بعد از ماه ها شایعه و گمانه زنی، گوگل سرانجام در کنفرانس Google I/O از نمونه اولیه عینک هوشمند XR اندرویدی خود رونمایی کرد. این دموی زنده هرچند کوتاه و کمی شتاب زده بود، اما بسیار تاثیرگذار ظاهر شد. به ویژه بخش ترجمه زنده توانست توجه زیادی جلب کند، هرچند بی نقص نبود. بعد از پایان سخنرانی افتتاحیه، بلافاصله در محوطه آمفی تئاتر Shoreline گشتم تا خودم این عینک را از نزدیک امتحان کنم.
تجربه ام با این عینک خیلی شبیه زمان کوتاهی بود که با هدست Project Moohan داشتم. این هدست پروژه مشترک گوگل و سامسونگ است که همچنان در حال توسعه می باشد. در مجموع فقط حدود پنج دقیقه وقت داشتم تا با این نمونه اولیه کار کنم. این عینک نه فریم شیکی مثل محصولات Warby Parker داشت و نه ظاهر خاص و عجیب برندهایی مثل Gentle Monster. در واقع دقیقا همان مدلی بود که گوگل روی صحنه نشان داد؛ نمونه ای ساخته شده توسط سامسونگ.
در نگاه اول، ظاهر آن بیشتر شبیه به عینک های معمولی مشکی بود. طراحی شبیه به Meta Ray-Ban بود و اصلاً مثل نسل اول Spectacles اسنپچت عجیب و غریب نبود. تنها تفاوت ظاهری ضخامت کمی بیشتر در دسته های راست یا چپ بود. با این حال، داخل همین فریم ساده پر از فناوری های مختلف بود، بدون اینکه ظاهرش فریاد بزند من یک ابزار پیشرفته ام.
نمایشگر داخلی و طراحی مینیمال اما کاربردی
درون این عینک، نمایشگری تعبیه شده که هنگام روشن شدن، محتوای قابل مشاهده ای را به شکلی جعبه مانند روی لنز نشان می دهد. وقتی عینک را برای اولین بار روشن کردم، ساعت و وضعیت آب و هوا در بالای میدان دیدم ظاهر شد.
با فشار دادن دکمه ای روی دسته سمت راست، توانستم یک عکس بگیرم. این عکس به صورت شفاف و لحظه ای در میدان دیدم ظاهر شد. حس ثبت تصویر از این طریق بسیار واقعی تر و جالب تر از عینک Meta Ray-Ban بدون نمایشگر بود.
گوگل همچنین در سخنرانی خود اعلام کرد که از این نمایشگر می توان برای ارسال پیام، تماس و ترجمه زنده هم استفاده کرد. البته من در این مدت کوتاه فرصت تجربه این قابلیت ها را نداشتم. اما یکی از نمایندگان گوگل در طول دمو، نمونه ای از سیستم مسیریابی را نمایش داد. همین ویژگی باعث شد بیش از پیش به آینده عینک های دارای نمایشگر داخلی امیدوار شوم.
مسیریابی بدون مزاحمت در دید
یکی از جذاب ترین بخش های تجربه با این عینک، سیستم مسیریابی آن بود. بدون اینکه نیاز باشد به صفحه گوشی نگاه کنم یا به ساعت مچی نگاهی بیندازم، می توانستم مستقیماً رو به جلو نگاه کنم و بالای میدان دیدم ببینم که مثلا در 500 فوت یا 50 فوت آینده باید به راست بپیچم.
اگر هم نیاز به جزئیات بیشتری داشتم، کافی بود کمی پایین تر نگاه کنم تا یک نقشه کوچک ببینم که همراه با حرکت سرم جابجا می شد. تصور کنید اگر در شهر بزرگی مثل نیویورک این عینک را به چشم بزنم، می توانم کاملا طبیعی راه بروم، بالا را نگاه کنم و مسیر را ببینم و اگر به جایی رسیدم که بتوانم بی خطر بایستم، نقشه کامل را با نگاهی به پایین بررسی کنم. این تجربه برای من واقعا جالب بود.
کیفیت تصویر و آینده این فناوری
کیفیت نمایشگر داخلی در حد قابل قبول بود. البته نمی دانم در زیر نور مستقیم آفتاب چه عملکردی دارد، چون تست من در یک فضای سرپوشیده انجام شد. نباید فراموش کرد که هنوز با یک نمونه اولیه طرف هستیم. گوگل اعلام کرده برندهای مختلفی برای تولید نهایی این محصول در حال همکاری هستند، اما هنوز زمان دقیقی برای عرضه مشخص نشده. توسعه دهندگان تا پایان سال جاری میلادی می توانند برای آزمایش و توسعه اپلیکیشن های مربوط به این پلتفرم اقدام کنند.
در همین سال، قرار است هدست Project Moohan هم وارد بازار شود. سامسونگ نسخه نهایی این هدست را معرفی خواهد کرد و احتمالاً این همکاری می تواند باعث جلب حمایت شرکت های ثالث و دریافت بازخوردهای بیشتر برای گوگل شود.
قدرت Gemini و هیجان برای آینده
دستیار هوشمند Gemini از گوگل، در این تجربه ها برای من بسیار چشمگیر بود. در هدست Project Moohan عملکرد فوق العاده ای داشت و در عینک XR هم همینطور. از آن درباره آب و هوا پرسیدم و پاسخ صوتی برای چند روز آینده دریافت کردم. از او خواستم یک نقاشی را بررسی کند، بررسی ها را توضیح داد و حتی نام کتابی را که مقابلش گرفتم گفت، نقدها را خواند و پیشنهاد داد از کجا آن را تهیه کنم.
داشتن Gemini درون عینک، هیجان زیادی به من داد. پاسخ های صوتی، اتصال به اکوسیستم گوگل و تعامل با نمایشگر داخلی ترکیب جالبی از قابلیت ها را ارائه می دهند. هنوز مشخص نیست که طراحی نهایی سامسونگ چگونه خواهد بود، اما به احتمال زیاد در کنار محصولات برندهایی مثل Warby Parker، X-Real و Gentle Monster قرار می گیرد که همگی با پلتفرم Android XR کار می کنند.
مقایسه با Ray-Ban و Spectacles
مدت هاست که از عینک Meta Ray-Ban استفاده می کنم و آن را برای ثبت لحظات خاص یا ویدیوهای اول شخص مثل قدم زدن با سگم یا سواری در پارک دیزنی دوست دارم. همچنین نسخه اولیه Spectacles از اسنپچت را هم استفاده کرده ام و آن را هم در ابتدا دوست داشتم، اما جذابیتش خیلی زود از بین رفت. چون آن ها فقط یک یا دو کار محدود انجام می دادند.
در مقایسه با آن ها، پلتفرم Android XR حتی در یک تجربه پنج دقیقه ای قدرت و قابلیت های بسیار بیشتری نشان داد. هرچند طراحی نمونه اولیه سامسونگ خیلی به دلم ننشست، اما به عینک Warby Parker امید زیادی دارم. اینکه بتوان هوش Gemini را در چنین فریمی کوچک قرار داد و از نمایشگر داخلی به صورت مفید و بدون مزاحمت استفاده کرد، واقعاً جذاب است.
شاید همه عینک های XR نتوانند همه کاربران را راضی کنند، اما با وجود مدل های متنوع، حتما یکی از آن ها می تواند تعادل خوبی بین طراحی و کاربرد ایجاد کند.
وجود Gemini در این عینک ها، دیگر فقط یک آینده فرضی نیست. این فناوری همین حالا هم وجود دارد. حالا من مشتاقم ببینم متا در آینده چه حرکتی خواهد زد و عینک های هوشمند اپل که مدت هاست شایعه ساختشان مطرح است، چگونه از راه خواهند رسید.