ورود اینتل به حافظه HBM4 با شتاب دهنده Jaguar Shores و نسل دوم MRDIMM

توسط رها وصالی

اینتل و شرکای این شرکت در رویداد هوش مصنوعی سئول کره جنوبی جزییات تازه ای از محصولات آینده خود ارائه کردند. در این رویداد درباره پردازنده های دایموند رپیدز برای دیتاسنترها و شتاب دهنده های هوش مصنوعی جاگوار شورز صحبت شد. هر دو محصول قرار است به فناوری های حافظه نسل بعدی مثل ماژول های نسل دوم MRDIMM و پشته های HBM4 مجهز شوند.

برای اولین بار تایید شد که شتاب دهنده هوش مصنوعی نسل بعد اینتل با نام رمز جاگوار شورز، برند Gaudi را خواهد داشت. طبق اسلایدی که اینتل در این رویداد نشان داد، حافظه HBM4 ساخت اس کی هاینیکس در این محصول به کار خواهد رفت. قرار بود جاگوار شورز جانشین پردازنده گرافیکی فالکون شورز در سال ۲۰۲۶ باشد اما پس از لغو آن پروژه، شتاب دهنده Gaudi سال ۲۰۲۶ نخستین پردازنده گرافیکی هوش مصنوعی اینتل پس از پونته وچیو خواهد بود.

با توجه به نیاز به پهنای باند بالا برای آموزش و استنتاج مدل های هوش مصنوعی پیشرفته، تکیه جاگوار شورز بر حافظه HBM4 اصلا عجیب نیست. البته هنوز جزییات بیشتری در دسترس نیست و مشخص نیست دقیقا از چند پشته HBM4 استفاده خواهد شد.

پردازنده های زئون نسل بعد با ماژول های جدید MRDIMM

محصول دیگری که جزییات زیادی از آن منتشر نشده پردازنده زئون نسل بعدی با نام رمز دایموند رپیدز است. این پردازنده از ماژول های نسل دوم MRDIMM ساخت اس کی هاینیکس در ظرفیت های ۶۴ گیگابایت (بر پایه ۱۶ گیگابایت) و ۱۲۸ گیگابایت (بر پایه ۳۲ گیگابایت) استفاده خواهد کرد. انتظار می رود تفاوت اصلی بین نسل اول و دوم MRDIMM در عملکرد آن ها باشد.

ماژول های حافظه MRDIMM که به صورت کامل به فارسی می توان آن را ماژول حافظه دو مسیره با رتبه های چندگانه نامید، ترکیبی از دو رتبه DDR هستند که به صورت همزمان و موازی کار می کنند تا کارایی را دو برابر کنند. هر ماژول دارای تراشه های حافظه بیشتر، تراشه MRCD برای دسترسی همزمان به هر دو رتبه و تراشه های MDB برای تقسیم و ترکیب داده ها است. پردازنده مرکزی با نسل اول MRDIMM در نرخ انتقال ۸۸۰۰ مگاترنسفر بر ثانیه ارتباط برقرار می کند اما انتظار می رود نسخه های آینده تا ۱۲۸۰۰ مگاترنسفر بر ثانیه برسند. تمام قطعات داخلی با نصف سرعت بیرونی کار می کنند که همین موضوع باعث کاهش تاخیرها و کنترل مصرف برق می شود.

این تاخیر کمتر باعث بهبود چشمگیر کارایی زیرسیستم حافظه می شود. طبق اعلام اینتل و مایکرون، یک ماژول ۱۲۸ گیگابایت DDR5-8800 MRDIMM می تواند تا ۴۰ درصد تاخیر کمتری نسبت به ماژول ۱۲۸ گیگابایت DDR5-6400 RDIMM ارائه دهد. با ورود نسل دوم MRDIMM شاهد افزایش کارایی بیشتر و بدون افزایش قابل توجه تاخیر خواهیم بود.

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟