کاملاً بدیهی است که هواپیماها برای محیط زیست و تغییرات اقلیمی مناسب نیستند چون هر روز حجم چشمگیری دی اکسید کربن را وارد جو میکنند. با توجه به خطر این وسایل حمل و نقل برای زمین ما، طبیعی است که به فکر تولید هواپیماهای برقی باشیم.
اما با توجه به عظمت هواپیماها و اینکه بر خلاف اتوبوس باید صدها یا هزاران کیلومتر را طی کنند، بنابراین در طراحی آنها باید ملاحظات خاصی را در نظر داشت.
اکثر شرکتهای هواپیمایی به استفاده از باتری در هواپیماهای برقی فکر کرده اند اما یک مشکل همچنان پابرجاست: برای انجام این کار نیاز به باتری با خروجی انرژی عظیم وجود دارد. خوشبختانه دانشمندان گامهایی به سمت تأمین انرژی نیروگاههای برق با یک روش جالب طراحی کرده اند یعنی: مایعات یونی پلیمری (PIL).
چند سال پیش، محققان در دانشگاه MIT با استفاده از مایع یونی پلیمری، باتریهایی با بازده انرژی دو برابر باتریهای لیتیوم یونی سنتی طراحی کردند. این پیشرفت بسیار چشمگیر و قابل توجه بود اما چنین باتریهایی باید سبک تر باشند تا امکان استفاده از آنها در سفرهای هوایی فراهم شود. به هر حال، وزن هواپیما نقش مهمی در پرواز آن دارد و به همین دلیل برای مسافران محدودیت بار تعیین میشود.
نکته مهم بعدی میزان مصرف انرژی حین پرواز است چون بر خلاف خودروهای برقی نمی توان هواپیما را در بین مسیرهایی مثل روی دریا شارژ کرد. همین موضوع میتواند منجر به بروز مشکلاتی در پرواز شود.
آیا تا بحال هواپیمای برقی طراحی شده است؟
به طور خلاصه پاسخ این سوال مثبت است چون هواپیماهای برقی قبلاً هم در پرواز آزمایش شده اند. تابستان سال 2015 یک هواپیمای برقی با اسم E-Genius با دو سرنشین موفق به پرواز شد. در این پرواز دو خلبان از آلمان به میلان رفته و در این مسیر بر فراز بخشهایی از رشته کوه در فرانسه پرواز کردند.
حتی در سال 2009 هم چنین پروازی انجام شد اما این بار با کمک انرژی خورشیدی. با توجه به وفور انرژی خورشیدی بر فراز ابرها استفاده از آن برای هواپیماها کاملاً معقول است.
شرکت ایرباس هم یک هواپیمای برقی به اسم E-Fan را آزمایش کرده است. این هواپیما اولین بار در ژوئن 2014 در یک نمایشگاه در بریتانیا پرواز کرد اما در سال 2017 شرکت ایرباس تولید این هواپیما را متوقف کرد تا به جای آن متمرکز بر تولید هواپیماهای هیبرید شود. به این ترتیب پروژه E-Fan X شروع شد اما شیوع کرونا باعث شد این پروژه هم متوقف شود.
گرچه این پیشرفتها قابل توجه هستند اما چنین هواپیماهایی فقط تعداد کمی مسافر را در مسیرهای کوتاه حمل میکنند. بنابراین برای تولید هواپیماهای تجاری بزرگتر نیاز به حمل انرژی بسیار بیشتری وجود دارد.
آیا به زودی شاهد تولید هواپیماهای برقی تجاری خواهیم بود؟
حمل و نقل هوایی نسبت به زمانی که برادران رایت در سال 1903 اولین هواپیما را به پرواز درآوردند راهی طولانی را پیموده است اما تولید هواپیماهای تجاری برقی گام مهمی برای کاهش پیامدهای زیست محیطی پروازها و نجات زمین محسوب میشود.
خوشبختانه شرکت هواپیمایی EasyJet با همکاری Wright Electric که یک شرکت هواپیمایی آمریکایی نسبتاً تازه کار است، در حال طراحی یک هواپیمای برقی بزرگتر با ظرفیت 180 نفر هستند. گرچه این هواپیما به اندازه هواپیماهای مسافرتی معمولی بزرگ نیست اما گام مهمی در این مسیر محسوب میشود.
بنابراین با وجود شکستهای گذشته، شرکتهای هواپیمایی متمرکز بر تولید هواپیماهای برقی هستند و احتمالاً فاصله زیادی با تولید و به کار گیری هواپیماهای برقی تجاری نداریم.