11
دانشمندان توانستهاند بقایای یک کهکشان که درست در جلوی چشم ما پنهان شده بود را کشف کنند. این کهکشان که نام آن M32p است، زمانی سومین کهکشان بزرگ در مجموعه کهکشانهای نزدیک به کهکشان راه شیری، که به آنها گروه محلی نیز گفته میشود، به شمار میرفت. کهکشان آندرومدا و M32p تا حدود 2 میلیارد سال قبل بهصورت هماهنگ در کنار یکدیگر قرار داشتند، اما بهتدریج چیزی تغییر کرد.
بنا به تحقیق جدید منتشرشده در ژورنال Nature Astronomy، آندرومدا در حقیقت، این کهکشان کوچکتر را بلعید. بقایای این کهکشان را میتوان در ابرها، گاز و غبار آندرومدای عظیم فعلی مشاهده کرد.
کهکشانهای عظیم مانند آندرومدا وقتی بهاندازه کافی به سایر کهکشانها نزدیک شوند، به دلیل اندازه و نیروی گرانش خود، بهصورت خودکار آنها را به سمت خود جذب میکنند. به همین دلیل هم هست که بلعیده شدن سایر کهکشانهای مجاور، توسط کهکشانی با آن جرم زیاد، امری غیرعادی نیست.
تصویری از کهکشان راه شیری که از ارتفاع 16500 پایی سطح دریا و در بخش شیلیایی رشتهکوه آند گرفته شده است.
نویسنده این تحقیق، آقای ریچارد دسوزا دراینباره میگوید:”میتوان شرایط را با دنیای کسبوکار مقایسه کرد؛ یک کسبوکار میتواند از طریق ادغام و یا خرید سایر کسبوکارهای کوچک رشد پیدا کند. اما اگر یک کسبوکار بخواهد بهاندازه مشخصی برسد، باید با یک کسبوکار بزرگ دیگر ادغام شود.”
محققان قبلا باور داشتند که مجموعه ستارههایی که در اطراف کهکشان آندرومدا قرار دارند و با نام هاله ستارهای شناخته میشوند، همگی قبلا عضوی از کهکشانهای کوچکتری بودند که آندرومدا با آنها ادغام شده است.
اما ناگهان محققان پی بردند که بعید است رویدادهای جدا از هم ادغام آندرومدا با کهکشانهای کوچک، چنین آثار بزرگی را از خود باقی بگذارند. دسوزا این لحظه را لحظه شور و شعف ناشی از این کشف میداند.
او میگوید:”ما فهمیدیم که هاله ستارهای آندرومدا تنها ممکن است از طریق ادغام با یک کهکشان بزرگ حاصل شده باشد. در واقع، در عالم هستی بهاندازه کافی کهکشانهای کوچک وجود ندارند که بتوانند با آندرومدا ادغام شده و هاله ستارهای اطراف آن را به وجود بیاورند.”
هاله ستارهای از خود آندرومدا بزرگتر است. این امر دانشمندان را متقاعد کرده کهکشان اولیه، حدودا 20 برابر بزرگتر از هر چیزی بوده که کهکشان راه شیری تابهحال با آن ادغام شده است.
همچنین، این کشف راز مربوط به تشکیل کهکشان M32، که یک کهکشان اقماری بسیار متراکم و پر از ستارههای پیر و جوان است و در نزدیکی مرکز آندرومدا معلق است را نیز حل میکند.
قبلا چیز زیادی در مورد M32 نمیدانستیم اما در حال حاضر به نظر واضح میرسد که این کهکشان کوچک، در واقع مرکز کهشان M32p بوده که نجات پیدا کرده است.
روش محاسباتی مورداستفاده در این تحقیق، به بررسی بیشتر سایر کهکشانهای بزرگ و همچنین پیشرفت ادبیات موضوع در زمینه نحوه تکامل کلی کهکشانها، کمک میکند.
اتفاقا، این نکته بسیار خوب است. حدود 4 میلیارد سال دیگر، آندرومدا و راه شیری با یکدیگر برخورد میکنند و اگرچه خورشید و زمین تحت تاثیر این رویداد عظیم قرار نمیگیرند، اما بههرحال، نمایش کیهانی فوقالعادهای به راه خواهد افتاد.
منبع: Mashable
علاقه مند به مطالب مربوط به دانش و فناوری- فکر میکنم مهمترین ویژگی انسان، کنجکاوی و علاقه به یادگیری چیزهای بیشتر هست. به همین دلیل هم هست که فعالیت در روکیدا، برای من بازی برد-برد به حساب میاد چون هم چیزهای جدید یاد میگیرم و هم این که امیدوارم شما هم با خوندن این مطالب چیزهای جدیدی یاد بگیرید.