همانطور که میدانید دوربین گوشیهای هوشمند در سالهای اخیر پیشرفت زیادی را شاهد بودند. از ماژولهایی با چهار یا پنچ لنز گرفته تا سنسورهای بزرگتر همگی به این منظور به گوشیهای هوشمند اضافه شدهاند تا کاربران بتوانند با استفاده از تلفن همراه خود تصاویر خیره کنندهای را ثبت کنند. با این که همچنان شکاف قابل توجهی میان دوربینهای عکاسی و دوربین گوشی وجود دارد اما کمپانیهای سازنده گوشیهای هوشمند در تلاشند تا این فاصله را کمتر کنند.
یکی از قابلیتهایی که گوشیهای هوشمند امروزی به آن مجهز هستند قابلیت تصویر برداری ماکرو است. اگر به خاطر داشته باشید اپل در ماه سپتامبر قابلیت تصویر برداری ماکرو را برای اولین بار در آیفون 13 پرو و آیفون 13 پرو مکس معرفی کرد. البته گوشیهای اندرویدی چند سالیست که توانایی عکاسی ماکرو را دارند. با این وجود بسیاری از کاربران با نحوه تصویر برداری ماکرو و نکات ریزی که باید رعایت کنند آشنا نیستند. با توجه به این موضوع تصمیم گرفتیم در این مقاله به نحوه عکاسی ماکرو در گوشیهای هوشمند بپردازیم. برای آشنایی با این موارد در ادامه با روکیدا همراه باشید:
عکس برداری ماکرو چیست و چگونه انجام میشود؟
اگر بخواهیم به صورت خیلی ساده تصویر برداری ماکرو را توضیح دهیم، میتوان گفت که عکاسی ماکرو به معنای ثبت تصویر در فاصله بسیار نزدیک از اجسام است. با این حال تعاریف بسیار دقیقتری از عکاسی ماکرو وجود دارد که از حوصله این مطلب خارج است. با این حال سوال اصلی این است که فرایند عکاسی ماکرو در گوشیهای هوشمند به چه صورت است؟
برخی از گوشیهای هوشمند دارای دوربینی جداگانه برای عکس برداری ماکرو هستند. این دوربین در مقایسه با سایر دوربینهای گوشی قابلیت بزرگنمایی و فوکوس بیشتری دارد از این رو میتواند از اجسام در فاصله نزدیک عکاسی کند. با این حال گوشیهایی که دارای دوربین ماکرو جداگانه هستند معمولا از یک سنسور 2 مگاپبکسلی استفاده میکنند که کیفیت چندان بالایی ندارد.
راهکار دیگر برای کمپانیهای سازنده این است که یکی از دوربینهای اصلی یا اولترا واید را به گونهای تغییر دهند که قادر به تصویر برداری ماکرو نیز باشند. این کار معمولا با دست کاری فاصله کانونی دوربین میسر میشود. این راهکار در حال حاضر در آیفون 13 پرو و پرو مکس به همراه گلکسی اس 21 اولترا به کار رفته است و نتیجه بهتری را به وجود آورده.
نحوه عکس برداری ماکرو در آیفون و گوشیهای اندرویدی
نحوه عکس برداری ماکرو در گوشیهای مختلف متفاوت است و کاربران باید در منو برنامه دوربین به دنبال آن بگردند. اگر گوشی شما دارای دوربین ماکرو است، تنها کافیست در برنامه Camera به این دوربین سوییچ کنید.
در گوشیهای آیفون این فرایند به دو شیوه خودکار و دستی انجام میشود. شما میتوانید با قرار دادن دوربین آیفون 13 پرو و پرو مکس بر روی اولترا واید به سوژه نزدیک شوید تا دوربین گوشی به صورت خودکار به حالت ماکرو تغییر کند. همچنین در iOS 15.2 قابلیت تغییر دستی به حالت ماکرو نیز اضافه شده که به کاربران امکان میدهد تسلط بیشتری بر روی دوربین گوشی خود داشته باشند.
برای عکس برداری ماکرو در گلکسی اس 21 اولترا نیز تقریبا شیوه مشابهی را باید طی کنید. زمانی که به سوژه نزدیک میشوید دستگاه به صورت خودکار به حالت focus enhancer شیفت میکند که باعث میشود قدرت فوکوس در فاصله نزدیک بیشتر شود. البته به خاطر داشته باشید که برای این کار باید از دوربین واید (دومین دوربین از سمت چپ در برنامه دوربین) استفاده کنید.
اگر گوشی هوشمند شما دوربین ماکرو نداشته چه؟
در صورتی که گوشی شما دارای حالت ماکرو نیست، ناامید نشوید زیرا همچنان چند راهکار برای شما وجود دارد. برای تصویر برداری ماکرو با این گوشیها، دوربینهای مختلف گوشی خود را به سوژه نزدیک کنید. بررسی کنید که کدام یک از دوربینها میتوانند با نزدیک شدن به جسم فوکوس خود را حفظ کنند. زمانی که بهترین دوربین را انتخاب کردید کافیست تصویر را ثبت کنید. پس از آن تصویر ثبت شده را ادیت کنید و کیفیت و بزرگنمایی آن را افزایش دهید تا تصویری نزدیک به حالت ماکرو ثبت کنید.
در کنار این مورد یک راهکار دیگر نیز وجود دارد. شما میتوانید یک لنز ماکرو با قابلیت اتصال به گوشی تهیه کنید. با این که این راهکار کمی گران به نظر میرسد اما در مقایسه با خرید یک گوشی هوشمند جدید که از قابلیت ماکرو برخوردار است بسیار کم هزینهتر میباشد.
در عکس برداری ماکرو به چه نکاتی باید توجه کرد؟
برای این که بتوانید تصاویر ماکرو باکیفیتی را با استفاده از گوشی خود ثبت کنید باید چند نکته مهم را رعایت کنید:
نکته 1: به گوشی زمان دهید تا بر روی سوژه فوکوس کند. پس از آن چند تصویر از سوژه ثبت کنید تا بتوانید بهترین را انتخاب کنید.
نکته 2: گوشی خود را در حین تصویر برداری ثابت نگه دارید. برای این منظور میتوانید از پایه نگه دارنده گوشی استفاده کنید.
نکته 3: از پایه سلفی استفاده کنید تا بتوانید دوربین خود را به اندازه کافی به سوژههایی که دسترسی به آنها سخت است، نزدیک کنید.
نکته 4: سعی کنید از بلوتوث یا صدای خود برای فعال کردن شاتر استفاده کنید. در برخی از مواقع حتی کوچکترین حرکات بدن نیز میتواند تصاویر ماکرو را خراب کند.
نکته 5: برای این که عکاسی بهتری داشته باشید از نور اضافه استفاده کنید زیرا تصاویر ثبت شده در حالت ماکرو عموما به خاطر نوردهی ضعیف خراب میشوند.
امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی بوده باشید. در آینده با آموزشهای بیشتر با شما همراه خواهیم بود.