اگر فقط پنج سال پیش پرونده بازی در قوه قضایی داشتید، برای پیگیری پرونده قضایی چه راهی پیش روی شما قرار داشت؟ بله؛ باید به شعبه دادگاه یا دادسرای محل رسیدگی به پرونده مراجعه میکردید و بعد از تلف شدن زمان زیادی به سختی میتوانستید در جریان امور قرار بگیرد. با توجه به افزایش تعداد پروندههای موجود در دستگاه قضا، ادامه روند قبلی به هیچ عنوان امکانپذیر نبود. از طرفی مهمترین راه برای جلوگیری از اطاله دادرسی در قوه قضاییه، استفاده از ظرفیتهای اینترنت است. در سال 1395 با راهاندازی سامانه ثنا با همکاری یوآیدی، امکان پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری فراهم شد. به این منظور باید فرایند ثبت نام و احراز هویت سامانه ثنا را انجام داد. در ادامه قصد داریم تا راهنمای پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری از چند راه امکانپذیر است؟
بدیهی است که بررسی روند رسیدگی به پرونده قضایی بهصورت غیرحضوری مزایای زیادی نسبت به روش حضوری دارد. سامانهای که برای این منظور در نظر گرفته شده است، به صورت شبانهروزی فعالیت میکند و به همین دلیل در هر ساعت از شبانهروز میتوانید بهراحتی از خدمات آن بهرهمند شوید. برای مراجعه حضوری به دادسرا باید حتما در زمان مشخصی اقدام کنید و از طرفی قطع به یقین زمان زیادی از شما تلف میشود تا بتوانید همان کاری را انجام دهید که به واسطه اینترنت ظرف چند دقیقه به پایان برسانید.
رویهمرفته برای پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری سه راه پیش روی شما قرار دارد که عبارتاند از:
1. پیگیری پرونده قضایی به کمک رمز شخصی
سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی که به تحت عنوان ثنا شناخته میشود، خدمات قضایی بسیار خوبی را به مراجعان دستگاه قضایی ارائه میکند. یکی از این خدمات امکان پیگیری پرونده قضایی است. هر فرد برای آنکه بتواند از این سامانه بهرهمند شود، باید ابتدا در آن ثبت نام نماید و بعد از آن مراحل احراز هویت را طی کند. در نهایت یک نام کاربری (کد ملی) و رمز عبور به او اختصاص داده میشود که با استفاده از آن میتواند به حساب کاربری خود مراجعه کند و در جریان رسیدگی به پرونده قضایی خود قرار بگیرد.
برای این منظور با استفاده از مرورگر کروم نشانی اینترنتی adliran.ir را جستجو کنید. پس از وارد شدن به این سامانه روی یکی از گزینههای سامانه اصلی یا سامانه پشتیبان کلیک کنید تا وارد سامانه ابلاغ الکترونیک شوید. صفحه جدیدی برای شما باز میشود که در بالای آن توضیحاتی در خصوص نحوه استفاده از سامانه ارائه شده است. اگر از قبل ثبتنام کرده باشید، باید کد ملی و رمز شخصی که از طرف سامانه به شما اختصاص یافته است را در کادرهای پایین صفحه وارد کنید.
پس از آن یک رمز موقت از طریق پیامک به تلفن همراه شما که شماره آن را در زمان ثبتنام در سامانه درج کردهاید، ارسال میشود. آن را در کادر مشخص شده وارد کنید و در نهایت روی گزینه ورود کلیک نمایید. پس از آن وارد حساب کاربری خود در سامانه ثنا میشوید. توجه داشته باشید که به دلیل رعایت مسائل امنیتی، زمان معینی برای حضور در حساب کاربری برای هر کاربر در هربار مراجعه در نظر گرفته میشود که در بالای صفحه حساب کاربری نشان داده میشود. در حساب کاربری با پنج گزینه مختلف مواجه میشوید. برای مشاهده ابلاغیههای الکترونیک جدید باید روی گزینه اول از سمت راست کلیک کنید. به این ترتیب ضمن مشاهده ابلاغیه، میتوانید آن را بارگیری کرده و در ادامه چاپ کنید.
2. پیگیری پرونده قضایی با استفاده از کد ملی
اگر کد ملی شما در پرونده قضایی ثبت شده باشد، امکان پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری با استفاده از کد ملی نیز برای شما وجود دارد. برای این منظور بار دیگر با استفاده از مرورگر کروم نشانی اینترنتی adliran.ir را جستجو کنید. پس از آنکه وارد سامانه عدل ایران شدید، از منو سمت راست در زیر بخش اطلاعرسانی، روی گزینه اطلاعرسانی برای اشخاص حقیقی کلیک کنید. بار دیگر وارد صفحه جدیدی میشوید که در آن باید کد ملی و رمز شخصی سامانه ثنا را وارد کنید. پس از آن رمز موقتی برای شما ارسال میشود که باید آن را در کادر مشخص شده وارد کنید. به این ترتیب میتوانید وارد سامانه شوید.
وارد صفحه جدیدی میشوید که در آن اطلاعات پرونده قضایی شما از جمله شماره آن و همچنین تاریخ شروع رسیدگی به پرونده و وضعیت فعلی آن نشان داده میشود. در این بخش بسته به اینکه چند پرونده تا کنون در قوه قضاییه داشتهاید، اطلاعات آنها در صفحه به شما نمایش داده میشود. در این بخش صرفا میتوانید وضعیت رسیدگی به پرونده را بررسی کنید. برای مشاهده ابلاغیهها باید از روش اول استفاده نمایید.
3. پیگیری پرونده قضایی به کمک شماره پرونده
روش سوم برای پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری، استفاده از شماره پرونده است. این روش مختص کسانی است که شماره پرونده قضایی خود را میدانند. به این ترتیب میتوانید دقیقا اطلاعات مربوط به یک پرونده مشخص را دنبال کنید. در دو روش قبل تمام پروندهها در کنار یکدیگر نشان داده میشوند. در حالی که در این روش دقیقا میتوانید به اطلاعات مربوط به یک پرونده خاص دست پیدا کنید.
برای این منظور نیز بار دیگر باید از طریق مرورگر کروم نشانی اینترنتی adliran.ir را جستجو کنید تا وارد سامانه عدل ایران شوید. پس از آنکه وارد سامانه شدید، از طریق منوی سمت راست، در زیر بخش اطلاعرسانی روی گزینه اطلاعرسانی با رمز پرونده کلیک کنید. بار دیگر صفحه جدیدی برای شما باز میشود که باید کد ملی و رمز شخصی سامانه ثنا را در کادرهای مشخص شده وارد کنید. پس از آن نیز رمز موقتی که به شماره همراه شما پیامک میشود را در کادر مشخص شده وارد کنید. وارد صفحه جدیدی میشوید. پس از آن تیک هر دو گزینه مختومه شدهها و مختومه نشدهها را در صفحه جدید فعال کنید.
در ادامه روی گزینه بازیابی اطلاعات کلیک کنید. به این ترتیب یک صفحه جدید باز میشود. سه کادر در این صفحه وجود دارد. باید شماره پرونده، ردیف فرعی آن و رمز پرونده در در کادرهای مشخص شده درج کنید تا بتوانید اطلاعات پیرامون آن را مشاهده نمایید.
کلام پایانی
در این مطلب سه روش پیگیری پرونده قضایی به صورت غیرحضوری را بررسی کردیم. وجه مشترک هر سه روش این است که باید حتما در سامانه ثنا ابتدا ثبتنام و سپس احراز هویت انجام دهید تا رمز شخصی از طرف سامانه در اختیار شما قرار بگیرد. روش اول برای مواقعی مناسب است که ابلاغیه جدیدی برای شما ارسال میشود و میخواهید آن را مشاهده کنید. روش دوم و سوم نیز برای بررسی موردی یک پرونده خاص مناسب است که بسته به اطلاعاتی که در اختیار دارید، میتوانید از یکی از آن دو استفاده کنید. رویهمرفته امکان پیگیری پرونده قضایی به صور غیرحضوری خدمت فوقالعاده از سوی این دستگاه به مردم است که نقش بسیار مهمی در کاهش مراجعات به دستگاه قضا و همچنین زمان رسیدگی به پروندهها را داشته است. فرایند احراز هویت دیجیتال اولین بار در کشور توسط سرویس احراز هویت یوآیدی رونمایی شد. فرایند احراز هویت سامانه سجام و همچنین فرایند احراز هویت سامانه ثنا در یوآیدی با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی و با خطای کمتر از ۰.۰۱ و به صورت بلادرنگ انجام می پذیرد. همچنین با استفاده از محصول جدید یوآیدی برای احراز هویت کاربران صرافی رمز ارز، مشکلات کاربران و صرافی های رمز ارز برای احراز هویت حل شده است.