ایمن بودن یا نبودن اپلیکیشنهای تحت وب بر سطح خطر و آسیبی که شما را تهدید می کند، تأثیرگذار است. اگر اپلیکیشن ها، سرویس ها و سرورهای آنها ایمن باشند مجرمان سایبری نمی توانند به راحتی به آنها نفوذ کنند و بالعکس.
امروزه اپلیکیشن های تحت وب از همیشه تعاملی تر هستند. وب 1 شامل اپلیکیشن های ساده ای بود که متن زیادی داشتند و کانال های آنها برای تعامل با کاربران محدود بود. این نسخه از وب با وجود محدودیت تعامل با کاربران، خطر کمی از نظر تهدیدات سایبری داشت.
شرایط در رابطه با وب 2 که امکان تعامل کاربران با سایت ها را فراهم کرد، تغییر کرد.
امنیت اپلیکیشن های تحت وب چه اهمیتی دارد؟
از جمله دلایل اهمیت اپلیکیشن های تحت وب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. داده های حساس
در دنیای دیجیتال امروزی داده ها ارزش فوق العاده زیادی دارند. اگر از اهمیت داده های حساس غافل شده و از آنها حفاظت نکنید، آسیب شدیدی از حملات سایبری خواهید دید.
این داده های حساس که هکرها همواره در تلاش برای دستیابی به آنها هستند، می توانند اطلاعات شخصی شما یا اطلاعات کسب و کار و مشتریانتان باشند. افشای اطلاعات مشتریان آسیب شدیدی به اعتبار و شهرت کسب و کار شما وارد می کند.
2. درآمد
اگر یک سایت فعال و درآمدزا دارید، این سایت بخشی از دارایی شما محسوب می شود. تعامل مشتریان با سایت شما به فروش محصولات یا بستن قراردادها کمک می کند. اگر حمله ای به سایت شما صورت بگیرد و آن را از کار بیندازد، قطعاً متضرر خواهید شد.
در رابطه با حملات باج افزاری علاوه بر از کار افتادن سایت، باید به هکرها باج هم پرداخت کنید در نتیجه ضرر شما چند برابر می شود.
3. پیروی از استانداردهای قانونی
امروزه در بسیاری از کشورهای جهان قوانین سختی برای حفاظت از حریم شخصی و اطلاعات کاربران وجود دارد که در صورت نقض آنها در اثر حوادثی مثل حملات سایبری، شرکت ها باید جریمه های سنگینی پرداخت کنند.
6 مورد از مهم ترین اصول امنیت اپلیکیشن های تحت وب
اصول و نکات زیر به ساختن سیستم هایی ایمن تر کمک می کنند.
1. اجرای بازرسی های امنیتی منظم
یکی از راه های اطمینان از رعایت اصول امنیتی، اجرای بازرسی های منظم است. در این شرایط شما باید آسیب پذیری ها یا تهدیدات امنیتی مربوط به اپلیکیشن های تحت وب خودتان را شناسایی کنید.
برای انجام این کار می توانید از یک شرکت تخصصی هم کمک بگیرید. چنین شرکت هایی علاوه بر داشتن تخصص در رابطه با این کار این مزیت را دارند که با سیستم شما آشنا نیستند. چنین آشنایی می تواند بر نتایج نهایی تأثیرگذار باشد.
2. نظارت امنیتی بلادرنگ
با استفاده از یک سیستم امنیتی بلادرنگ می توانید به صورت شبانه روزی امنیت شبکه را تحت نظر داشته باشید تا در صورت بروز هر گونه مشکلی بلافاصله مطلع شوید.
فایروال اپلیکیشن های تحت وب بخشی از چنین سیستمی است و به مقابله با حملاتی مثل تزریق SQL، محروم سازی از سرویس توزیع شده و غیره کمک می کند.
3. رمزنگاری داده ها
از آنجایی که در اپلیکیشن های وب 2 کاربران اطلاعات خصوصی خودشان را در سایت شما وارد می کنند، ایمن سازی این اطلاعات در برابر هکرها بر عهده شماست.
با رمزنگاری اپلیکیشن های تحت وب می توانید اطلاعات به اشتراک گذاشته شده از سمت مرورگر کاربر روی سرور خودتان را ایمن سازی کنید. علاوه بر ایمن سازی داده های ساکن، باید داده های در حال مخابره را هم ایمن سازی کنید.
4. پیاده سازی روش های توصیه شده برای لاگین
با پیاده سازی اصول نظارت بر لاگین می توانید درباره اتفاقات رخ داده، شیوه رخ دادن و زمان رخ دادن آنها اطلاعات کسب کنید. چنین اطلاعاتی تنها در صورت داشتن ابزارهای نظارت بر لاگین کارآمد ممکن است. در صورت وقوع حمله سایبری می توانید با کمک این اطلاعات آن را پیگیری و ریشه حمله را شناسایی کنید.
5. توجه به امنیت پسوردها
توجه به اصول امنیت پسورد از جمله ایجاد پسوردهای قوی و منحصربفرد برای هر حساب نقش مهمی در خنثی سازی حملات سایبری دارد. پسورد شما باید به صورت عبارتی متشکل از حروف و اعداد مختلف باشد. با استفاده از پسورد منیجر مدیریت پسورد بسیار راحت تر خواهد بود.
6. برگزاری جلسات آموزشی
اگر به صورت یک تیم کار می کنید، رفتار دیگر اعضا در زمینه تعامل با اپلیکیشن های تحت وب نقش مهمی در امنیت آنها دارد. به عنوان مالک یا مدیر پروژه این مسئولیت شماست که همه اعضا را در رابطه با اصول امنیت سایبری آموزش دهید.