احتمالا متوجه شدهاید که فيسبوك، واتساپ، اينستاگرام، هدست واقعیت مجازی آکیولس و پيامرسان فيسبوك در 4 اکتبر 2021 از كار افتادند. در ادامه روکیدا علت آن را بررسی خواهد کرد.
دلیل از کار افتادن فیسبوک
بهطور طبیعی، این اتفاق منجر به گمانهزنیهای افراط آمیزي در مورد آنچه واقعا اتفاق افتاده است شد. آیا فیسبوک هک شده بود؟ آیا نوعی مخفي كاري دولت بود؟ سرانجام فیسبوک به این سوالات پاسخ داد.
آنطور که معلوم است، این مشکل ناشی از شبکهای بوده که فیسبوک برای اتصال تمام امكانات كامپيوتري خود به یکدیگر، ایجاد کرده است.
در یک پست وبلاگ طولاني، «سانتوش جاناردان» مدیر زیرساخت فیسبوک گفت همه چیز در طول یک نگهداری و تعمیرات روزمره خراب شد.
در آن پست گفته شد: «در حين یکی از این نگهداری و تعمیرات روزمره، یک فرمان با هدف ارزیابی در دسترس بودن ظرفیت ستون فقرات اينترنت جهانی صادر شد که بهطور ناخواسته تمام اتصالات شبکه ستون فقرات ما را قطع کرد و عملا مرکز دادههای فیسبوک را در سطح جهانی قطع کرد.»
البته فیسبوک سیستمی را برای جلوگیری از اجرای چنین فرماني در نظر گرفته بود اما بروز یک مشكل به آن اجازه داد تا رخ دهد.
از این رو، سرورهای DNS این شرکت غیرقابل دسترسی شدند و برای بقیه اینترنت دسترسي به سرورهاي فيسبوك غیرممکن شد. بنابراین نه تنها وبسایت از کار افتاده بود، بلکه این دامنه در بازارهای مختلف برای فروش گذاشته شده بود.
فیسبوک در مورد دلیل طولانی شدن مدت قطعي نيز صحبت کرد. مهندسان شرکت نتوانستند از راه دور به مراکز داده دسترسی داشته باشند زیرا شبکههای آنها از كار افتاده بود. علاوه بر این، نبودDNS ، ابزارهای داخلی شبکه اجتماعی را که برای بررسی خرابیهایی مانند آنچه در 4 اکتبر 2021 رخ داد، مورد استفاده قرار ميگرفت را خراب كرد.
سرانجام امنیت خود فیسبوک باعث شد تا راهاندازی مجدد بیشتر طول بکشد. در ادامه نحوه توضيحات جاناردان را آوردهايم:
دسترسی به شبکه اصلی و دادههاي خارج از باند قطع وجود نداشت، بنابراین ما مهندسان را در محل به مراکز داده فرستادیم تا مشکل را برطرف کرده و سیستمها را مجددا راهاندازی کنند. اما این کار زمانبر بود. زیرا این امکانات با در نظر گرفتن سطح بالایی از امنیت فیزیکی و سیستم طراحی شدهاند.
ورود به آنها سخت است و هنگامی که وارد آن شديد حتی در صورت دسترسی فیزیکی به آنها، سختافزار و روترها طوری طراحی شدهاند كه تغییرشان دشوار است.
بنابراین فعالسازی پروتکلهای دسترسی ایمن مورد نیاز برای بردن افراد به محل و توانایی کار بر روی سرورها، زمان بیشتری را صرف کرد. تنها در آن صورت بود که میتوانستيم مشكل را تایید كنيم و ستون فقرات خود را دوباره آنلاین كنيم.
در اصل، رسیدن به مکانی که لازم بود تعمیرات در آنجا انجام شود به آن آسانی كه میتوانست باشد نبود که باعث شد همه چیز کند پيش رود.
در پست وبلاگ، فیسبوک وضعیت را خلاصه كرد و گفت: «ما کارهای گستردهای انجام دادهایم تا سیستمهای خود را برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز مقاوم کنیم و ديدن اينكه چگونه این مقاوم شدن سرعت ما را كم كرد، در حالی که ما سعی میکردیم از قطعی كه ناشی از خطای ساخته خودمان بود نه يك فعاليت مخرب، بهبود پيدا كنيم، جالب بود.»
به بیاني ساده، فیسبوک هک نشده بود. هيچ توطئه بزرگي برای ساکت نگه داشتن مردم در كار نبود. اشتباهی که توسط خود شرکت رخ داد، همه چیز را خراب کرد و اقدامات امنیتی آن باعث شد رفع مشکل توسط مهندسان شركت سختتر شود. كل داستان فقط همین بود!
منبع: howtogeek.com