متاورس را در 5 قدم بشناسید: زندگی در دنیای اینترنت!

توسط Avatar photoامیرحسین حیدرزاده
6 minutes read
متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

احتمالا به تازگی واژه متاورس را شنیده باشید. این کلمه چند دهه است که استفاده می‌شود. اولین بار در دهه 1990 در یک داستان مورد استفاده قرار گرفت.

اگر بخواهیم کلمه متاورس را تشریح کنیم: نسخه‌ای فرضی از آینده اینترنت است که در کنار واقعیت یک دنیای مجازی را توصیف می‌کند.

برای مدت‌ طولانی، نویسندگان داستان و کارشناسان دنیای فناوری، متاورس را تکامل اینترنت می‌دانستند. تقریبا تمام تلاش‌ها برای رسیدن به متاورس شکست خورد.

آن‌ها از شکست‌های خود یک سابقه را ایجاد کردند. اگر روکیدا را همراهی کنید، داستان کامل ماجرا را برای شما می‌گوییم.

1. ریشه و منشا اصطلاح متاورس و مفهوم آن

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

کلمه متاورس با کنار هم قرار دادن پیشوند یونانی “متا” به معنی فراتر از آن و “ورس” به معنی جهان تشکیل شده است. کلمه انگلیسی “Verse” حالت گذشته “Universe” است که امروز می‌‌شناسیم.

همانطور که گفتیم این اصطلاح اولین بار در یک رمان علمی تخیلی از نیل استفنسون دیده شد. نام آن داستان “تصادف برقی” منتشر شده در سال 1992 است.

با این حال، مفهومی که متاورس به آن اشاره می‌کند، کمی قبل تا حدودی تکرار شده بود. در قالب اصطلاحاتی مانند: سایبر اسپیس به معنی فضای سایبری.

طراح مفهومی فضای سایبری اولین بار در داستان ویلیام گیبسون سال 1982 دیده شد اما با رمان او در سال 1984 به شهرت رسید.

گیبسون در رمان خود، فضای سایبری را به این شکل تشریح می‌کند: یک توهم توافقی که روزانه توسط میلیاردها اپراتور قانونی در هر کشور تجربه می‌شود. نمایش گرافیکی اطلاعات جمع آوری شده از هر رایانه در یک سیستم انسانی را تصور کنید.

با این حال بعد از ورود شبکه جهانی وب، مردم از واژه فضای سایبری یا همان فضای مجازی برای اینترنت استفاده می‌کنند. ماجرا بعد از رمان سقوط برفی و اصطلاح متاورس تغییر کرد.

2. متاورس چیست؟

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

استفنسون به نوبه خود، متاورس را به عنوان نوعی توهم معرفی می‌کرد. برداشت او تعداد بی شمار نرم افزار مختلف بود که توسط شرکت‌های بزرگ مهندسی شده‌اند و در دسترس عموم قرار گرفته‌اند. مسیر دسترسی به آن‌ها از طریق شبکه فیبر نوری در سراسر جهان بود.

البته که تمام ماجرا در حد و اندازه تخیل است. متاورس واقعاً وجود ندارد. شاید وجود نداشتن آن وابسته به زمان باشد. یکی از روزهای آینده، خبر از سر رسیدن آن به گوش شما برسد.

قطعا مارک زاکربرگ را می‌شناسید. او مدیرعامل فیس‌بوک است. مرد بلند پرواز دنیای فناوری یک روز به کارمندان خود گفت: من به ساخت یک متاورس واقعی تمایل دارم.

زاکربرگ در ادامه به مجله “وِرج” گفت: شما می‌توانید متاورس را جانشین اینترنت موبایل بدانید. البته که هر شرکتی به سمت چنین ماجراجویی بزرگی حرکت نمی‌کند.

می‌توانید آن را به چشم اینترنت مجسم نگاه کنید. جایی که به جای مشاهده محتوا در آن زندگی می‌کنید و آن را نفس می‌کشید. به نظر که در جای دیگر و در کنار افراد دیگر حضور دارید.

متاورس با واقعیت مجازی برابر نبوده و در تمام سیستم‌ عامل‌های مختلف قابل دسترسی است. متاورس را در واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، رایانه، تلفن همراه و حتی کنسول‌های بازی پیدا خواهیم کرد.

در نتیجه، متاورس دقیقا چیست؟ راستش را بخواهید این کلمه از یک رمان علمی تخیلی خارج شده است. در جهان واقعی ریشه ندارد.

پس باید یک سوال بهتر بپرسیم. متاورس قصد انجام چه کاری را دارد؟

3. اینترنت در برابر متاورس

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

از ابتدای مقاله گفتیم که این اصطلاح به یک نسخه فرضی از آینده اینترنت اشاره می‌کند. از طرفی مارک زاکربرگ می‌گوید: باید آن را جانشین اینترنت موبایل امروز بدانیم.

یک سوال جالب‌تر پیش می‌آید: اینترنت چیست؟ آیا اطلاعاتی است که روی نمایشگر تلفن همراه خود مشاهده می‌کنیم؟ یا سرورهایی که این اطلاعات را ذخیره می‌کنند؟

شاید هم خطوط کشیده شده میان اقیانوس‌ که به شبکه جهانی وب اجازه می‌دهد تا یکپارچه عمل کند؟ زمانی که با تلفن همراه ایمیل خود را بررسی می‌کنیم، می‌گوییم: ما در اینترنت هستیم.

اینترنت یک زنجیره است. مجموعه ابزارها و مواردی که این زنجیره را ایجاد می‌کنند، اینترنت نام دارد. آن‌ها ترکیب می‌شوند تا یک ابزار کاربردی و واحد را ایجاد کنند.

در ادامه می‌دانیم که متاورس باید جانشین اینترنت باشد، تعریف استفانسون و زاکربرگ در تئوری آن را به ما نشان می‌دهند. متاورس مجموعه‌ای از اطلاعات و نرم افزار است که به یکدیگر متصل شده و از طریق یک شبکه جهانی در دسترس عموم قرار می‌گیرد.

می‌توانیم آن را به صورت سه بعدی یا دو بعدی تجربه کنیم.

4. چه مقدار با متاورس فاصله داریم؟

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

از زمانی که اینترنت ساخته شد، تقریبا تمام نویسندگان داستان‌های علمی تخیلی تصور می‌کردند که این شبکه فراتر از مخابرات امروز باشد.

به سال 1982 باز می‌گردیم. زمانی که اینترنت در زمین تحقیق و توسعه قرار داشت. ویلیام گیبسون در حال رویا پردازی در مورد اینترنت بود. او رویاهای خود را می‌نوشت.

داستان گیبسون در حدود ده سال بعد با متاورس در تصادف برفی دنبال شد. در هر حال ما فناوری لازم برای ایجاد چنین نسخه گسترده‌ای از آن را نداشتیم.

ممکن است بتوانیم آن را در آینده‌ای نه چندان دور به واقعیت زندگی خود بکشانیم.

5. متاورس برای رسیدن به واقعیت چه نیاز دارد؟

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

از لحظه‌ای که به اینترنت امروز رسیدیم، تلاش‌هایی برای ساخت دنیای مجازی انجام شد. همان دنیایی که با نام متاورس می‌شناسیم.

برخی از تلاش‌های انجام شده را مرور می‌کنیم

  • اکتیو وردز (1995): این دنیای مجازی آنلاین توسط شرکت اکتیو وردز توسعه پیدا کرد. اکتیو وردز به کاربران اجازه می‌دهد تا وارد سیستم شده، یک نام برای خود مشخص کرده و جهان‌های ساخته شده توسط دیگران را کشف کنند. حتی می‌توانید یک دنیا برای خود داشته باشید
  • دِر (2003): توسط ویل هاروی و جفری ونترلا ساخته شد. به کاربران اجازه می‌دهد تا آواتار خود را بسازند، دنیاها را کشف کنند، با مردمان دیگر صحبت کنند، اقلام و خدمات درون بازی را با استفاده از یک ارز مجازی تهیه کنند
  • سِکِند لایف (2003): توسط مجموعه “لیندِن” توسعه یافته است. هدف پروژه ایجاد یک دنیای مجازی بود که افراد می‌توانستند در آن غرق شوند، تعامل داشته باشند، بازی کنند، تجارت انجام دهند و دیگر موارد
  • انتروپیا یونیورس (2003): توسط مجموعه “مایند آرک” توسعه یافت. این بازی ویدئویی به عنوان اولین MMOPRG (یک ژانر) شناخته می‌شود که دارای اقتصاد نقدی و واقعی است
  • فیس‌بوک هوریزون (2019): دنیای واقعیت مجازی فیس‌بوک
  • فورتنایت کریتیو (2018): در این بازی کاربران می‌توانند با محیط خود تعامل داشته باشند و دوستان خود را به جزیره خصوصی خود دعوت کنند، اپیک گیم توسعه دهنده بازی است، این شرکت بازی فورتنایت را به متاورس نزدیک و نزدیک‌تر می‌کند

متاورس آینده اینترنت است

متاورس را در 5 قدم بشناسید: ریشه جایگزین اینترنت در رویا

نویسندگان داستان‌های علمی تخیلی می‌توانند ایده‌هایی را تولید کنند که دور از ذهن به نظر می‌رسد از طرفی نباید انکار کنیم که نویسندگان داستان‌ها، آینده فناوری را به زیبایی پیش‌بینی کرده‌اند.

فیلم ژول ورن با نام “از زمین تا ماه” را به یاد دارید؟ یک نمایشنامه در سال 1920 اختراع ربات‌ها را پیش بینی کرده بود.

تا امروز که این مقاله را می‌خوانید، اینترنت را ساخته‌ایم و هر روز آن را کامل می‌کنیم. به استارلینک نگاه کنید! ربات‌ها نیز بخشی از ساخته‌های امروز به حساب می‌آیند.

دانشمندان و شرکت‌های فناوری برای بهبود واقعیت مجازی تلاش می‌کنند. پیشرفت‌های سریع در ارتباط مخابراتی متاورس را هر روز به بشر نزدیک‌تر می‌کند.

منبع: makeuseof.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟