همه چیز درباره پژو پارس TU5: پژو پارس خودرویی است که پروژه آن از اواخر دهه هفتاد آغاز شد، خودرویی که به عنوان فیس لیفتی برای طرح قدیمی 405 محسوب می شود. این خودرو تا سال 1382 با نام پرشیا وارد بازار می شد اما بعدا به پارس تغییر نام پیدا کرد. اولین موتوری که روی این خودرو قرار گرفت، موتور 1800 سی سی XU7 هشت سوپاپ بود. بعدها این موتور 16 سوپاپ شد و روی پژو پارس های ELX نصب شد. اما اواخر دهه هشتاد بود که ایران خودرو تصمیم گرفت پژو پارس را اتوماتیک کند و هیچ موتوری بهتر از TU5 پیدا نکرد چرا که قبل تر گیربکس AL4 و موتور TU5 روی پژو 206 تیپ 6 به خوبی جواب داده بودند. این بود که موتور TU5 کم کم در پژو پارس ظاهر شد و از اوایل دهه نود رسما پژو پارس TU5 وارد سبد خرید خریداران ایرانی شد. در این مقاله از سایت روکیدا به بررسی تخصصی پژو پارس TU5 و مقایسه آن با رقبا می پردازیم.
طراحی ظاهری و بدنه، به روز تر از 405!
همان طور که گفتیم، طراحی ظاهری و بدنه این خودرو فیس لیفتی برای طرح قدیمی پژو 405 است. در واقع طرح پژو پارس از پژو 406 به عاریت گرفته شده است و تفاوت های کوچکی با آن دارد. طراحی این خودرو نسبت به 405، سمند و سمند سورن که رقبای این خودرو هستند، جوان پسندانه تر است و می توان طراحی آن را زیباتر دانست. پرشیا مناسب کسانی است که خودروی جوان پسندی مانند 206 می خواهند اما فضای 206 برای آن ها کوچک است. این خودرو طراحی ماندگاری داشته است و بعد این همه سال زیبا به نظر می رسد. لازم به ذکر است در ظاهر پارس TU5 بجز ترمز دیسکی و نوشته های روی گلگیر تفاوتی با مدل های معمولی ندارد.
داخل کابین، پارس TU5 با رنگ و بوی سوناتا!
داخل کابین پژو پارسی که ما نشستیم، داشبورد موسوم به سوناتایی وجود دارد. داشبورد سوناتایی داشبوردهای جدید این خودرو هستند که از سال 93 روی این خودرو نصب شدند. این داشبوردها نسبت به داشبورد قدیم طراحی زیباتر و به روزتر و آپشن های بیشتری دارند هرچند که کیفیت آن ها به داشبوردهای قدیم نمی رسد. داخل کابین این خودرو دو کیسه هوا، کلیدهای کنترلی صوتی رو فرمان، تهویه اتوماتیک، صندلی با قابلیت تنظیم برقی، سیستم صوتی با قابلیت اتصال بلوتوث و AUX دیده می شوند که نسبت به داشبوردهای قدیم پیشرفت داشته است. صندلی های خودرو نرم هستند، کابین خودرو جادار است و داشبورد در مدل های قدیمی تر سر و صدای خاصی ندارد. به طور کلی داخل کابین پژو پارس TU5 نسبت به مدل های قدیمی تر پیشرفت داشته است و اگر بتوان از کیفیت کمتر آن چشم پوشی کرد، یک برد قطعی در مقابل داشبوردهای قدیمی دارد. پنل داشبورد این خودرو قابلیت نصب مانیتور های اندرویدی دارد و به راحتی می توان روی آن مانیتور های با کیفیت و با امکانات بالا نصب کرد و از آن لذت برد.
فنی و موتور، پارس با قلب TU5!
روی این خودرو موتور محبوب TU5 نصب شده است. موتور TU5 موتوری است که استهلاک کم، مصرف سوخت پایین، قابلیت تقویت و تیونینگ بالا، صدای کمتر ، توان فنی بهتر و تکنولوژی نسبتا بالایی نسبت به موتور پژو پارس های معمولی دارد. همه این ها باعث می شوند که این موتور نسبت به موتور قدیمی ارزش بیشتری داشته باشد. این موتور 1600 سی سی حجم، 105 الی 110 اسب بخار قدرت و 142 تا 148 نیوتن متر گشتاور دارد و این قدرت و گشتاور را با یک گیربکس پنج سرعته (در این مدل) به چرخ های جلو می رساند هر چند که گیربکس اتوماتیک AL4 نیز برای این خودرو قابل سفارش است. در مورد توان فنی، مصرف سوخت و جزئیات عملکرد پارس TU5 در قسمت تست رانندگی بیشتر می پردازیم.
تست رانندگی لذت بخش با پارس TU5 !
وقتی که داخل پژو پارس TU5 می نشینیم، اولین چیزی که جلب توجه می کند، پشت آمپر جدید و زیباتر نسبت به مدل های قدیمی است. جایگاه راننده خوب است و تمامی کلیدهای مورد نیاز در دسترس راننده قرار دارند و کلیدهای کنترلی فرمان به رانندگی بهتر کمک می کنند. استارت خودرو خیلی کم صدا است و نسبت به XU7 به نظر آید که گویا خودرو روشن نیست! شروع حرکت با پژو پارس TU5 خوب و سرحال است. گشتاور موتور نسبت به موتور معمولی در دور موتور بالاتری تولید می شود بنابراین لازم است کمی نسبت به XU7، موتور دور بیشتری بخورد اما به خاطر اینکه صدای کمتری دارد، خیلی آزار دهنده نیست و به چشم نمی آید. شتاب پژو پارس TU5 در نسخه های اولیه که سال 91 تا 93 تولید شدند، خیلی خوب است و به راحتی یکی از پر شتاب ترین خودروهای داخلی می تواند باشد اما در مدل های جدید تر شتاب کمتری دارد که حتما نیاز است برنامه ریزی ECU را تغییر دهید و از این افتی که به خاطر تنظیمات کامپیوتری جدید ایجاد شده است، جلوگیری کنید. شتاب خودرو به طور کلی خوب است و یکی از ویژگی هایی که گیربکس این خودرو دارد این است که وقتی با سرعت 120 کیلومتر بر ساعت حرکت می کنید، دور موتور در دنده 5 حدودا 3000 است و این باعث می شود که مصرف سوخت خیلی کم شود. پژو پارس TU5 در شهر حدودا 8 و در جاده حدودا 6 لیتر در هر صد کیلومتر مصرف سوخت دارد که 2 الی 3 لیتر از پژو پارس سال کمتر است. دید راننده روی اطراف به نسبت خانواده سمند بهتر است و صندلی ها کمی بالاتر نصب شده اند و این امکان برای راننده وجود دارد که میدان دید گسترده تری داشته باشد. به طور کلی سواری پژو پارس TU5 را در رده قیمتی خودش می توان لذت بخش دانست.
نتیجه گیری، پژو پارس TU5 بخریم؟
در حال حاضر، پژو پارس TU5 یکی از پرطرفدارترین محصولات ایران خودرو در بازار است و دلیل آن این است که طراحی بهتری نسبت به رقبای خودش دارد، مصرف سوخت پایینی دارد، موتور TU5 دارد که هر وقت اراده کنید می توانید هر قطعه ای را برای تقویت درون آن قرار دهید، کابین جاداری دارد و هم مناسب خانواده ها است و هم مناسب جوانان. در مقایسه با دنا، موتور TU5 و کابین جادارتر دارد. همچنین در مقایسه با سمند سورن، طراحی جذاب تر و بازار دست دوم بهتری دارد و اینجا بستگی به شما دارد که اولویت تان چیست و بتوانید بین این مدل ها انتخاب کنید.
نویسنده به ظاهر محترم !! بفرمایید چه قدر از این ایران خودرو بنجل ساز پول گرفتی تا تبلیغ این لگن بکنی؟! همچین نوشتی انگار این ماشین هیچ ایرادی نداره از مشکلات وحشتناک مونتاژ خودرو گرفته تا کابین بی کیفیت عدم تطابق گیربکس با موتور ضعف و خرابی مفرط در گیربکس و موتور کشش به شدت پایین خودرو در سربالایی ها عدم تطابق قدرت موتور با وزن سنگین پارس و …. واقعا چه قدر پول گرفتی؟