فهرست عنوانها
اگر زیاد در فضای آنلاین چرخیده باشید احتمالاً اسم رزبری پای را شنیده اید. اما رزبری پای چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مطلب به بررسی این موضوع میپردازیم تا شما را با یکی از ارزان ترین اما توانمندترین کامپیوترهای کوچک جهان آشنا کنیم.
پیدایش رزبری پای
رزبری پای در انگلستان و توسط بنیاد رزبری پای به همراه شرکت برودکام طراحی شد. هدف اصلی پروژه رزبری پای ارائه یک ابزار کم هزینه برای تحصیل علوم کامپیوتر در مدارس و کشورهای در حال توسعه بود. وقتی اولین مدل رزبری پای در سال 2012 رونمایی شد، خیلی سریع به محبوبیت رسید. در واقع این محصول از آنچه که بنیاد رزبری پای انتظار داشت به محبوبیت بسیار بیشتری رسید و حتی در بازارهایی غیر از بازار هدف هم برای کاربردهایی مثل رباتیک و غیره به فروش خیلی خوبی رسید.
اما ویژگی متمایز رزبری پای نسبت به کامپیوترهای معمولی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که یک کامپیوتر متشکل از یک بورد اصلی است که به آن مادربورد یا لاجیک بورد هم گفته میشود به همراه یکسری قطعات دیگر که به آن متصل میشوند. معمولاً شما قادر به مشاهده همه این قطعات نیستید چون داخل یک کیس قرار گرفته اند.
اما پای یک کامپیوتر به صورت یک بورد ساده یا به اختصار SBC است. SBC کامپیوتر کاملی است که در یک بورد تعبیه شده است. همه قطعات مورد نیاز برای عملکرد کامپیوتر از جمله پردازنده، حافظه، چیپست ویدیو، درایو ذخیره اطلاعات و غیره داخل SBC تعبیه شده اند. معمولاً این قابلیت باعث فشرده شدن و کاهش قیمت محصول نهایی میشود. این کامپیوترها طوری طراحی شده اند که همه توزیعهای لینوکس مبتنی بر معماری ARM را اجرا کنند.
از هنگام عرضه اولین مدل یعنی رزبری پای مدل B بیشتر از 40 میلیون بورد فروخته شده است. امروزه میلیونها نفر از رزبری پای برای کارهای مختلف از جمله آموزش برنامه نویسی از پایه و یا عمل کردن به عنوان یک کامپیوتر کامل استفاده میکنند.
کاربردهای بی شمار رزبری پای
کاربردهای رزبری پای بی پایان هستند. چه به دنبال یک مرکز چند رسانهای ارزان قیمت باشید و چه یک سرور پلکس، در هر صورت رزبری پای میتواند نیاز شما را به خوبی برطرف کند. اگر بازیهای قدیمی را میپسندید، تقریباً همه کنسولهای سبک قدیمی با رزبری پای ساخته شده اند. این میکروکامپیوتر از اتصال وای فای، لن و دستگاههای متصل به USB مثل صفحه کلید، موس، وبکم، دستگاههای ذخیره اطلاعات و غیره پشتیبانی میکند. رزبری پای حتی از بلوتوث هم پشتیبانی میکند در نتیجه مثلاً میتوانید از دسته ایکس باکس برای اجرای بازیهای کلاسیک مورد علاقه تان استفاده کنید.
بعضی از کاربران هم از رزبری پای برای راه اندازی سرور خانگی استفاده میکنند. حتی میتوان این وسیله را تبدیل به یک فایروال مسدود کننده تبلیغات برای کل خانه کرد. با توجه به اینکه اکثر کاربران نسخههای مختلف لینوکس را روی رزبری پای نصب میکنند، میتوان آن را تبدیل به یک کامپیوتر اندرویدی یا کروم باکس کرد.
افرادی هم که به انجام کارهای خلاقانه علاقمند هستند روشهای مختلفی برای استفاده از رزبری پای پیدا کرده اند. این بورد یک هدر GPIO (ورودی/خروجی همه منظوره) دارد که امکان اتصال انواع تجهیزات الکترونیک را فراهم میکند. با کمی برنامه نویسی میتوانید کنترل همه لوازم موجود در منزل خودتان را در اختیار بگیرید.
توجه: در حالت پیش فرض پینهای مختلف روی یک هدر GPIO بدون استفاده هستند و کاربرد از پیش تعیین شدهای ندارند. هر پین کاملاً آزاد است و میتوان از طریق برنامه نویسی کاربرد خاصی برای آن مشخص کرد. در رزبری پای میتوانید اجزای از پیش ساخته مثل دوربین یا Sense Hat را به هدر وصل کنید یا با استفاده از حسگرها و قطعات دلخواه یک پروژه خاص بسازید.
کار با رزبری پای به عنوان یک کامپیوتر
برای شروع کار با رزبری پای نیاز به ابزارهای زیادی ندارید. برای این کار به یک برد رزبری پای و روشی برای اتصال آن به برق نیاز دارید. همچنین به یک کیبورد و موس، یک کارت microSD که سیستم عامل روی آن باشد و یک مانیتور نیاز دارید. بهتر است که یک کیس هم برای حفاظت از رزبری پای بخرید اما این گزینه اختیاری است. میتوانید با سر هم کردن همه این آیتمها و استفاده از یک ابزار ایمیج سازی، سیستم عامل رزبری پای را روی کارت microSD فلش کنید.
اما بهترین گزینه خرید یکی از کیتهای موجود رزبری پای است. کیت رزبری پای 400 که توسط خود بنیاد رزبری پای فروخته میشود هر آنچه نیاز دارید را در اختیار شما قرار میدهد به غیر از مانیتور. البته باز هم اگر یک مانیتور یا تلویزیون با پورت HDMI داشته باشید، میتوانید پروژه خودتان را اجرایی کنید.
کیتهای استارتر دیگری هم موجود هستند. این پکیجها مثل Raspberry Pi 4 Computer Official Full Kit یا Canakit Raspberry Pi 4 Starter Kit اجزای اساسی مورد نیاز را در اختیار شما قرار میدهند. در این حالت نیازی به فلش کردن سیستم عامل روی کارت microSD ندارید چون معمولاً سیستم عامل در کارت همراه این کیتها وجود دارد. Vilros Raspberry Pi 4 Basic Starter Kit هم یک گزینه خیلی خوب دیگر است. در هر دو حالت باید مانیتور، کیبورد و موس خودتان را استفاده کنید.