آیا از تمام توان مودم استفاده میکنید؟ این سوال کمی عجب به نظر میرسد. وظیفه این دستگاه ایجاد ارتباط با دنیای اینترنت از طریق خط تلفن یا مسیرهای متفاوت است.
اگر با روکیدا همراه شوید، به شما میگوییم که چطور با کمی تغییر در تنظیمات، عملکرد مودم را بالا ببرید.
تمرکز تولید کنندگان تجهیزات در سالهای اخیر روی نصب و استفاده آسان است. آنها نمیخواهند شما درگیر مسیر طولانی تنظیم و پیکربندی مودم شوید.
مودم را از جعبه خارج میکنید. سیم برق و تلفن را به آن متصل میکنید. دکمه روشن و خاموش آن را به داخل فشار میدهید. با سبز شدن چراغها به نظر کار تمام است.
اما شما کار را تمام شده ندانید. برای پیکربندی کامل و بهینه سازی وایفای این مراحل را دنبال کنید.
چطور مودم وایفای را آماده به کار کنیم؟
ما فرض میکنیم که شما از قبل یک مودم مناسب برای خود تهیه کردید. اما برای انتخاب یک مودم مناسب به دنبال استاندارد جدید وایفای 6 بگردید.
این استاندارد سرعت بالاتر و امنیت بیشتر را به شما هدیه میکند. در طرف دیگر میتوانید از سیستم وایفای مش استفاده کنید. با این سیستم تمام خانه شما تحت پوشش وایفای قرار میگیرد.
در سیستم وایفای مش چند فرستنده و گیرنده در اطراف خانه شما قرار میگیرد. در نزدیکی هر کدام از آنها قرار بگیرید، به آن متصل میشوید.
یک مودم مرکزی از تمام آنها پشتیبانی میکند. اگر چند دلار اضافی در جیب خود دارید، استفاده از آنها را توصیه میکنیم.
آمازون در جدیدترین محصولات خود وایفای 6 و فناوری مش را در یک بسته قرار داده است. مانند: ایرو 6 و ایرو 6 پرو. این دستگاهها از فناوری خانه هوشمند نیز پشتیبانی میکنند.
مودم را در جای مناسب قرار دهید
محل قرار دادن مودم بسیار مهم است. دیوارها جلوی امواج وایفای را میگیرند. یک فضای آزاد در نزدیکی خط تلفن خانه پیدا کنید.
سیستم وایفای مش مشکل ضعیف بودن سیگنال را به خوبی برطرف میکند.
ممکن است مودم و روتر را جداگانه تهیه کرده باشید. مودم دستگاهی است که شما را به اینترنت متصل میکند. روتر اینترنت را به شکل وایفای در اختیار شما قرار میدهد.
برای اتصال آنها به کابل اترنت یا شبکه نیاز دارید. کابل را به یکی از خروجیهای مودم متصل کنید. طرف دیگر را باید به ورودی روتر وصل کنید.
روی ورودی روتر معمولا WAN یا Internet نوشته شده است. رنگ آن با خروجیها متفاوت است. میتوانید از طریق رنگها ورودی را پیدا کنید.
تنها یک ورودی و چند خروجی در هر روتر وجود دارد.
بسیاری از مودمها، روترها و سیستم وایفای مش با تلفن همراه پیکربندی میشوند. تولید کنندگان یک برنامه مخصوص برای این کار دارند.
با جست و جوی برند دستگاه در گوگل پلی یا اپ استور میتوانید آن را نصب کنید.
ممکن است دستگاه شما از این قابلیت پشتیبانی نکند یا علاقهای به نصب نرم افزار اضافی نداشته باشید. مرورگر را باز کنید. در قسمت آدرس 192.168.1.1 را بنویسید و اینتر را بزنید.
این آدرس مستقیم به رابط کاربری مودم است. یک صفحه رو به روی شما باز میشود. برای ورود به بخش تنظیمات به نام کاربری و رمز عبور نیاز دارید.
نام کاربری و رمز عبور پیش فرض اکثر مودمها Admin است. هکرها در اولین قدم این گزینه را امتحان میکنند. پس باید آن را تغییر دهید.
از یک رمز عبور ایمن استفاده کنید. برای داشتن رمز عبور ایمن حروف بزرگ و کوچک انگلیسی را با اعداد ترکیب کنید.
چطور مودم یا روتر خود را پیکربندی کنیم؟
دست پخت مادر و همسر شما قطعا شبیه به هم نیست اما هر دو خوش طعم است. هیچ روش دقیقی برای تنظیم مودم وجود ندارد. بر اساس ویژگیها و شرایط خود باید بهترین تنظیمات را انتخاب کنید.
در این مسیر چند نکته را به شما توصیه میکنیم:
از راه اندازی آسان استفاده کنید. بیشتر مودمها از این روند استفاده میکنند. این کوتاهترین مسیر برای رسیدن به چراغهای روشن مودم است اما بهترین راه نیست.
برای اولین اتصال باید از دکمه WPS کمک بگیرید. عملکرد آن شبیه به اتصال دو دستگاه از طریق بلوتوث است. اگر از ویندوز 10 استفاده میکنید، آیکون وایفای در گوشه سمت چپ تصویر دیده میشود.
آن را باز کنید، وایفای خود را از لیست انتخاب کنید. ما یک راه سادهتر را به شما پیشنهاد میکنیم: از کابل اترنت برای پیکربندی مودم استفاده کنید.
برای اولین بار از طریق وایفای نمیتوانید وارد صفحه رابط کاربری مودم شوید.
از کدام باند استفاده کنیم؟ 2.5 یا 5 گیگاهرتز؟
باند 5 گیگاهرتز در فاصله کوتاه سریعتر است اما به دلیل کوتاهتر بودن موجهای این باند نمیتوانید از مودم دور شوید. باند 5 گیگاهرتز به خوبی از دیوار یا اجسام دیگر عبور نمیکند.
اگر وایفای در جایی دور از شما نصب میشود یا بین شما و مودم دیوار وجود دارد از باند 2.4 گیگاهرتز استفاده کنید. میتوانید از گزینه خودکار هم استفاده کنید.
در حالت خودکار مودم شرایط را تشخیص میدهد و بهترین باند را انتخاب میکند. باند 2.4 گیگاهرتز 11 کانال دارد. حالت پیش فرض مودمها معمولا کانال 6 است.
استفاده از تمامی کانالها بهترین گزینه است.
بعضی از مودمها قسمت کنترل والدین دارند. در این قسمت میتوانید موارد خاصی را فیلتر کنید.
یک قدم بالاتر
حالا به سراغ تنظیمات پیشرفته (Advances Settings) میرویم. این بخش کمی ترسناک به نظر میرسد اما مفیدترین ویژگیهای مودم در این بخش قرار دارد.
پیشنهاد ما تنظیم دستی مودم است. استفاده از تنظیم آسان بسیاری از ویژگیها را در گوشهای رها میکند.
کیفیت خدمات یا QoS
این بخش در مورد اولویت بندی استفاده از اینترنت است. شما روی ترافیک استفاده شده توسط هر برنامه نظارت میکنید. کاربرد آن چیست؟
برای مثال: بازی یا سرویسهای پخش فیلم را در اولویت قرار میدهید. این کار عملکرد آنها را افزایش میدهد. این کار در مورد بازیها پینگ یا تاخیر را کاهش میدهد.
برای انجام این کار ابتدا باید QoS را روشن کنید. سپس سرویس پخش فیلم یا بازیها را از لیست انتخاب کنید. حتی میتوانید دستگاهها را اولویت بندی کنید.
امروز به آسانی میتوانید این کار را انجام دهید. در گذشته باید مک آدرس هر دستگاه را تهیه میکردید و با تنظیمات پیچیده سر و کار داشتید.
در تنظیمات QoS میتوانید مقدار مصرف اینترنت هر برنامه را مشاهده کنید. کدام دستگاه یا کدام برنامه اینترنت زیادی مصرف کرده است؟ میتوانید آن را شناسایی کنید.
حالت میهمان
همه دستگاههای شما به شبکه خانگی متصل است. قطعا نمیخواهید میهمان شما به تمام اطلاعات و دستگاهها دسترسی داشته باشد. برای حل این مشکل حالت میهمان وارد میشود!
برای تنظیم آن به رابط کاربری مودم یا برنامه نصب شده روی تلفن همراه خود بروید. در اکثر مودمها حالت میهمان غیر فعال است. اول آن را فعال کنید.
در قسمت بعد یک نام و رمز عبور برای این حالت تعیین کنید. حالا وقتی با تلفن یا هر دستگاهی شبکههای وایفای را جست و جو کنید، دو شبکه میبینید که یکی برای میهمان است.
به شما توصیه میکنیم روی این شبکه رمز بگذارید. ممکن است بخواهید برای دسترسی آسانتر شبکه را باز بگذارید و از رمز استفاده نکنید.
در این حالت هر کسی در نزدیکی خانه به اینترنت شما دسترسی پیدا میکند. میتوانید ساعت فعال بودن حالت میهمان و نوع باند را تعیین کنید.
ترافیک اینترنت را زیر نظر بگیرید
به منو تنظیمات پیشرفته بروید. معمولا گزینهای مانند مانیتور ترافیک (Traffic Monitor)، ترافیک سنج (Traffic Meter) یا چیزی شبیه به آنها را مشاهده میکنید.
آن را فعال کنید. حالا میتوانید ترافیک عبوری از مودم را با جزئیات مشاهده کنید. همه مودمها این قابلیت را ندارند. میتوانید از سرویسهایی مانند PRTG یا RTBM استفاده کنید.
نظارت بر ترافیک در هر کسب و کاری مفید است. از این راه میتوانید مشکلات امنیتی را شناسایی کنید. یک جلسه آنلاین در پیش دارید؟ دسترسی بقیه دستگاهها یا برنامهها را برای بهترین کیفیت تماس محدود کنید.
سرورهای FTP
این قابلیت چیزی شبیه به نوار کاست در دنیای امروز است. قدیمیهای دنیای اینترنت آن را به خوبی میشناسند. امروز اگر بخواهید یک فایل را در دستگاههای مختلف داشته باشید، از دراپ باکس استفاده میکنید.
اگر نخواهید درگیر سرویسهای ابری شوید چطور؟ این سرویس برای مودمهایی با درگاه USB کاربرد دارد. حالا یک فلش یا هارد اکسترنال را به مودم متصل کنید.
به صفحه تنظیمات پیشرفته در رابط کاربری مودم بروید. یک بخش با نام ذخیره سازی (USB Storage) ، تنظیمات USB (USB Settings) یا شبیه به آن را میبینید. آن را انتخاب کنید.
در این بخش قابلیت FTP را فعال کنید. باید به دنبال عبارت FTP از طریق اینترنت (FTP via internet) یا شبیه به آن بگردید. حالا حافظه USB شما در دسترس کاربران شبکه است.
میتوانید دسترسی افراد به محتوی USB را محدود کنید. در بعضی از مودمها میتوانید اطلاعات درون حافظه USB را تغییر دهید.
فیلتر کردن آدرس MAC
MAC آدرس چیست؟ MAC مخفف کنترل دسترسی رسانه است. هر دستگاه یک مک آدرس دارد. در تنظیمات مودم میتوانید دسترسی دستگاهها را بر اساس مک آدرس محدود کنید.
برای این کار به تنظیمات پیشرفته بروید. قسمت فیلتر مک (MAC Filter) را انتخاب کنید. در این قسمت گزینههای زیادی برای شخصی سازی تنظیمات میبینید.
تنظیمات مناسب برای خود را انجام دهید. در نهایت به قسمت آدرسهای مک میرسیم. آدرس دستگاههایی که میخواهید فیلتر شوند را بنویسید.
آدرس مک دستگاه را از کجا پیدا کنیم؟ در تلفن همراه یا تبلتها به برگه اطلاعات تلفن (About Phone) بروید. آدرس مک دستگاه در این قسمت دیده میشود.
آدرس مک بعضی از دستگاهها در قسمت “وضعیت (Status)” قرار دارد. برای پیدا کردن مک آدرس در سیستم عامل مک یا ویندوز باید به صفحه تنظیمات شبکه بروید.
در بخش تنظیمات وایفای به دنبال جزئیات (Details) یا ویژگیها (Properties) بگردید. در این بخش میتوانید مک آدرس را پیدا کنید.
در بعضی از دستگاهها مک آدرس با نام وایفای آدرس (Wi-Fi Address) نوشته شده است.
کنترل والدین
در این بخش میتوانید محدودیت زمانی برای هر دستگاه تعیین کنید. این محدودیت بر اساس مک آدرس انجام میشود. ممکن است کودک شما به جای خواب مشغول بازی با تلفن همراه خود باشد.
از این قسمت میتوانید دسترسی او را در ساعت مشخص قطع کنید. برای استفاده از این مرحله باید تنظیمات مک آدرس را انجام بدهید.
یک لیست از دستگاههای مجاز را در قسمت مک تعریف کنید. حالا میتوانید شرایط استفاده هر مک آدرس را مشخص کنید. ساعت برای آن تعیین کنید یا به طور کلی دسترسی آن را قطع کنید.
پیکربندی خوب مشکلات زیادی را حل میکند.
مرحله آخر
با استفاده از “تنظیم آسان” یا “راه اندازی سریع” به سرعت وارد دنیای اینترنت میشوید. اما با این کار اکثر ویژگیها و امکانات مودم نا شناخته میماند.
دفترچه مودم خود را باز کنید و آن را مطالعه کنید. هر مودم دنیایی از ویژگیها است که از آن بی خبرید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
اگر از این نکات استفاده کردید، نتیجه را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: pcmag.com