داشتن یک لبخند سفیدتر آرزوی خیلی هاست، اما آیا واقعاً دندانها به طور طبیعی زرد هستند؟ در دنیایی که سفید شدن دندانها بطور فزاینده ای، به ویژه در بین افرادی که در معرض دید عموم قرار دارند، رایج شده است به راحتی میتوان فراموش کرد که دندانهای طبیعی چه شکلی هستند. مطالعه ای که توسط OnePoll به نمایندگی از Snow Teeth Whitening انجام شد نشان داد که 61 درصد از آمریکاییها آرزو دارند که بتوانند ظاهر دندانهای خود را با فقدان سفیدی در که در چشم میزند تغییر دهند.
علیرغم نگرانی بسیاری از آمریکاییها در مورد ظاهر دندانهای خود، طبق یافتههای آکادمی دندانپزشکی عمومی افراد معمولی روزانه 45 تا 70 ثانیه مسواک میزنند. توصیهی متخصصان مسواک زدن دوبار در روز و به مدت دو دقیقه است. رعایت بهداشت دهان و دندان از عوامل مهم در ظاهر دندانها است.
در این مقاله، به دلایلی که پشت رنگ دندانها وجود دارد میپردازیم. بررسی میکنیم که آیا دندانهای زرد نشانه ضعف سلامت هستند و چه کارهایی میتوانید برای بهبود ظاهر دندان های زرد انجام دهید.
آیا دندانها ذاتاً زرد هستند؟
برای پرسش به این پاسخ و کسب اطلاعات بیشتر، ابتدا باید به ساختار دندانهای خود بپردازیم. آنها از سهی لایه مختلف تشکیل شده اند. مینا سختترین ماده در بدن انسان است و خارجی ترین لایه را تشکیل میدهد، عاج در وسط و داخلی ترین لایه پالپ است. بسیاری از مردم متوجه نیستند که این عاج، لایهی میانی دندان است که به آن رنگ میدهد. برای اکثر ما عاج زرد کم رنگ است اما سایههایی از رنگ قرمز یا کهربا نیز طبیعی است. لایهی مینای دندان نسبتاً شفاف است اما میتواند بر ظاهر دندانهای ما تأثیر بگذارد. دندانهای افرادی که مینای ضخیم تری دارند، کمتر زرد به نظر میرسد زیرا عاج به راحتی از طریق مینای دندان به بیرون راه پیدا نمیکند.
رنگی که ما میبینیم اغلب بیشتر از ضخامت مینای دندان است تا رنگ دندانهای ما. دکتر سامیت هندوچا، دندانپزشک در My Mouth توضیح میدهد: “هر فردی دارای ضخامت و ویژگیهای مختلفی از مینای دندان و عاج در داخل دندان است که میتواند رنگهای متفاوتی به غیر از سفید ایجاد کند که کاملاً طبیعی است.”
در حالی که ممکن است رنگ دندانهای ما حتی از سنین پایین متفاوت باشد، امه دندانهای کودکی اکثر مردم سفیدتر از دندانهای آنها در بزرگسالی به نظر میرسند. به همین دلیل است که در بسیاری از کشورهای اروپایی به آنها دندان شیری میگویند. دکتر هندوچا توضیح می دهد که دندانهای کودکی به این دلیل سفیدتر به نظر میرسند “که مینای دندان نوزادان آنقدر ضخیم تر است که زردی عاج را در زیر خود پنهان میکند.”
آیا دندانهای زرد نشانه سلامت ضعیف دهان هستند؟
داشتن دندانهای زرد کاملاً طبیعی است و این رنگ لزوماً نشانهی ضعف در سلامت دهان و دندان نیست. حتی با داشتن یک شیوهی زندگی سالم، عوامل خارج از کنترل ما مانند ژن و ضخامت مینای دندان میتوانند بر ظاهر دندانهای ما تأثیر بگذارند. دندانهای ما اغلب در طول زمان به دلیل بخشی از روند پیری زردتر به نظر میرسند. دکتر هندوچا در مصاحبه ای به Live Science میگوید: “با افزایش سن، مینای دندان ما نازک یا خراب میشود، این بدان معناست که قسمت داخلی دندان بیشتر نمایان میشود و دندانها را زردتر یا کرم تر نشان میدهد. علاوه بر این، رنگ برخی غذاها و نوشیدنیها از جمله چای و قهوه، نیز میتواند در زرد شدن دندانها نقش داشته باشد. ” اگرچه دندانهای زرد در برخی موارد ممکن است نشان دهندهی فرسایش مینای دندان و احتمال ضعف دندانها باشد اما لزوماً نشانه ضعیف بودن سلامت دهان و دندان نیست.
دکتر هندوچا افزود: “عوامل دیگری نیز وجود دارد که ممکن است بر رنگ دندانهای ما تأثیر بگذارد. مواد نقره ای پر کردن میتواند رنگ دندانهای ما را به خاکستری را تغییر دهند زیرا در طول زمان فرآوردههای ” خوردگی ” آزاد میکنند. دندانهایی که از آسیب یا آبسه دندان رنج میبرند نیز با گذشت زمان تیره تر به نظر میرسد زیرا ممکن است عصب از بین برود و نیاز به درمان داشته باشد. برخی از افراد نیز از نظر ژنتیکی دچار تغییر رنگ دندانهای خود میشوند و این معمولاً با تغییر رنگ داخل دندان مرتبط است. ” مطالعه ای انجام شده توسط نشان میدهد که برخی از اختلالات متابولیک با تغییر رنگ دندان و همچنین استفاده از داروهایی مانند تتراسایکلین در ارتباط هستند.
انتخاب شیوهی زندگی نیز میتواند بر رنگ دندانهای ما تأثیر بگذارد. سیگار کشیدن باعث زرد شدن سریع دندانها میشود. قیر و نیکوتین موجود در تنباکو مسئول این اثر هستند. قهوه، شراب قرمز، شکلات و نوشیدنیهای گازدار همگی میتوانند به تغییر رنگ کمک کنند.
با دندانهای زرد چه کنیم؟
در حالی که دندانهای زرد لزوماً ناسالم نیستند، برای بسیاری از افراد ظاهر دندانها میتواند بر اعتماد به نفس آنها تأثیر بگذارد. خوشبختانه تغییراتی وجود دارد که میتوانیم برای بهبود ظاهر دندانهای خود انجام دهیم. رعایت بهداشت دهان و دندان یک استراتژی مهم پیشگیرانه است. متخصصان مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم را توصیه میکنند، به علاوه دهان شویه هم میتواند مفید باشد. وقتی صحبت از خمیر دندان به میان می آید ، دکتر هندوچا توصیه میکند: ” خمیر دندانهای سفید کننده یا خمیر دندانهای ذغالی فعال میتوانند به حذف موثرتر لکهها کمک کنند و دندانها را سفیدتر نگه دارند. همیشه باید با دندانپزشک یا متخصص بهداشت خود مشورت کنید که آیا یک خمیر دندان سفید کننده برای شما مفید است یا نه، چرا که برخی از آنها میتوانند ساینده باشند.”
تغییر شیوهی زندگی میتواند به بهبود ظاهر دندانهای شما کمک کند. ترک سیگار، کاهش مصرف غذا و نوشیدنیهایی مانند قهوه که دندانها را لکه دار میکند میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
اگر قبلاً این گزینهها را امتحان کرده اید و به دنبال جایگزینهای دیگری هستید، شاید به سفید کردن دندان فکر کنید. دکتر صفا الناهر، مدیر و رئیس دندانپزشکی Serene Dental and Facial Estetics به Live Science گفت که سفید شدن دندان در صورت تجویز دندانپزشک شدنی است. این کار میتواند جلوهی قابل توجهی در ظاهر دندانها ایجاد کند که به بسیاری از افراد اعتماد به نفس میبخشد
باید توجه داشته باشید که سفید کردن دندان رنگ پر کنندهها و روکشها را تغییر نمیدهد. اگر میخواهید ظاهر دندانها را تغییر دهید باید رنگ مواد پر کننده و روکشها را عوض کنید. عوارض جانبی رایج سفید شدن دندان حساسیت و سوزش لثه است. دکتر الناهر نسبت به اقدامات انجام شده توسط متخصصان غیر دندانپزشک یا بدون نسخه پزشک هشدار میدهد. او توضیح داد: “آنها پاسخگویی یکسانی به یک سازمان حرفه ای ندارند، بنابراین خطر این که محصول ایمن نباشد و باعث آسیب شود وجود دارد.”
از آنجایی که دندانهای همه افراد متفاوت است، مدت زمان لازم برای سفید شدن نیز متفاوت است. دکتر هندوچا گفت: “شما باید گاه گاهی” سفید کردن دندان “را انجام دهید زیرا بسته به رژیم غذایی شما ممکن است به مرور زمان عود کند.”