آیا سرویس ایمیل مبتنی بر بلاک‌چین رقیبی برای ایمیل سنتی خواهد بود؟

توسط سمیرا گلکار
3 minutes read

با ظهور ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک‌چین، کاربردهای مختلفی برای این فناوری پیشنهاد شده و از این فناوری در حوزه‌های مختلف مثل مدیریت زنجیره تأمین، حفاظت از داده‌های سازمانی، احرازهویت و غیره استفاده شده است. همچنین این فناوری منجر به شکل گیری اقتصاد غیرمتمرکز شد که در آن برای وام دهی، قرض گرفتن و کارهای این چنینی به صورت نظیر به نظیر، از بلاک‌چین استفاده می‌شود.

حالا شرکت نرم‌افزاری Pingala ادعا می‌کنند که جدیدترین کاربرد این فناوری را پیدا کرده است. این شرکت سرویس ایمیل LedgerMail را راه اندازی کرده که اولین راهکار ایمیل غیرمتمرکز جهان است. این سرویس وعده داده که با مشکلاتی مثل نقض حریم خصوصی، پروتکل‌های انتقال ناامن و سوء استفاده از قدرت متمرکز مقابله می‌کند.

مزایای این فناوری

Suraj Malla مدیر ارشد بازاریابی و فروش شرکت Pingala از ایمیل مبتنی بر بلاک چین دفاع کرده اما برای درک بهتر مزایای این فناوری، اول باید با خصوصیات شبکه بلاک چین آشنا شوید. از جمله:

  • تمرکززدایی: در این شبکه هیچ موجودیت واحدی وجود ندارد که مسئول چراغ سبز دادن، تأیید و پردازش تراکنش‌ها (یا در مثال ما، ایمیل‌ها) باشد.
  • تغییرناپذیری: پس از تأیید یک تراکنش و ثبت آن بر روی زنجیره، امکان تغییر، حذف یا دستکاری آن وجود ندارد.
  • دسترس پذیری: گرچه اعضای شبکه می‌توانند ناشناس بمانند اما همه تراکنش‌ها برای بررسی در اختیار عموم قرار دارند.

به گفته Malla این ترکیب باعث شده که فناوری بلاک چین قدرت حل مشکلاتی که امروزه در سیستم‌های ایمیل سنتی وجود دارند را داشته باشد.

برای مثال، بهره برداری از اطلاعات ایمیل به صورت انبوه توسط شرکت‌هایی مثل گوگل و مایکروسافت امکان متمرکز شدن قدرت و کنترل را فراهم کرده است. اما با LedgerMail هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد که داده‌های شما را کنترل و مدیریت کند و این یعنی یک نقطه شکست واحد هم وجود ندارد.

آیا سرویس ایمیل مبتنی بر بلاک‌چین رقیبی برای ایمیل سنتی خواهد بود؟ 1

از دیگر امکان LedgerMail می‌توان به جایگزین کردن پروتکل‌های انتقال ایمن با یکی از ایمن ترین فناوری‌های جهان، سخت تر شدن حملات فیشینگ و جعل هویت، رمزنگاری محتوای همه ایمیل‌ها و ضمیمه‌ها اشاره کرد که فقط گیرنده و فرستنده به آن دسترسی دارند.

لازم به ذکر است که نسخه دسترسی اولیه LedgerMail، موفق به جذب 400 هزار کاربر در دو ماه شد از جمله یکسری از مشتریان سازمانی.

معایب فناوری ایمیل بلاک‌چینی

یکی از مهم ترین مشکلات سیستم LedgerMail بحث مقیاس پذیری است.

LedgerMail روی یک بلاک‌چین اثبات سهامی کوچکتر به اسم XinFin طراحی شده که به لطف طراحی خلاقانه و هوشمندانه اش، نسبت به بیت‌کوین یا اتریوم توان عملیاتی بیشتری دارد و به 2 هزار تراکنش در ثانیه می‌رسد.

اما با این وجود هنوز حجم تراکنش‌های این شبکه حدود 173 میلیون تراکنش در روز است یعنی حدود 0.06 درصد از 319.6 میلیارد ایمیلی که هر روز مبادله می‌شود. بعلاوه، LedgerMail باید بلاک‌چین XinFin را با سایر سرویس‌های بلاک‌چینی به صورت مشترک استفاده کند.

مسئله مقیاس پذیری منجر به بروز مشکل دیگری به اسم هزینه‌ها هم می‌شود. ثبت نام در LedgerMail رایگان است اما ارسال ایمیل خیر. در این شبکه هم مثل سایر بلاک چین‌ها، هر گونه تبادل اطلاعات یا ارزشی مستلزم پرداخت یک کارمزد خاص است. این کارمزد به افرادی پرداخت می‌شود که به ایمن نگه داشتن شبکه کمک می‌کنند.

در رابطه با شبکه XinFin کارمزد تراکنش‌ها بسیار کم است و به گفته Pingala هزینه ارسال یک ایمیل یک هشتصدم دلار است. اما کارمزدها ارتباط مستقیمی با حجم ترافیک شبکه دارند. بنابراین اگر کاربران LedgerMail زیاد شده و ترافیک زیادی را به شبکه XinFin هدایت کند، ارسال ایمیل به شدت گران تر خواهد شد.

با این حال مهم ترین مشکل LedgerMail بسته بودن آن است یعنی کاربران فقط می‌توانند برای حساب‌های LedgerMail ایمیل ارسال کنند.

سیستم ایمیل توانسته بیشتر از 50 سال محبوبیت خودش را حفظ کند به این دلیل که همه کاربران با داشتن یک حساب ایمیل می‌توانند با هم ارتباط برقرار کنند.

در نتیجه این پلتفرم امکان برقراری ارتباط رایگان و آزاد را برای همه فراهم نمی‌کند.

سرویسی متفاوت با ایمیل

در نهایت Vinay Krishna بنیانگذار شرکت Pingala هم با این دیدگاه موافقت کرد که قرار نیست LedgerMail جایگزین ایمیل سنتی شود. بلکه کاربران می‌توانند برای ارسال اطلاعات حساس از آن استفاده کنند.

بنابراین LedgerMail بیشتر شبیه به سرویس‌های پیام رسان رمزنگاری شده مثل سیگنال یا تلگرام است تا جی میل یا یاهو.

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟