مگابایت جزء اصطلاحات مهم دنیای فناوری هستند چون سرعت دادهها مثل سرعت اینترنت و حجم دادههای ذخیره شده مثل میزان فضای پر شده هارددرایو را مشخص میکنند.
مگابیت و مگابایت چه تفاوتی دارند؟
کوچکترین واحد دادههای کامپیوتری و دیجیتال، بیت است. هر 8 بیت یک بایت را تشکیل میدهند. یک مگابایت معادل با حدود 1 میلیون بیت اطلاعات است و 8 مگابیت یک مگابایت را تشکیل میدهد.
معمولاً اندازه فایلها و هارددرایوها با بایت و سرعت انتقال دادهها بر حسب بیت ارزیابی میشود.
امروزه اسم واحدهایی مثل گیگابایت یا ترابایت بیشتر شنیده میشود چون برای درایوهای ذخیره اطلاعات کاربرد زیادی دارند. یک گیگابایت معادل با هزار مگابایت داده و یک ترابایت معادل با هزار گیگابایت است.
فرق مگابیت (Mb) و مگابایت (MB) چیست؟
از آنجایی که مگابیت، واحد کوچکتری از مگابایت است، در حروف مخفف آن از حرف b استفاده شده اما برای مگابایت از حرف B استفاده میشود.
هر دوی این واحدها برای نشان دادن سرعت انتقال دادهها استفاده میشوند مثل سرعت هارددرایو یا سرعت اینترنت اما معمولاً برای هارددرایو هم از Mb یا MB استفاده میشود.
از نظر سرعت اینترنت، این واحدها نشان دهنده تعداد مگابیت یا مگابایتی هستند که در هر ثانیه منتقل میشوند و در اصطلاحاتی مثل Mbps و MBps، ps مخفف per second یا در ثانیه است.
چرا باید با تفاوت بین مگابیت و مگابایت آشنا باشیم؟
معمولاً برای پکیجهای اینترنت از اصطلاحاتی مثل 50Mbps یا 100Mbps استفاده میشود. شاید تصور کنید که مثلاً یک پکیج 100Mbps سرعت فوق العاده زیادی دارد اما توجه داشته باشید که در این حالت نمی توانید یک فایل صد مگابایتی را در یک ثانیه دانلود کنید.
به این دلیل که وقتی پکیج 100Mbps میخرید این یعنی سرعت اینترنت شما در حد 100 مگابیت در ثانیه است نه 100 مگابایت در ثانیه. مثلاً پکیج 100Mbps در اصل سرعت 12.5 مگابایت برثانیه ای دارد. برای انجام این تبدیلها باید عدد 100 را بر 8 تقسیم کرد. بنابراین مثلاً کانکشن 400Mbps معادل با 50MBps است.
تاکتیکهای بازاریابی
ISPها از مگابیت به عنوان یک ترفند بازاریابی استفاده میکنند تا پکیجهایشان از نظر مشتریان جذاب تر به نظر برسند چون چنین اعدادی بزرگتر هستند و نسبت به اعداد کوچکتر بیشتر جلب توجه میکنند.
همچنین معمولاً گفته میشود که میتوانید سرعتی تا X داشته باشید اما تضمینی وجود ندارد که همیشه سرعت شما در اوج باشد بخصوص در ساعت اوج ترافیک.
برای بررسی سرعت اینترنت خودتان میتوانید از سایتهای مخصوص این کار کمک بگیرید.
فرض کنید قرار است یک فایل 750 مگابایتی را دانلود کنید که معادل با 6هزار مگابیت است (6هزار تقسیم بر 8). اگر کانکشن 50Mbps داشته باشید این فایل ظرف دو دقیقه دانلود میشود اما با کانکشنی کندتر مثل 10Mbps حدود 10 دقیقه طول میکشد تا همین فایل را دانلود کنید.
خرید هارد جدید
اگر قصد خرید هاردجدید یا درایو اکسترنال را دارید، باید به ظرفیت درایو هم توجه داشته باشید اما برای سایز درایو عده امروزه بیشتر از گیگابایت استفاده میشود تا مگابایت.
هنگام خرید درایو بیشتر با اعدادی مثل 256GB، 500GB، 750GB، 1TB و غیره روبرو میشوید که به ترتیب معادل با 256,000MB، 500,000MB و 750,000MB هستند.
برای تبدیل گیگابایت به مگابایت باید آن را در هزار ضرب کرد.
پس معمولاً برای ارزیابی سرعت کانکشن از بیت (مثل Mb) و برای حجم فایل و درایو ذخیره اطلاعات از بایت (MB، GB، TB و غیره) استفاده میشود.
چگونه تفاوت بین مگابیت و مگابایت را محاسبه کنیم؟
یک مگابایت (MB) معادل با 8 مگابیت (Mb) است. هر زمان عددی را بر حسب مگابایت مشاهده کردید، میتوانید با ضرب آن در 8 به مگابیت برسید.
برای تبدیل مگابیت به مگابایت کافیست آن را بر هشت تقسیم کنید.
برای تشخیص مدت زمان دانلود یک فایل (بر اساس پکیجی که برای آن هزینه کردید،) از فرمول زیر استفاده کنید:
(تعداد مگابایت ضربدر 8) تقسیم بر سرعت اینترنت = زمان (برحسب ثانیه)
البته بعد بهتر است این عدد را به دقیقه تبدیل کنید و همانطور که قبلاً اشاره شد توجه داشته باشید که در واقعیت معمولاً سرعت شما کمتر از سرعت تبلیغ شده است.
برای تبدیل گیگابایت به مگابایت، تعداد گیگابایت را ضربدر هزار میکنیم.
و آخرین نکته اینکه میتوانید از گوگل برای تبدیل واحدهای ذخیره اطلاعات استفاده کنید.