در اکتبر 2021، مارک زاکربرگ اعلام کرد که فیس بوک نام خود را به متا تغییر میدهد. متا در لغت صفتی است به این معنی که یک شی به قابلیتهای خودش اشاره دارد. اما این معنی ظاهراً برای واژه متاورس (metaverse) خیلی صحیح نیست.
در واقع واژه متاورس برای اولین بار است که مورد استفاده قرار میگیرد و بسیاری از کارشناسان به دنبال سرنخهایی هستند تا معنی واقعی آن را بیابند.
متاورس دقیقا چیست؟ به نظر میرسد منظور مدیر فیسبوک از استفاده از این واژه، واقعیت مجازی باشد. به عبارتی محیطی که واقعیت مجازی را در خود جای داده است. اما این ایده نیز کاملاً صحیح نیست.
برای این که با متاورس آشنا شوید، بهتر است ما را تا انتها همراهی کنید تا نکات جالبی درباره آن به شما بگوییم.
متاورس چیست ؟
مفهوم متاورز خیلی هم جدید نیست. با این حال، بسیاری از مردم برای اولین بار است که این واژه را میشنوند.
این اصطلاح ابتدا در رمان تصادف برفی در سال 1992 توسط نیل استفنسون استفاده شد. در رمان، متاورس یک فضای مشترک مجازی است که واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و اینترنت را در خود جای داده است.
به نظر میرسد ایده metaverse اعلام شده توسط فیس بوک و سایر شرکتهای فناوری بسیار شبیه به این توصیف باشد. در حالی که به نظر میرسد تعریف دقیق بستگی به این دارد که چه کسی درباره آن صحبت میکند. مثلا اگر ایلان ماسک درباره آن صحبت کند، مسلما اشاره به اینترنت فضایی و پتانسیلهای موجود در آن دارد. اما، مارک زاکربرگ قطعا اشاره به استفاده از واقعیت مجازی در دنیای اینترنت اشیا و شبکههای اجتماعی خواهد داشت.
بنابراین، متاورس در اینجا نسخه جدیدی از اینترنت است که تأکید بیشتری بر دنیای مجازی دارد. به گونهای که به جای بازدید از وبسایتها با استفاده از مرورگر، با پیمایش در دنیای مجازی با گزینه استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به اطلاعات دسترسی خواهید داشت.
تفاوت متاورس و واقعیت مجازی چیست؟
اگر در مورد متاورس مطالعه کنید، احتمالا شباهتهای زیادی در آن با واقعیت مجازی خواهید دید. با این حال، چند تفاوت مهم بین آنها وجود دارد.
اگر میخواهید تفاوتهای بین واقعیت مجازی و متاورس را درک کنید، در اینجا شش تمایز کلیدی وجود دارد.
1.تعریف روشنی از واقعیت مجازی وجود دارد، اما متاورس اینطور نیست
برجستهترین تفاوت بین واقعیت مجازی و متاورز این است که واقعیت مجازی اکنون به خوبی درک شده است، اما متاورز هنوز بین مردم جا نیافتاده است.
به گفته مارک زاکربرگ، متاورس «یک اینترنت تجسم یافته است که به جای اینکه فقط محتوا را مشاهده کنید، خودتان نیز در آن حضور دارید». بیانیه اخیر مایکروسافت نیز آن را به عنوان “دنیای دیجیتالی پایدار که توسط دوقلوهای دیجیتالی از افراد، مکانها و چیزها ساکن شده است” توصیف کرد.
این توصیفها در مقایسه با درک ما از واقعیت مجازی بسیار مبهم هستند. همچنین ممکن است حتی خود شرکتهای فناوری نیز تعریف کاملی از metaverse نداشته باشند.
به گفته فیسبوک، تصمیم برای تغییر نام تجاری شرکت بخشی ضروری در توسعه متاورس بود. ما باید هدف از توسعه فیسبوک را با این واژه به خوبی به مردم نشان میدادیم. اما مطمئنا این تنها دلیل قابل قبول برای انجام این کار نیست. فیس بوک هنوز مشکل تجسم دارد.
همچنین میتوان استدلال کرد که متاورس چیزی بیش از یک کلمه کلیدی برای توصیف پیشرفتهای تکنولوژیکی در اینترنت کنونی نخواهد بود.
2.فیس بوک صاحب هیچ یک از این دو فناوری نیست
سوال احتمالی دیگر در مورد متاورس این است که واقعاً چه کسی میتواند آن را به درستی تعریف کند.
فیسبوک به عنوان مالک Oculus Rift نقش مهمی در توسعه واقعیت مجازی ایفا میکند. اما در عین حال، آنها تنها یک بازیگر در این صنعت عظیم هستند.
همین امر در مورد متاورژن نیز صادق است. فیسبوک ممکن است نام خود را به Meta تغییر داده باشد، اما آنها تنها شرکتی نیستند که درگیر این پروژه هستند. به عنوان مثال، مایکروسافت اخیراً فناوری Mesh را معرفی کرد. این فناوری نسخهای از یک پلتفرم واقعیت مجازی ترکیبی با شباهتهایی به متاورس و تعاریف مختلف آن است. علاوه بر این، بیانیه اخیر فیسبوک به این واقعیت اشاره دارد که آنها خود را به عنوان توسعهدهنده بخشی از متاورز به جای خود آن میبینند.
این بدان معناست که متاورس مانند فناوری واقعیت مجازی از یک شرکت بزرگتر سرچشمه میگیرد.
3. Metavers شامل یک دنیای مجازی مشترک است
متاورس یک فضای مجازی مشترک است که کاربران میتوانند از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشند. این همان چیزی است که هدستهای واقعیت مجازی از قبل به شما اجازه انجام آن را میدادند.
فضای مجازی در متاورس نیز شبیه به چیزی است که قبلاً در برنامههای واقعیت مجازی وجود داشته است.
انتظار میرود کاربران توسط آواتارهای شخصی که در مکانهای مجازی با یکدیگر تعامل دارند، شناسایی شوند. علاوه بر این، آنها قادر خواهند بود آیتمها و محیطهای مجازی مانند NFT را خریداری یا بسازند.
تفاوت اصلی این است که در حالی که جهانهای مجازی موجود از نظر اندازه محدود هستند، متاورس به نظر میرسد دسترسی به کل فضای اینترنت را فراهم میکند.
4. Metaverse در واقعیت مجازی قابل دسترسی خواهد بود
متاورس شما را ملزم به گذاشتن هدست واقعیت مجازی روی چشمانتان نمیکند. اما اعتقاد بر این است که بخش بزرگی از این سرویس تنها برای کاربرانی قابل دسترس خواهد بود که مجهز به هدست VR هستند.
این بدان معنی است که مرز بین گشت و گذار در اینترنت و استفاده از واقعیت مجازی احتمالاً محو م شود. هدستهای واقعیت مجازی ممکن است برای کارهایی که معمولاً با استفاده از تلفنهای هوشمند انجام میشوند، استفاده شوند.
اگر متاورس به همان اندازهای که فیسبوک انتظار دارد محبوب شود، VR احتمالاً به یک محصول معمولی تبدیل میشود.
5.متاورس به فناوری VR محدود نخواهد شد
متاورز به واقعیت مجازی محدود نخواهد شد. در عوض، هم توسط دستگاههای واقعیت افزوده و هم با هر دستگاهی که قبلاً برای اتصال به اینترنت از آن استفاده میکردید قابل دسترسی خواهد بود.
این امر درها را به روی ویژگیهای مختلفی باز میکند که تنها با واقعیت مجازی امکانپذیر نیست. به عنوان مثال، واقعیت افزوده به جنبههای متاورس اجازه میدهد تا به دنیای واقعی سفر کرده و خود را در معرض نمایش عموم قرار دهند.
فضاهای مجازی نیز به گونهای طراحی میشوند که بتوان به آنها بدون نیاز به هدست در هر مکانی دسترسی داشت.
6.Metaverse به طور بالقوه بسیار گستردهتر از VR است
واقعیت مجازی اکنون برای آموزش، درمان و ورزش استفاده میشود. اما هنوز هم میتوان گفت که بیشتر به عنوان یک نوع سرگرمی شناخته میشود.
متاورس، حداقل از نظر مقیاس، بسیار شبیه به یک نسخه جدید و بهبود یافته اینترنت است. انتظار میرود که روش کار افراد، دسترسی به رسانههای اجتماعی و حتی گشت و گذار در وب را تغییر دهد. به این معنی که احتمال نادیده گرفته شدن فناوری واقعیت مجازی بین مردم بسیار زیاد است، اما این موضوع هرگز در خصوص متاورس صدق نخواهد کرد.
آیا متاورس جایگزین اینترنت خواهد شد؟
واقعیت مجازی آنطور که برخی از مردم انتظار داشتند، بر جهان اثری نداشته است. چراکه مردم تمایل ندارند که یک هدست سنگین را برای ساعتها روی چشمان خود بگذارند.
متاورس این مشکل را نخواهد داشت، و این اجازه را به افراد میدهد که هم با هدست واقعیت مجازی و هم بدون آن به متاورس دسترسی دشاته باشند. برخی افراد انتظار دارند که حتی تاثیر بسیار بیشتری در دنیای اینترنت داشته باشد.
در عین حال، متاورس بعید است که به طور کامل جایگزین اینترنت شود. هدستهای واقعیت مجازی جایگزین جالبی برای نمایشگرهای کامپیوتر هستند اما هرگز نتوانستند فرایند تماشای سنتی فیلمها را از بین ببرند. هنوز هم افراد تمایل دارند با چشمان غیر مسلح به تماشای سریال و فیلم بپردازند. متاورس جایگزین جالبی برای اینترنت خواهد بود. اما هیچکدام به عنوان جایگزین همیشگی طراحی نشدهاند.
سخن پایانی
با یکی دیگر از مقالات آموزشی وبسایت روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. متاورس دنیای پیچیدهای است که روز به رزو به قابلیتهای آن اضافه میشود. برای اولین بار این ارزهای دیجیتال و توکنهای غیر مثلثی (NFT) بودند که از فناوری متاورس در پروژههای خود استفاده کردند. اما، اکنون شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک گام بلندی برای استفاده از قابلیتهای آن برداشتهاند.