پس از سالها بررسی، ناسا بالاخره محل فرود مریخ نورد بعدی خود را که قرار است در سال ۲۰۲۰ بر روی این سیاره فرود بیاید، مشخص کرد.
این محل با نام دهانه جِزِرو شناخته میشود و این باور وجود دارد که در گذشتههای بسیار دور، آب به داخل این دهانه جریان داشته است اما در نهایت این آبها خشک شده اند. در نتیجه، دانشمندان اعتقاد دارند این احتمال وجود دارد که در طی حداقل یکی از این دورههای زمانی که آب در این دهانه جریان داشته، حیات میکروبی نیز در این محل وجود داشته باشد. این موضوع امکان پیدا کردن یافتههای جدید و بسیار جالبی را در میان رسوبات کف دریاچهای جزرو فراهم میکند.
توماس زوربوچن، نایب رئیس بخش ماموریتهای علمی ناسا در نوشتهای که در سایت ناسا منتشر شده میگوید:”محل فرود در نظر گرفته شده در دهانه جزرو از نظر زمین شناسی، سطحی بسیار غنی است و دارای ساختارهایی است که به ۳/۶ میلیارد سال قبل باز میگردند و ممکن است بتوانند سوالات مهمی را در زمینه تکامل سیارهای و اختر زیست شناسی پاسخ دهند. برداشت نمونه از این منطقه منحصر به فرد انقلابی در نحوه نگرش ما نسبت به مریخ و توانایی این سیاره در پشتیبانی از حیات به وجود خواهد آورد.”
همان طور که نام آن، یعنی “مریخ ۲۰۲۰” نشان میدهد، سفر این مریخ نورد به سیاره سرخ دو سال دیگر آغاز خواهد شد. با فرض این که این مریخ نورد به سلامت بر روی دهانه ۴۵ کیلومتری جزرو فرود بیاید، بیشتر وقت خود صرف ارزیابیهای زمین شناسی از محلهای نزدیک به نقطه فرود خود خواهد کرد. همچنین این مریخ نورد شرایط محیطی سخت مریخ را از نظر قابل سکون بودن برای انسان مورد بررسی قرار خواهد داد.
دهانه جزرو
برای انتخاب محل فرود، ناسا ۳۰ محل فرود احتمالی را مورد بررسی قرار داد اما در نهایت دهانه جزرو انتخاب شد. یکی از دلایل این انتخاب این بود که دانشمندان میخواستند مطمئن شوند مریخ نورد در جایی فرود بیاید که بتواند بدون مواجه شدن با سطح پر فراز و نشیب مریخ، از جایی به جای دیگر برود. همچنین این دهانه به آنها اجازه میداد تا به تمامی اهداف این ماموریت نیز برسند.
مریخ نوردهای کنجکاوی و اینسایت
اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، مریخ ۲۰۲۰ اولین مریخ نوردی است که از زمان فرود مریخ نورد کنجکاوی در سال ۲۰۱۲، بر روی سطح سیاره سرخ فرود آمده است. کنجکاوی تاکنون توانسته بر مشکلات گاه و بی گاه غلبه کرده و کار خود را بر روی مریخ ادامه دهد. این مریخ نورد همچنان در حال بررسی سطح مریخ و ارسال دادهها به زمین برای تجزیه و تحلیل است. در اوایل سال ۲۰۱۸، این مریخ نورد توانست متان و سایر ترکیبات آلی را بر روی مریخ کشف کند. این ترکیبات آلی سنگ بنای وجود حیات بر روی این سیاره هستند. این اولین بار بود که دانشمندان شواهد قابل اطمینانی از وجود ترکیبات آلی بر روی مریخ به دست آوردند.
در خبر دیگری مرتبط با مریخ، سطح نشین رباتیک اینسایت که در تاریخ ۲۶ نوامبر از زمین به سمت مریخ پرتاب شد با موفقیت بر روی سطح مریخ فرود آمده است. اینسایت اولین کاوشگر فضایی رباتیکی است که قرار است درون مریخ، یعنی پوسته، گوشته و هسته آن را به صورت مفصل مورد بررسی قرار دهد.