فهرست عنوانها
آفرود یکی از جذاب ترین شاخه های اتومبیل رانی محسوب می شود. اما علاوه بر جذاب بودن بسیار خطرناک هم هست. برخلاف مسابقات و تفریحات اتومبیل رانی دیگر شما با مسیر های شهری و آسان طرف نیستید، بلکه با مسیر های صعب العبور و در ناکجا آباد طرف هستید! پس آفرود در کنار جذابیت های بسیارش می تواند خطر آفرین هم باشد. علاوه بر نکات عمومی آفرود، باید رانندگی مناسب آن را هم یاد گرفت که در این مقاله به آموزش آن می پردازیم.
نحوه گاز دادن آفرودی چگونه است؟
شاید پیش خود فکر کنید”خب گاز دادن که کاری ندارد!” اما واقعا این طور نیست. آفرود مهارت بالایی می طلبد و این مهارت به آسانی کسب نمی شود.
فرض کنید در حال صعود به شیبی هستید. به میانه راه می رسید و متوجه می شوید خودرو توان بالا رفتن از شیب را ندارد. پایتان را تا آخر روی پدال گاز فشار می دهید و نتیجه چیزی جز برگشتن ماشین به پایین البته روی سقف نخواهد بود! در این شرایط پایتان را از روی گاز بر می دارید و با ترمز کردن بسیار ملایم و در دنده یک گذاشتن خودرو را به پایین روانه می کنید.
در فرضی دیگر به کویر برویم. در حال رانندگی روی سطح نرمی مثل شن های کویری هستید و ناگهان حس می کنید خودرودر حال فرو رفتن است. پدال گاز را تا آخر فشار می دهید تا از مهلکه بیرون بیایید اما با این کار فقط بیشتر نشست خواهید کرد و به گل خواهید نشست! نحوه صحیح بیرون آمدن از این شرایط گاز دادن آرام و جلو و عقب کردن خودرو است. اگر هم این روش جواب نداد پیاده شوید و بساط پالت و جک هایلیفت را آماده کنید!
با فرمان دادن آفرودی آشنا شوید!
این مقاله را با فرض کردن بهتر می توان پیش برد! فرض کنید در حال شیب زنی هستید و خودروی شما کم می آورد! بجز بحث نحوه گاز دادن نوع فرمان دادن هم بسیار مهم است. موقع پایین آمدن به هیچ وجه نباید فرمان بدهید! حتی اگر به قیمت برخورد خودروی شما با سنگی تمام شود!
از طرفی دیگر در شیب های جانبی هم نوع فرمان دادن بسیار حائز اهمیت است. در شیب های جانبی همیشه فرمان را مایل به پایین شیب قرار دهید. در این صورت اگر تعادل خودرو بهم بخورد سریع تر می توانید به حالت اولیه و امن برگردید.
در حالت دیگر رانندگی کنار پرتگاه است. در این صورت فرمان شما باید همیشه مایل به کوه باشد تا در صورت بروز خطر سریعا به سمت کوه یا ارتفاع مخالف پرتگاه حرکت کنید. به کوه زدن قطعا بهتر از سقوط است!
نحوه دنده دادن آفرودی!
این بخش خیلی بستگی به خودروی شما دارد اما نکات کلی تر و عمومی این زمینه را برای شما شرح می دهیم.
خودروهای آفرود دنده سنگین و سبک دارند. برای آفرود های سنگین مثل صعود از صخره یا گل نوردی های سنگین باید از دنده سنگین استفاده کرد و در مسیر های آسان از دنده سبک. اما از چه دنده ای باید استفاده کرد؟
اول در نظر داشته باشید خودروی شما آفرودی است، پس رانندگی با آن مثل خودرو های شهری نباید باشد. بعد اینکه دنده دادن در شرایط سخت بسیار متفاوت از شهر و خیابان است پس خیلی حساس نشوید!
در شرایط صعب العبور رانندگی با دور پایین نشدنی است! شما همیشه باید سعی کنید با دنده سنگین تر و دور بالاتر حرکت کنید. حتی ممکن است در شرایطی با کات آف از مانعی عبور کنید و اصلا نتوانید دنده را سبک کنید. نگران نباشید با کات آف زدن موتوری خراب نمی شود!
ترمز گیری در آفرود!
در آفرود مهم است بدانید کی و چگونه باید ترمز بگیرید!
فرض کنید در حال پایین آمدن از شیبی هستید و سرعت خودرو در حال افزایش است. جفت پا می روید روی ترمز؟ این کار نتیجه ای جز لیز خوردن و منحرف شدن شما نخواهد داشت! اینجا باید با فرمان دهی درست خودرو را تا پایین شیب هدایت کنید و در صورت لزوم دنده را سنگین تر کنید!
در شرایط دیگر فرض کنید از آبراهه ای که گلی هم هست قصد عبور دارید. پر گاز وارد می شوید و میانه راه سنگی می بینید که مانع راه نیست اما به کف خودرو برخورد می کند. ترمز می کنید؟ نباید ترمز کنید! ترمز کردن در زمان عبور از موانع گلی قطعا گیر کردن را در پی خواهد داشت. خودرو آفرودی است بگذارید کار خودش را بکند!