نرخ نوسازی تصویر گوشی چیست و چه تأثیری بر تجربیات کاربری دارد؟

توسط سمیرا گلکار
6 دقیقه
نرخ نوسازی تصویر در گوشی

شرکت‌های تولید کننده گوشی‌های هوشمند همیشه به دنبال راه‌هایی هستند تا محصولاتشان برجسته و متفاوت به نظر برسد و این کار را با اضافه کردن رم بیشتر، قابلیت‌های جدید دوربین یا نرخ نوسازی بالاتر انجام می‌دهند.

گر چه مدت زیادی از عرضه گوشی‌هایی با نرخ نوسازی 60 هرتز نمی‌گذرد اما حالا تقریباً همه پرچمدارها و حتی خیلی از گوشی‌های میان رده نرخ نوسازی بیشتری دارند و نبود این قابلیت یک امتیاز منفی تلقی می‌شود.

در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که نرخ نوسازی چیست و چرا به دنبال گوشی‌هایی با نرخ نوسازی بالاتر هستیم.

نرخ نوسازی در صفحه نمایش موبایل چیست؟

  • نرخ نوسازی مشخص کننده تعداد دفعات نو شدن تصویر در هر ثانیه است.
  • این معیار بر حسب هرتز (Hz) اندازه گیری می‌شود.
  • بالاتر بودن نرخ نوسازی باعث روان تر شدن تصویر می‌شود.

معمولاً نرخ نوسازی مشخص می‌کند تصویر صفحه نمایش گوشی شما چند بار در هر ثانیه تازه سازی می‌شود و این معیار بر حسب هرتز (Hz) اندازه گیری می‌شود.

همه گوشی‌های امروزی حداقل نرخ نوسازی 60 هرتز را دارند یعنی تصویر آنها در یک ثانیه حدود 60 بار به روزرسانی می‌شود. این حد استاندارد گوشی‌ها است و قبلاً تنها نرخ نوسازی موجود بود اما حالا گوشی‌هایی با نرخ نوسازی 90، 120 و حتی 144 هرتز هم وجود دارند.

بالاتر بودن نرخ نوسازی تصویر باعث روان تر به نظر رسیدن محتوا می‌شود. هنگام اجرای یک بازی اگر تصویر صفحه تنها چند بار در ثانیه نوسازی شود، کندی و تأخیر شدیدی را حس می‌کنید.

با نرخ نوسازی معمولی 60 هرتز هیچ تأخیر محسوسی مشاهده نمی‌شود اما بالاتر بودن نرخ نوسازی منجر به روان تر شدن تصویر به خصوص در هنگام انجام کارهایی مثل بازی یا پیمایش سریع صفحه می‌شود که حرکات سریع زیادی در آنها صورت می‌گیرد.

دقت داشته باشید که نرخ نوسازی (تعداد دفعات بازسازی شدن تصویر در هر ثانیه) با نرخ فرم (تعداد فریم‌ها یا تصاویری که در هر ثانیه به صفحه نمایش ارسال می‌شود) متفاوت است اما این دو روی هم تأثیر دارند. در حالت ایده آل این دو ویژگی باید در بازی‌ها با هم هماهنگ باشند – اگر نرخ نوسازی تصاویر گوشی به نرخ فریم نرسد، مزایای بالا بودن نرخ فریم از دست می‌رود و برعکس.

در مجموع هر چه نرخ نوسازی بالاتر باشد بهتر است به همین دلیل امروزه خیلی از گوشی‌ها با نرخ فریم بیشتر از 60 هرتز عرضه می‌شوند.

اما در این مورد هم مثل هر فناوری مشکلاتی وجود دارد. صفحه‌ای با نرخ نوسازی بالاتر باتری بیشتری هم مصرف می‌کند در نتیجه بعضی از تولید کنندگان گوشی‌های هوشمند برای حل این مشکل از نرخ نوسازی متغیر استفاده کردند که در ادامه درباره آن صحبت خواهیم کرد.

1 7

نرخ نوسازی متغیر

  • نرخ نوسازی که طبق نیازهای شما تغییر می‌کند.
  • بهره وری انرژی بیشتر

همانطور که اشاره شد، بیشتر بودن نرخ نوسازی باعث می‌شود که تعداد دفعات بازسازی تصویر در هر ثانیه بیشتر شود، در نتیجه بار بیشتری روی باتری ایجاد می‌شود و به همین دلیل نیاز به طراحی روشی برای پیشگیری از بروز این مشکلات وجود دارد. راهکار این مسئله استفاده از نرخ نوسازی متغیر (یا تطبیق پذیر) است.

به همین دلیل چیپست بعضی از گوشی‌ها قابلیت تنظیم نرخ نوسازی بر اساس محتوای مورد استفاده را دارد و می‌تواند به صرفه جویی در مصرف شارژ باتری بدون ایجاد مشکلی خاص کمک کند (چون همیشه از بیشترین حالت نرخ نوسازی استفاده نمی‌کنید). و البته در حالت استفاده از نرخ نوسازی تطبیق پذیر، کمترین حد نرخ نوسازی 60 هرتز نیست. برای مثال، گلکسی S21 اولترای سامسونگ نرخ نوسازی تطبیق پذیر تا 120 هرتز دارد اما وقتی نیاز به این نرخ نوسازی وجود نداشته باشد، ممکن است این نرخ تا 10 هرتز بر ثانیه هم کاهش پیدا کند.

لازم به ذکر است که در حال حاضر این نرخ نوسازی تنها در گوشی‌های پیشرفته مشاهده می‌شود. بیشتر گوشی‌های اقتصادی یک نرخ نوسازی ثابت دارند مثل 60، 90، 120 هرتز یا بالاتر.

2 8

آیا بالاتر بودن نرخ نوسازی به معنای ایجاد تجربیات کاربری بهتر است؟

  • عوامل زیادی در تعریف تجربیات کاربری بهتر نقش دارند.
  • کیفیت خوب و نرخ نمونه برداری از لمس صفحه هم اهمیت دارد.

کار کردن با صفحه نمایشی با نرخ نوسازی بالاتر از 60 هرتز احساس خوشایندتری دارد. در این حالت روان تر بودن تصویر را حس می‌کنید اما این سیستم مثل یک پازل است که باید همه قطعات لازم را داشته باشد تا به نتیجه برسد.

در رابطه با نرخ نوسازی بالا، مصرف باتری یک مشکل مهم محسوب می‌شود گرچه استفاده از نرخ نوسازی متغیر می‌تواند این مشکل را کم کند اما پیاده سازی نامناسب این تکنیک می‌تواند به جای ایجاد یک قابلیت جذاب منجر به از بین رفتن تجربیات کاربری شود. به عبارت دیگر گوشی شما باید قادر به تشخیص درست زمان نیاز به افزایش یا کاهش نرخ نوسازی باشد.

عوامل دیگری هم هستند که بر تجربیات کاربر حین تعامل با گوشی تأثیر گذارند از جمله نوع صفحه نمایش (ال سی دی یا ال‌ای دی)، نوع چیپست، رم و غیره. بنابراین هر چند نرخ نوسازی بالا مطلوب است اما نه به قیمت تأثیر گذاشتن بر ویژگی‌های دیگری که بر حس و حال کاربر نسبت به صفحه نمایش و تعامل با آن تأثیر دارند.

و در نهایت باید به یکی از جنبه‌های مهم و تأثیرگذار بر قدرت صفحه نمایش جهت حس کردن ورودی هم اشاره کرد یعنی نرخ نمونه برداری از لمس صفحه یا نرخ نوسازی لمس صفحه. نرخ نوسازی لمس صفحه به تعداد دفعاتی گفته می‌شود که یک پنل صفحه لمسی، در هر ثانیه لمس صفحه را جستجو می‌کند. این ویژگی هم بر حسب هرتز اندازه گیری می‌شود.

3 7

نرخ نوسازی و نرخ نمونه برداری از لمس صفحه

  • نرخ نمونه برداری از لمس صفحه مشخص می‌کند که واکنش لمسی صفحه با چه سرعتی ثبت می‌شود.
  • هر چقدر این نرخ بالاتر باشد، بهتر است.

اغلب مواقع کاربران نرخ نمونه برداری از لمس صفحه و نرخ نوسازی را با هم اشتباه می‌گیرند و احتمالاً دلیل این اشتباه بازاریابی هوشمندانه برندهاست. نرخ نوسازی، مربوط به نوسازی محتوای روی صفحه است اما نرخ نمونه برداری از لمس صفحه مشخص می‌کند که صفحه نمایش با چه سرعتی لمس کردن صفحه را ثبت می‌کند.

در هنگام اجرای بازی، بالا بودن نرخ نمونه برداری از لمس صفحه هم مثل بالا بودن نرخ نوسازی اهمیت دارد. وضعیتی را تصور کنید که در آن در حال اجرای بازی روی گوشی هستید و تنها باید یک شخصیت را بکشید تا پیروز شوید اما با اینکه انگشت خودتان را روی دکمه شلیک نگه داشتید، فشار داشتن آن ثبت نمی‌شود چون نرخ نمونه برداری از صفحه بیش از حد کند است.

در نتیجه به جای برنده شدن، شکست می‌خورید. این مثال اهمیت بالا بودن نرخ نمونه برداری برای گیمرها را نشان می‌دهد.

بنابراین بالاتر بودن نرخ نمونه برداری از لمس صفحه و نرخ نوسازی تصویر، منجر به ایجاد تجربیات کاربری بهتر و روان تر شدن بازی و تعامل با صفحه خواهد شد.

برای اجرای بازی استفاده از صفحه نمایشی با نرخ نوسازی 120 هرتز (یا بالاتر) و نرخ نمونه برداری از لمس 240 هرتز (یا بالاتر) مناسب و ایده آل است. چنین صفحه‌ای تجربه‌ای روان تر برای کاربر ایجاد می‌کند و بالاتر بودن نرخ نمونه برداری هم منجر به ایجاد واکنش سریع تر نسبت به ورودی‌ها می‌شود.

به همین دلیل مثلاً گوشی ایسوس راگ فون 3 – که برای گیمرها ساخته شده – نرخ نوسازی 144 هرتز و نرخ نمونه برداری 270 هرتز دارد و جزء بهترین گوشی‌های گیمینگ محسوب می‌شود.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟