اگر قصد دارید برای شخصی پیام خصوصی بفرستید و از این موضوع نیز مطمئن باشید که فقط آن شخص آن پیام را میخواند، ایمیل رمزنگاری شده یک انتخاب عالی است. شما میتوانید ایمیل خود را با رمز عبوری که فقط گیرنده از آن اطلاع دارد، محافظت کنید.
اگر فکر میکنید انجام این کار دشوار است باید به شما اطلاع دهیم ارائه دهندگان ایمیل ایمن ProtonMail و Tutanota این فرایند را آسان و بسیار امن کردهاند و شما میتوانید از هر دو مورد به صورت رایگان استفاده کنید.
چرا بهتر است ایمیل رمزنگاری شده ارسال کنید؟
زمانی که شما میخواهید ایمیلی به آدرس پست الکترونیکی استاندارد مانند Gmail ارسال کنید، سرور ایمیل را دریافت کرده و گیرنده را مطلع میکند. همچنین سرور میتواند تمام محتوای ایمیل را مشاهده کند. علاوه بر سرور، هر دستگاهی که برای استفاده با آن آدرس ایمیل تنظیم شده است میتواند از این پیام مطلع شوند.
این حالت معمولا به صورت یک اعلان همراه با یک موضوع قابل مشاهده و پیش نمایش محتوای پیام است. حتی اگر دستگاه گوشی همراه نیز قفل شده، این موضوع میتواند اطلاعات پیام را به هر کسی که به صفحه نگاه می کند، نشان دهد.
در کامپیوتر یا تبلت مشترک، ممکن است ایمیل از طریق ابزاری مانند Apple Mail به طور خودکار دانلود شود. تنها یک یا دو کلیک طول می کشد تا بتوانند همه مطالب را بخوانید، صرف نظر از اینکه ایمیل به صورت خصوصی برای شخص خاصی در نظر گرفته شده باشد یا نه، در دسترس دیگران قرار میگیرد. این پیام ممکن است توسط موتورهای جستجوی محلی نیز دیده شده و احتمالا در زمانهای دیگر نمایش داده شود.
اگر پیام مورد نظر دارای یک متن حساس و خصوصی باشد، این اتفاقات اصلا خوشایند نیستند. اگر کاملا جدی هستید که فقط گیرنده مورد نظر شما محتوای ایمیلتان را ببیند، بهترین راه محافظت از آن با یک رمز عبور دارای امنیت است. تا زمانی که بتوانید رمز ورود را به صورت خصوصی در اختیار گیرنده قرار دهید، پیام شما تنها برای او قابل خواندن خواهد بود بدون اینکه خطر مشاهده آن توسط شخص دیگری وجود داشته باشد.
به این موضوع نیز توجه داشته باشید که سرویسهایی که امروزه امکان استفاده از آنها را داریم، هیچ یک از پیامهای شما (به جز موضوع) را به سرور ایمیل گیرنده منتقل نمیکنند. این به این معنی است که محتوای پیام حتی هنگام جستجو در یک ایمیل وب یا دسک تاپ، نشان داده نمیشود. در ادامه با دو سرویس مهم برای ارسال پیام رمزنگاری شده آشنا میشویم.
ارسال ایمیل رمزنگاری شده با ProtonMail
ProtonMail یکی از مشهورترین ارائه دهندگان ایمیل امن در وب است. این سرویس در سوئیس قرار دارد. همان طور که اطلاع دارید قوانین محافظت از اطلاعات در این کشور بسیار سختگیرانه است. با کمک این مورد شما میتوانید به صورت رایگان از رمز محافظت کننده استفاده کنید؛ بنابراین محتوای ایمیل در یک قالب رمزگذاری شده ذخیره میشود که حتی خود سرورهای ProtonMail هم نمیتوانند رمز آن را باز کنند.
شما به طور اتوماتیک به این امکان دسترسی دارید که در این سرویس تمام پیامهای بین کاربران رمزگذاری شود. البته ProtonMail با استفاده از رمزگذاری PGP برای مخاطبینی که از سرویسهای ایمیل دیگر استفاده میکنند، این امکان را فراهم میکند. همچنین گزینهای وجود دارد که می توانید به راحتی و بدون توجه به اینکه از کدام سرویس ایمیل استفاده میکنید، ایمیل رمزنگاری شده برای هر شخصی که دوست داشتید، ارسال کنید.
برای انجام این کار، ابتدا باید در یک حساب ProtonMail ثبت نام کنید. ثبت نام کاملا رایگان است. همچنین شما نیازی به درج نام، آدرس ایمیل موجود یا سایر اطلاعات شناسایی شخصی نیز ندارید.
پس از اینکه کارهای ثبت نام و ورود به سیستم را انجام دادید، روی گزینه نوشتن ” Compose” در گوشه بالا سمت چپ صفحه کلیک کنید تا بتوانید نوشتن پیام خود را شروع کنید. زمانی که برای ارسال پیام آماده شدید، روی نماد رمزگذاری قفل ” padlock” در پایین پنجره کلیک کنید.
این قسمت جایی است که می توانید رمزعبور دلخواه خود را تنظیم کنید. (که برای تایید نهایی نیاز دارید دوبار آن را تایپ کنید) و رمز عبور کاملا اختیاری است. اگر برای کسی پیام ارسال میکنید و قبلاً رمز عبوری برای او تعیین نکردید، می توانید با استفاده از قسمت hint از او بخواهید رمزی را وارد کند که فقط خودش از آن مطلع باشد.
حالا گزینه تنظیم ” Set” را بزنید تا ایمیل شما قفل شود. حالا میتوانید بر روی زمان انقضا آیکون ساعت شنی ” hourglass” کلیک کنید تا بدین ترتیب تاریخ انقضا ایمیل شما مشخص شود. تمام ایمیلهای ارسالی از این روش به طور پیش فرض طی 28 روز منقضی خواهند شد، اما اگر قصد دارید که مدت زمان کوتاهتری را انتخاب کنید این امکان برای شما فراهم است. زمانی که آماده شدید، برای نهایی کردن پیام خود گزینه ارسال را انتخاب کنید.
همه موارد به غیر از موضوع و نام گیرنده، رمزگذاری شده و پنهان میشوند. بعد از ارسال پیام، گیرنده اعلانی دریافت میکند که یک ایمیل رمزنگاری شده و لینکی در انتظار مشاهده او است. با کلیک روی لینک، یک کادر رمز عبور ظاهر میشود، که او میتواند برای رمزگشایی پیام رمز عبور را آنجا تایپ کند.
ارسال ایمیل رمزنگاری شده با Tutanota
Tutanota یکی دیگر از ارائه دهندههای ایمیل امن در میان کاربران شناخته شده و مورد اعتماد همه است. این شرکت در آلمان قرار دارد. همانطور که اطلاع دارید کشور آلمان دارای قوی ترین قوانین محافظت از اطلاعات در جهان است. Tutanota همچنین از نوعی رمزگذاری استفاده میکند که دادههای موجود در سرور فقط برای شخصی که حساب ایمیل را در اختیار دارد، قابل مشاهده باشد.
درست همانند ProtonMail ، Tutanota همچنین پیامهای بین کاربران همان سرویس را رمزگذاری می کند .همچنین شامل یک مکانیسم ایمیل رمزنگاری شده است که تقریباً مشابه ProtonMail کار می کند. البته تفاوتهایی نیز دارند از جمله تفاوتهای این دو این است که Tutanota موضوع را نیز رمزگذاری و پنهان میکند.
برای ارسال نامه از طریق این سرویس، باید برای یک حساب کاربری رایگان ثبت نام کنید. درست مانند ProtonMail ، برای ثبت نام نیازی به ارائه اطلاعات شناسایی خود ندارید. فقط یک نام کاربری و رمز عبور انتخاب کنید و دیگر نیازی به انجام کار خاصی ندارید. پس از ثبت نام و ورود به سیستم، روی گزینه ایمیل جدید ” New email” کلیک کنید تا بتوانبد نوشتن پیام خود را شروع کنید.
یک آدرس ایمیل در قسمت “To” وارد کنید تا یک کادر برای رمز عبور اختیاری به شما نشان داده شود. میتوانید با استفاده از نماد امن قفل ” padlock” در قسمت موضوع ، رمز ورود را تغییر دهید. Tutanota آخرین رمز عبوری را که برای آدرس ایمیل ارائه شده تنظیم کردید به خاطر می آورد، یا حتی میتوانید رمز جدیدی تنظیم کنید.
بعد از نوشتن پیام خود ، گزینهSend را بزنید و این سرویس به گیرنده اطلاع میدهد که یک ایمیل رمزنگاری شده در انتظار او است. وقتی شخص گیرنده روی پیوند موجود در این ایمیل کلیک میکند، می تواند از کادر رمز عبور برای رمزگشایی پیام استفاده کرد تا بتوان آن را بخواند.
همانند ProtonMail ، پیامهای رمزنگاری شده درTutanota نیز منقضی میشوند. پیام شما در لینک ارائه شده در دسترس خواهد بود تا دفعه بعدی که پیام دارای رمز را به همان آدرس ایمیل ارسال کنید.
چگونه امنیت این راهکارها از ایمیل بیشتر است؟
نکته جالب این راه حل این است که محتوای پیام های شما به جز موضوع در ProtonMail هرگز در دسترس سرورهای ایمیل قرار نمیگیرد. هر چیزی که در متن پیام خود میگویید در قالب پیام رمزگذاری شده قابل مشاهده نخواهد بود، زیرا محتوای پیام فقط در سرورهای ProtonMail یا Tutanota وجود دارد.
حتی اگر سرویس ارائه دهنده ایمیل شما بخاطر درخواست قانونی مجبور شود که محتویات صندوق ورودی شما را تحویل دهد، محتوای ایمیل شما در هیچ کجا ذخیره نمیشود. در صورتی که تخلفی در اطلاعات به وجود بیاید و صندوق ورودی شما به خطر بیفتد، باز هم همین مورد اعمال میشود.
به عبارت دیگر، این بدان معناست که محتوای پیام شما توسط هوش مصنوعی جیمیل اسکن نمیشود. توسط ویژگیهای جستجوی محلی در دستگاه گوشی همراه یا دسک تاپ قابل مشاهده نیست ، یا در یک اعلان بالای صفحه نیز ظاهر نمیشود. تنها چیزی که گیرنده قبل از رمزگشایی پیام با رمز عبور مشاهده خواهد کرد، اعلانی است که نشان میدهد ایمیلی در انتظار اوست.
البته این روش نیز اشکالاتی دارد. بسیاری از افراد تمایلی به کلیک بر روی لینکهای پیام ایمیل ندارند و از این کار میترسند. حتی ممکن است برخی از فیلترهای هرزنامه ایمیل رمزگذاری شده شما را به نامههای ناخواسته هدایت کنند. همچنین، از آنجایی که پیامها منقضی میشوند، این موضوع باعث میشود که از دست دادن این پیامها آسانتر شود، به خصوص اگر گیرنده متوجه نشده است که این پیامها آنجا هستند.
همچنین این یک سیستم احتمال خطا نیز دارد. شخص دیگر میتواند رمز عبور را حدس بزند، یا گیرنده می تواند پیوند و رمز عبور را به افراد دیگر بفرستد. هرگز تصور نکنید که این نوع اطلاعات کاملا امن هستند زیرا در برخی از موارد امکان خطا نیز وجود دارد.
چرا بهتر است از جیمیل یا Outlook استفاده نکنید؟
بهترین محافظتی که جیمیل در این بخش ارائه میدهد، ویژگی ایمیل محرمانه است. این پیام از رمز عبور یک بار استفاده می کند تا ثابت کند شخصی که ایمیل را باز میکند به صندوق پستی که برای آن ارسال شده دسترسی دارد. اما اگر صندوق ورودی قبلا به دست افراد دیگر افتاده باشد، این روش زیاد مورد استفاده نیست.
همچنین Outlook با استفاده از رمزگذاری S / MIME دارای برخی از امکانات برای محافظت دادهها است که برای این کار باید گواهی روی دستگاه شما تنظیم شوند و گیرنده از یک برنامه پستی پشتیبانی کند. وارد کردن رمز عبور بسیار سخت است و با نسخه پست الکترونیکی Outlook نیز کار نمیکند.
اشتراک رمز عبور چه قدر اهمیت دارد؟
روش تحویل رمز عبور به گیرنده میتواند به اندازه کل این فرآیند مهم باشد. در صورت امکان، این کار را شخصا انجام دهید تا مطمئن شوید شخصی که با او صحبت میکنید همان کسی است که باید پیام را دریافت کند. در صورت عدم موفقیت در این موضوع، میتوانید از یک سرویس پیام رسان ایمن مانند سیگنال برای ارسال پیام خود استفاده کنید.
موضوع مرتبط: گوشی شما مخفیانه در حال ضبط است: با این راهکارها جلوی گوگل را بگیرید