ارزهای دیجیتال نوسان شدیدی دارند و لحظه به لحظه دچار ریزش شده یا صعود میکنند. در ادامه مطلب با پنج دلیل اصلی که تا به امروز باعث ریزش این بازار شده اند آشنا میشویم.
1. تغییر قوانین
قوانین و مقررات وضع شده برای ارزهای دیجیتال در هر کشوری متفاوت است. بعضی کشورها آزادتر و بعضی سختگیرتر هستند اما رشد و توسعه این بازار برای خیلی از کشورها مطلوب نیست.
مثلاً چین در پاییز 2021 تصمیم گرفت که به طور کلی کار با ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کند که این ممنوعیت هر گونه تراکنش مبتنی بر ارز دیجیتال با اکسچنجهای چینی و غیرچینی را شامل میشد.
این تصمیم به دلایل مختلف تأثیر زیادی بر بازار داشت از جمله اینکه چین یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است. همچنینی به یکی از بزرگترین اکسچنجهای جهان در این کشور یعنی هووبی دستور داده شد که از پذیرش کاربران این کشور خودداری کند.
این محدودیتهای چین ماینینگ را هم شامل میشد. به همین دلیل، حجم زیادی از تجهیزات ماینینگ از چین خارج شدند.
همین مسئله بر ارزهای دیجیتال مختلف به خصوص بیتکوین تأثیرگذار شده و در نوامبر و دسامبر 2021 شاهد سقوط سنگین آن بودیم که منجر به افت ارزش 300 میلیارد دلاری بازار کریپتو شد. البته عوامل دیگری هم بر این شرایط تأثیرگذار بودند اما اقدام چین یکی از مهم ترین آنها بود.
2. حجم عرضه باقیمانده برای یک کوین
بر خلاف ارزهای معمولی، حجم تولید ارزهای دیجیتال محدود و ثابت است. مثلاً برای ریپل، سقف تولید 100 میلیاردی و برای لایت کوین سقف تولید 84 میلیون عددی در نظر گرفته شده است.
بعضی از کوینها هنوز به این سقفشان نرسیده اند و بعضی دیگر به شدت به آن نزدیک هستند. مثلاً حدود 90 درصد بیتکوینهای قابل تولید ماین شده اند.
وقتی بیت کوین به این سقف تولید برسد و دیگر تولید نشود، کمیابی آن بیشتر میشود. به این ترتیب تهیه بیت کوینهای جدید سخت تر میشود و مردم مایل خواهند بود هزینه بیشتری برای آن پرداخت کنند. در مجموع چنین شرایطی باعث افزایش قیمتها میشود.
3. موضع شرکتهای بزرگ در بازار کریپتو
اگر اخبار بازار کریپتو را دنبال میکنید احتمالاً شاهد تغییر موضع ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا درباره پذیرش ارز دیجیتال توسط این کمپانی بوده اید. در ماه مارس سال 2021 ماسک در توئیتر اعلام کرد که قرار است به زودی پرداختهای بیتکوینی را قبول کند.
اما او در ماه می از موضع قبلی خود کناره گیری کرده و اعلام کرد که به دلیل پیامدهای بیتکوین برای محیط زیست از انجام این کار منصرف شده است.
همین خبر باعث ریزش چشمگیری بیتکوین شد. البته بعداً ایلان ماسک دوباره اعلام کرد که وقتی این ارزها با محیط زیست سازگاری پیدا کنند پذیرش آنها را شروع میکند. باید منتظر و ماند دید که این وعده تحقق پیدا خواهد کرد یا خیر.
4. تأثیر یک کوین بر محیط زیست
همانطور که مثال تسلا نشان داد تأثیرات محیط زیستی ارز دیجیتال میتواند بر پذیرش آن توسط شرکتها و دولتها تأثیرگذار باشد. ماینینگ و اجرای تراکنشها هر دو انرژی زیادی مصرف میکنند و همین موضوع مانع از ورود بعضی از اشخاص به این بازار میشود.
مثلاً در حال حاضر یعنی پاییز 1400 حجم انرژی سالیانه مصرفی بیتکوین 177.43 تراوات ساعت است که انرژی فوق العاده زیادی محسوب میشود.
عده ای تنها به همین دلیل از به کار بردن ارزهای دیجیتال خودداری میکنند و این مسئله باعث افت ارزش این ارزها میشود. بعلاوه موضوع تغییرات اقلیمی روزبروز اهمیت بیشتری پیدا میکند و ممکن است بر ارزهایی مثل بیتکوین تأثیر بدی داشته باشد.
البته صنعت کریپتو با روشهایی به دنبال حل این مشکل است. مثلاً توسعه دهندگان شبکه بسیار بزرگ اتریوم در حال طراحی نسخه دوم این پروتکل هستند که باعث افزایش بهره وری انرژی آن میشود.
5. وضعیت پول اصلی کشورها
در چند دهه اخیر شاهد سقوط قابل توجه ارزش پول ملی خیلی از کشورها بودیم. این موضوع دلایل مختلفی دارد اما تقریباً بر همه صنایع چنین کشورهایی تأثیر دارد.
در چند سال اخیر بازار کریپتو در بعضی از کشورها به دلیل بی ثباتی یا سقوط ارز ملی آنها رشد چشمگیری داشته است. مثلاً در ونزوئلا، ابرتورم و بی ثباتی ارزش پول ملی این کشور، باعث سقوط شدید حجم تولید ناخالص داخلی و ارزش پول ملی آن شده است. این بحران باعث شد که بازار کریپتو در ونزوئلا رشد چشمگیری پیدا کند چون مردم برای پیشگیری از بی ارزش شدن داراییهای خودشان به این بازار هجوم آوردند.
امروز بیش از 10 درصد یعنی حدود سه میلیون ونزوئلایی ارز دیجیتال دارند و همین افزایش تعداد کاربران منجر به افزایش بهای ارزهای دیجیتال میشود.