فهرست عنوانها
پرونده سال 2020 بسته شد و همانطور که در جریان هستید برای همه سالی بسیار سخت بود. از طرفی همهگیری ویروس کووید 19، قرنطینههای پی در پی و سایر بلایا باعث شد تا همه در رویکرد زندگی خود تجدید نظر کنند.
همین داستان نیز تولیدکنندگان گوشی را مجبور کرد تا تغییرات مختلفی را در رویههای تجاری خود ایجاد کنند. علاوه بر این، بسیاری از آنها نتوانستند قدرت واقعی خود را به نمایش بگذارند. اما در طرف دیگر چندین شرکت نیز بودند که توانستند از زیر بار این مسائل با موفقیت عبور کنند.
نتیجه این اتفاق را در اواخر سال مشخص شد، زمانی که شاهد عرضه گوشیهای هوشمندی بودیم که دارای ویژگیهای بیسابقهای بودند. بنابراین در این مقاله پیش رو سعی کردیم تا قابل توجهترین ویژگیهای موجود در گوشیهای هوشمند سال 2020 را برای شما جمعآوری کنیم.
در ادامه با ما همراه باشید تا هشت نوآوری برتر فناوری گوشیهای هوشمند در سال 2020 را بهتر بشناسیم.
تراشههای مبتنی بر فناوری ARM
به لطف تقاضای مداوم زیاد تراشههای موبایل در بازار جهانی، تراشههای مبتنی بر معماری ARM در حال اوج گرفتن هستند. علاوه بر این مورد، شکاف فنی بین تراشههای مبتنی بر ARM و X86 نیز به تدریج روند کاهشی در پیش گرفته است.
در سالهای اخیر، پیشرفت فناوری و کارآزمودگی گوشیهای هوشمند نیز به توسعه تراشههای مبتنی بر ARM متکی بوده است. همچنین ارتقای تکنولوژی تراشههای مبتنی بر ARM عمدتا در پیشرفت فناوری پردازش تراشه و به کار رفتن این تراشهها در مارکت نوتبوک نمود پیدا میکند.
بزرگترین اهمیت تراشههای مبتنی بر معماری ARM ساخته شده توسط فرایند 5 نانومتری این است که به جهانیان نشان دهد، هنوز جای برای پیشرفت تکنولوژیهای نیمه هادی وجود دارد. به عبارتی دیگر، این بدان معنی است که میتوان تعداد بیشتری قطعات نیمه هادی را در حجمی مشابه بستهبندی کرد و در نتیجه از عملکرد قدرتمندتر و کارکردهای غنیتری برخوردار شد.
در عین حال، تراشههایی که از معماری 7 نانومتری بهره میبرند نیز طی این سالها ارزانتر شدند و به همین سبب بسیاری از شرکتهای سازنده تلفن همراه که توانایی خرید تراشههای 5 نانومتری را ندارند، میتوانند به راحتی از تراشههای قدرتمند مبتنی بر معماری 7 نانومتری استفاده کنند.
همچنین باید خاطرنشان کنیم که تغییر فناوری تراشهها از 7 نانومتری به 5 نانومتری تنها دو سال به طول انجامید. در این دو سال، نیروی انسانی، منابع مادی و مالی زیادی جهت رویارویی و مقابله با روند افزایشی غیرعادی فناوری فرایند نیمه هادی، به کار گرفته شد.
تراشه M1 اپل
اپل اولین شرکتی نیست که میخواهد گوشیهای هوشمند، تبلتها، رایانههای شخصی و سایر محصولات خود را با هم یکی کند. اما اپل قطعا اولین سازندهای است که به یکپارچهسازی سازمان یافته چنین دستگاههایی دست پیدا کرده است، از همین روی نیز عرضه تراشه M1 موج عظیمی را به راه انداخت.
تراشه M1 اپل نوعی آزمایش محسوب میشود. در آیندهای نزدیک شاهد این اتفاق خواهیم بود که تراشههای M2 و M3 سازگاریهای نرم افزاری، سخت افزاری و تغییرات بیشتری را به کمک بازخوردهای به دست آمده از تراشه M1 حاصل کنند. همچنین این مسائل مانع از ورود تراشههای ARM به مارکت نوت بوک نخواهد شد.
ورود تراشههای مبتنی بر ARM به مارکت نوت بوک، به عنوان یک پدیده در مارکت فعلی رایانههای شخصی شناخته میشود. پیش از این، تراشههای کوالکام اسنپدراگون 835، اسنپدراگون 850 و اسنپدراگون 8cx در رایانههای شخصی حضور پیدا کرده بودند.
ظهور تراشه M1 اپل مسیر استفاده نوت بوکها از نرم افزار، سخت افزار و تراشههای مبتنی بر فناوری ARM را هموارتر کرد.
تکنولوژی شارژ سریعتر سیمی و بی سیم
پیشرفت تکنولوژی باتریهای لیتیومی مدت زمان زیادی میگذرد که راکد مانده است. کاربرد و قیمت ماده “گرافن” که به عنوان نجات دهنده فناوری باتری شناخته میشود، ایدهآل نیستند. بنابراین تولیدکنندگان صنایع مجبور شدند برای جایگزینی آن، ماده دیگری را اختراع کنند. در حال حاضر، توان شارژ سریع سیمی تا 120 وات و شارژ سریع بی سیم تا 50 وات میرسد.
فناوری شارژ فوق سریع 120 واتی
در سال 2019، گوشی رنو ایس اوپو به خاطر کارایی بالای شارژ سریع 65 وات در 30 دقیقه، شهرت زیادی پیدا کرد. از آن زمان به بعد، نبرد قدرت شارژ سیمی به طور رسمی آغاز شد. در سال 2020، دو کمپانی ویوو و شیائومی از فناوری شارژ سیمی 120 وات خود پرده برداری کردند. این فناوری قادر بود یک باتری 4000 میلیآمپری را در عرض 20 دقیقه به طور کامل شارژ کند.
هرچند سرعت شارژ یک فناوری، مورد توجه تولید کنندگان صنایع نیست، به عبارت دیگر این مسئله بیشتر با مسائل ایمنی دستگاه در ارتباط است. به صورتی که هرچه سرعت شارژ بیشتر باشد، ایمنی (اعتماد) آن فناوری نیز به موازات آن کاهش پیدا میکند.
شارژ 50 واتی بی سیم
توسعه شارژ سریع بی سیم با قدرت بالا، یکی دیگر از شگفتیهای تولیدکنندگان گوشی هوشمند در سال 2020 بود. شرکتهای اوپو (40 وات)، شیائومی (50 وات)، هواوی (50 وات) و میزو (27 وات) توانستند که این فناوری شارژ سریع را به خانههای کاربران خود بیاورند.
مزیت اصلی فناوری شارژ بی سیم قدرتمند این است که دیگر محدودیتی برای سیم شارژر وجود نخواهد داشت.
تثبیتسازی تصویر: دوربینهای کوچک مدار بسته
لرزش و تکان خوردن همیشه یک معضل بوده و باید برطرف شود. مردم از گوشیهای هوشمند خود اغلب اوقات برای فیلم برداری استفاده میکنند. بنابراین کاربران به ملزومات بیشتری جهت پایداری فیلم برداری خود نیاز دارند. گوشیهای هوشمند مجهز به فناوری لرزشگیر مناسب غالبا از ترکیب دو فناوری لرزشگیر اپتیکال (OIS) و فناوری لرزشگیر الکترونیکی (EIS) برای رفع این مشکل استفاده میکنند.
از این نظر، روش micro PTZ (دوربینهای کوچک مدار بسته) نسبتا میتواند لنز و سنسور حساس به نور را با هم ثابت کند.
ساختار پلتفرم ابرگونه (شبه گیمبال) لرزشگیر
فناوری micro PTZ (دوربینهای کوچک مدار بسته) ابتدا در گوشی ویوو آپکس 2020 رونمایی و در گوشی ویوو ایکس 50 پرو به تولید انبوه رسید. گوشی ویوو ایکس 50 پرو، تنها مدل تولید انبوه این فناوری است.
در ضبط فیلمهای متحرک، فناوری micro PTZ موثرتر است. این نوع تکنیک از تکنولوژی تثبیت کننده تصاویر در گوشیهای هوشمند نشات گرفته است و همچنین اثر لرزشگیری تصاویر بهتری را نیز به همراه دارد. در نتیجه، ثبت یک تصویر بسیار راحتتر بوده و فرایند عکس برداری به استفاده از چرخش لوازم جانبی دوربین نیاز پیدا نخواهد کرد. به همین جهت دشواری فیلمبرداری را در بسیاری از جوانب کاهش میدهد.
اندازه micro PTZ
نوآوری در بحث فناوری، هزینههای زیادی را نیز در پی خواهد داشت و این مورد برای هر هشت نوآوری برتر فناوری گوشیهای هوشمند سال 2020 نیز صدق میکند. در همین راستا، ساختار داخلی این فناوری (میکرو پان شیب) پیچیده و دقیق است.
این فناوری شامل یک مکانیسم محدود، قاب مجهز به دو جفت توپ جهت لرزشگیری و اجزای دیگری بوده که از قطعات مختلفی تشکیل شده است. بنابراین فضای بیشتری را نیز اشغال میکند. به علاوه طرز کار این فناوری بسیار پیچیده است. اگر مسائلی مانند کوچکسازی و کنترل هزینه فناوری micro PTZ برطرف شود، شاهد چشمانداز برنامه گستردهتری خواهیم بود.
فناوری دوربین زیر نمایشگر
بین دو مسئلهای که کاربران گوشیهای هوشمند با آن سروکار دارند، یک تناقض واقعی وجود دارد. از یک طرف میخواهیم که نمایشگر ما یک تمام صفحه واقعی باشد. اما در طرف دیگر هم یک دوربین سلفی قدرتمند برای عکسهای خود نیاز داریم.
شرکتهای بزرگ تولید کننده گوشیهای هوشمند در حال حاضر راهحلهای مختلفی را از قبیل نمایشگرهای مجهز به بریدگی بالای صفحه (ناچ)، حفره مخصوص دوربین (پانچ هول)، ناچ قطرهای بالای صفحه (واتردراپ ناچ)، ساختارهای کشویی و در نهایت دوربینهای پاپ آپ ارائه دادهاند.
اما در هر حال، هیچ کدام از این نوآوریها باعث نشده تا یک صفحهنمایشی تمام عیار را در اختیار داشته باشیم. تنها راهحل باقی مانده، فناوری دوربین زیر نمایشگر است.
ZTE آکسون 20
در آغاز کار باید بگوییم که دوربین زیر نمایشگر یک فناوری ساده نیست. در ابتدا طراحی اجزای داخلی گوشی هوشمند به واسطه این فناوری تغییر کرده و نیازهای جدیدی برای دوربین خواهد داشت.
به علاوه این که دوربین، زیر صفحهنمایشی از نوع اولد قرار گرفته که همین باعث شده تا حدی نور را منعکس و جذب کند. منظور ما این است که مستقیما بر روی جلوههای عکس برداری دوربین جلو میتواند تاثیرگذار باشد.
به سرانجام رسیدن این فناوری از همکاری و بهینهسازیهای شرکتهای زنجیرهای تامین قطعات در کنار تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند جدا نبوده و به آنها شدیدا وابسته است.
تامینکننده نمایشگر گوشی ZTE آکسون 20، شرکت چینی Visionox بوده که مسئول ساخت نمایشگرهای اولد است. زمان که گوشی ZTE آکسون 20 به فهرست فروش کمپانی اضافه شد، قیمت سهام شرکت Visionox نیز افزایش چشمگیری پیدا کرد.
این اتفاق ثابت میکند که مارکت برای فناوری دوربینهای زیر نمایشگر کاملا خوشبین است. اما کمپانی Visionox تنها سازندهای نیست که میتواند دوربینهای زیر نمایشگر را تولید کند. شرکتهای دیگری نظیر اولد، BOE و سامسونگ نیز برنامه تولید انبوه صفحههای مربوطه را آزمایش میکنند.
علاوه بر موارد بالا، ما همچنین میدانیم که نسل بعدی پرچمدار سامسونگ از فناوری دوربین زیر نمایشگر استفاده خواهد کرد.
گوشیهای هوشمند مجهز به صفحهنمایش تاشو
اگر از منظر بهبود نحوه کار با یک گوشی به داستان نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که این گوشیهای هوشمند تاشو پیشرفت قابل توجهی را در این امر کسب کردهاند. از این نظر، فناوری صفحهنمایش تاشو میتواند بیشترین ویژگی مورد تقاضا در میان 8 نوآوری برتر گوشیهای هوشمند سال 2020 باشد.
هرچند باید به این نکته نیز اشاره کنیم که فناوری نامبرده، هنوز دوران بلوغ خود را سپری میکند و همچنان مشکلاتی را نیز در پی دارد. بهترین اثبات این ادعا، طراحی حجیم و جاگیر تمام گوشیهای هوشمند دارای این فناوری است. هرچند، فناوری صفحهنمایش تاشو در حال حاضر قابل اعتمادترین راه برای به دست آوردن یک نمایشگر بزرگ قبل از پیشرف فناوری صفحهنمایش فعلی است.
تنها راه دستیابی به صفحهنمایش تاشو، ادغام یک نمایشگر اولد انعطاف پذیر و ساختار مکانیکی آن است.
طرح مفهومی اوپو ایکس 2021
برای گوشیهای 2019 مجهز به صفحهنمایش تاشو، دو ایده وجود دارد. یکی از آنها که توسط شرکت سامسونگ نیز پیش گرفته شد، گسترش ناحیه موثر نمایشگر به کمک صفحههای تاشو بوده و دیگری که توسط کمپانی موتورولا به آن پرداخته شد، تولید گوشیهای هوشمند سبکتر و باریکتر به کمک صفحههای تاشو است.
اما در طرف دیگر اوپو تصمیم میگیرد فراتر از دو کمپانی رقیب عمل کند. گوشی مفهومی اوپو ایکس 2021، بدون شک ایده سوم طراحی گوشیهای هوشمند مجهز به صفحهنمایش تاشو را به ارمغان میآورد.
گوشی اوپو ایکس 2021 از یک موتور مکانیکی برای مکانیسم تاشوندگی خود بهره میبرد. نمایشگر این این گوشی مانند یک حلقه نوار باز و بسته میشود. قابلیت نامبرده این امکان را برای شما فراهم میآورد که بتوانید در صورت نیاز به یک صفحه بزرگتر، گوشی را به راحتی تغییر حالت داده و هنگامی که نیاز به نسخه قابل حمل آن دارید، با تغییر سایز آن، میتوانید نازکی و سبکی اوپو ایکس را دوباره احساس کنید.
از طراحی مفهومی گوشی اوپو ایکس 2021 میتوان فهمید که موتور استفاده شده جهت باز و بسته کردن صفحهنمایش، عملکرد خوبی را در برطرف کردن نیازهای مردم برای بهرهمندی از اندازههای مختلف گوشی ارائه میکند. نسبت تصویر نمایشگر این گوشی موقع باز و بسته شدن میتواند به صورت رفت و برگشتی بین ابعاد 4:3 و 19:9 تغییر حالت پیدا کند.
از منظر کاربران، شما میتوانید متناسب با نیاز خود نسبت تصویر مناسبی را انتخاب کنید.
گوریلا گلس شرکت کورنینگ
ما حدس میزنیم که این ویژگی ، مفیدترین آنها در بین هشت نوآوری برتر فناوری گوشیهای هوشمند در سال 2020 باشد. پوشش شیشهای گوشیهای هوشمند بسیار آسیبپذیر و شکننده است. علاوه بر این، یکی از گرانترین قطعات گوشی، هنگام تعمیرات خواهد بود.
دادههای نظرسنجی نشان میدهد که کاربران تلفنهای همراه نه میخواهند گلس گوشی آنها موقع افتادن شکسته شود و نه حتی در حین استفاده خراشی بیفتد.
علاوه بر نوآوریهای سازندگان گوشیهای هوشمند در ساختار آنها، دستاوردهای شرکتهای بالادستی را نیز نمیتوان نادیده گرفت. در سال جاری، نسل جدید گوریلا گلس شرکت کورنینگ با عنوان ویکتوس به موفقیتهای زیادی در زمینه مقاومت در برابر خراش و افتادن دست پیدا کرده است.
لایه حفاظتی نسبت به گذشته سختتر شده و امکانات بیشتری را در اختیار طراحان گوشیهای هوشمند قرار میدهد. گوریلا گلکس ویکتوس از نظر مقاومت در برابر خراش و افتادن با محصولات قبلی این شرکت عملکرد به مراتب متفاوتتری را از خود نشان میدهد. این نوع گوریلا گلس برای افرادی مناسب است که از قرار دادن لایههای محافظتی اضافه روی گوشیهای خود متنفر هستند.
نسبت به نسلهای گذشته گوریلا گلس، بهبودهای مدل ویکتوس شرکت کورنینگ کاملا مشهود است. به عنوان مثال میتوان گوشی را از ارتفاع دو متری روی زمین انداخت و در عین حال هیچ اتفاقی برای آن پیش نیاید. میزان مقاومت در برابر خراش گوریلا گلس ویکتوس نسبت به نسل ششم آن، دو برابر است.
اولین گوشی هوشمند مجهز به گوریلا گلس ویکتوس، شیائومی می 11 بوده که به تازگی در دسترس کاربران قرار گرفته است.
لنزهای تلهفوتو
بدیهی است که کیفیت دوربین پشتی گوشیهای هوشمند، یکی از کانونهای اصلی توجه تمام تولیدکنندگان بزرگ تلفنهای همراه بوده است. اندازه دوربین اصلی گوشیها به طور مداوم بزرگتر شده و پیکسلهای آنها نیز بیشتر و بیشتر میشوند. اما همانطور که میدانید، نوآوریهای زیادی در این زمینه وجود ندارند.
از این نظر میتوان گفت که لنزهای تلهفوتو ماکرو و لنزهای تلهفوتو مجهز به فیلتر رنگی RYYB (قرمز-زرد-زرد-آبی) تنها نوآوریهای موجود هستند.
لنز تلهفوتو ماکرو قاببندی مشابهی را با لنزهای تلهفوتو معمولی ارائه میکند، اما لنزهای ماکروی معمولی از نظر دقت نمایش در رده پایینتری نسبت به تلهفوتو ماکرو قرار میگیرند. به عبارتی میتوان گفت که لنزهای تلهفوتو ماکرو برای صحنههای وسیع طراحی شدهاند.
تلهفوتو مجهز به آرایه رنگی RYYB تا حدودی نسبت به تلهفوتو پریسکوپی مجهز به آرایه رنگی RGGB متفاوتتر عمل میکند. در مقایسه با تلهفوتوهای RGGB، بزرگترین پیشرفت لنزهای تلهفوتو RYYB، ورودی نور بیشتر و توانایی بهتر عکسبرداری آنها در صحنههای شب است. لنز تلهفوتو مجهز به آرایه رنگی RYYB ابتدا در گوشی پی 40 پرو هواوی رونمایی شد.
این لنز تلهفوتو RYYB تا 5 برابر بزرگنمایی اپتیکال و تا 50 برابر بزرگنمایی دیجیتال را پشتیبانی میکند. اما قابلیت زوم بالا، بزرگترین ویژگی لنزهای تلهفوتو RYYB نیست.
حساسیت بالای دوربینهای مجهز به آرایه رنگی RYYB همراه با مزایای تلسکوپمحور تلهفوتوی پریسکوپی از جمله ویژگیهای ذاتی این نوع لنزها بوده و جلوههای عکسبرداری لنزهای تلهفوتو را در صحنههای مختلف تلهفوتو بهبود میبخشد.
فناوری ادراک سه بعدی
بارزترین تاثیر معرفی فناوری درک سه بعدی در گوشیهای هوشمند، افزایش عکسبرداری و قابلیتهای کاربردی واقعیت افزوده است. شرکتهای تولید کننده بزرگی نظیر اپل، سامسونگ، میزو و هواوی، فناوریهای ادراک سه بعدی مانند سنسورهای لایدار و مدت پرواز (ToF) را به محصولات سری پرچمدار خود اضافه کردهاند.
آیفون 12
به هر حال، این یکی از ویژگیهای کمیابی است که از طریق شرکت اپل در دسترس کاربران قرار گرفته و توانسته جایگاهی را در بین هشت نوآوری برتر فناوری گوشیهای هوشمند در سال 2020 از آن خود کند.
فناوری سنسور لایدار آیفون 12 عمدتا مشکلات مربوط به فوکوس اشتباه دوربین را برطرف میکند. این فناوری همچنین برای سری آیفون 12 امکانی را فراهم میآورد تا در مکانهایی که حتی دید معمولی امکانپذیر نیست، فوکوس مناسبی داشته باشد. در نهایت این که مجموعا باعث بهبود دقت فوکوس دوربین در سری آیفون 12 میشود.
در همین حین نیز مطلع شدیم، کمپانیهای مبتنی بر اندروید نیز دست به کار شدند و از فناوریهای سنجش سه بعدی مانند لنزهای مدت پرواز (ToF)، برای بالابردن سطح کیفی گوشیهای هوشمند خود بهره جستند.
به عنوان مثال میتوان گفت که شرکت سامسونگ از لنزهای ToF برای درک و طراحی مجدد اشیا استفاده کرده و در طرف دیگر، گوشی میزو 17 پرو با بهرهگیری از این فناوری میتواند محیط اطراف خود را در نور کم شناسایی کند.
اگرچه فناوری ادارک سه بعدی فعلی به طور کامل وارد مارکت مصرف نشده، اما جنگ بین حق اختراعهای غولهای فناوری دنیا برای این تکنولوژی از قبل آغاز شده است. شرکتکنندگان این رقابت، کمپانیهای بزرگی نظیر سامسونگ، اپل، مایکروسافت و هواوی هستند.
فناوری ادراک سه بعدی در آینده میتواند در حمایت از برنامههای کاربردی واقعیت افزوده (AR) تاثیرگذار باشد. از آنجایی که گوشیهای هوشمند روز به روز به دستگاههای بیشتری میتوانند ارتباط برقرار کنند، فناوری ادراک سه بعدی نیز در همین راستا محبوبیت بیشتری نزد کاربران پیدا میکند.
جمع بندی
همانطور که مشاهده کردید، بسیاری از قابلیتهای موجود در لیست هشت نوآوری برتر فناوری در گوشیهای هوشمند 2020، هنوز نابالغ بوده و مسیر تکاملی زیادی را در پیش دارند. به عبارتی دیگر یا زبان سادهتر میتوان گفت که این هشت فناوری برتر 2020 یا در گوشیهای هوشمند آینده نمایش داده نمیشوند یا این که بهترین عملکرد مورد نیاز ما را ارائه نخواهند کرد.
از طرفی دیگر باید بیان کنیم که تقریبا همه تولیدکنندههای بزرگ گوشیهای هوشمند، سخت در حال تلاش برای اضافهکردن ویژگیهای مفید جدیدی به صنعت تلفنهای همراه هستند. البته ما متوجه هستیم که رقابت بین کمپانیهای بزرگ بسیار شدید بوده و هر کدام سعی دارند جایگاه خود را در مارکت حفظ کنند.
اما اگر افق دید خود را گسترش بدهیم متوجه خواهیم شد که این اتفاقات و رقابتها باعث پیشرفت هرچه بهتر محصولات آینده خواهد شد.
به هر حال، گوشیهای هوشمندی که امروزه آنها را مشاهده میکنیم، اصلا قابل مقایسه با نمونههای چند سال گذشته نیستند و هرچند که در آنها نوآوریهای زیادی وجود ندارد اما همچنان جذاب و چشمنواز به نظر میرسند.
منبع: gizchina.com