فهرست عنوانها
شب گذشته رویای دیرینه شرکت اپل به حقیقت پیوست. کوپرتینوییها در رویداد 10 نوامبر از اولین تراشه خود تحت عنوان M1 رونمایی کردند. بنابر گفتههای مسئولان اپل تراشه M1 دارای ویژگیهای منحصر به فرد زیادی است؛ از جمله این موارد میتوان به سریعترین هسته پردازشی جهان، سریعترین پردازنده گرافیکی یکپارچه و بیشترین صرفهجویی در مصرف انرژی اشاره کرد. قدرت زیاد در کنار مصرف پایین از مواردی هستند که این تراشه را از سایر رقبا متمایز میکند.
علاوه بر این، اپل در رویداد 10 نوامبر از اولین محصولاتی که میزبان این تراشه قدرتمند هستند نیز رونمایی کرد. مک مینی، مک بوک پرو 13 و مک بوک ایر محصولات دیگری بودند که اپل در این رویداد معرفی کرد. در این مقاله به بررسی تخصصی تراشه M1 و قابلیتهای آن خواهیم پرداخت پس با روکیدا همراه باشید.
تراشه M1
M1 یک تراشه فشرده با معماری 5 نانومتری میباشد که 16 میلیارد ترانزیستور را در خود جای داده است. برای درک بزرگی این عدد باید گفت که تراشه A14 بایونیک آیفون 12 از 11.8 میلیارد ترانزیستور تشکیل شده است، بنابراین M1 را باید به طور قابل توجهی تقویت شده بدانیم.
تراشه M1 بسیار شبیه تراشههای موبایل و واحدهای پردازشگر کنسولها میباشد، که علتش ساختار یکپارچه آن میباشد. معماری ساخت گفتهشده به معنای این است که در تراشه M1 همه واحدهای پردازشی مرکزی، پردازشی گرافیکی، کنترلکنندههای ورودی-خروجی و دیگر اجزای تشکیل دهنده به کمک اتصالات پرسرعت با استاندارد PCIe به صورت یکجا قابل دسترسی میباشند.
CPU تراشه M1
واحد پردازشی مرکزی CPU از 4 هسته بزرگ و 4 هسته کوچک تشکیل شده است. هستههای بزرگ دارای حافظه پنهان 12 مگابایتی L2 و هستههای کوچک دارای حافظه پنهان 4 مگابایتی L2 هستند. در صورتی که هر دوی این هستهها باهم شروع به کار کنند، سرعت پردازش این تراشه حتی با وجود محدودیت توان طراحی حرارتی 10 واتی، از آخرین تراشه موجود در لپتاپهای شخصی 2 برابر بیشتر بوده و در صورت خنکسازی مناسب، حتی سریعتر نیز عمل خواهد کرد.
واحد پردازشی CPU اپل نسبت به آخرین نسل تراشه به کار رفته در سایر لپتاپها (به احتمال زیاد منظور، شرکت اینتل میباشد)، از صرفهجویی انرژی بیشتری برخوردار میباشد. به این صورت که طبق عکسهای زیر تراشه اپل در عملکرد یکسان با تراشه اینتل، یک چهارم انرژی را مصرف میکند. در بیان دیگر، عملکرد تراشه اپل به ازای هر وات انرژی مصرفی، 3 برابر خواهد شد.
GPU تراشه M1
پردازنده گرافیکی اپل از طراحی 8 هستهای برخوردار بوده و در مجموع از 128 واحد اجرایی تشکیل شده است. طبق گفته اپل این GPU، سریعترین پردازنده یکپارچه حال حاضر دنیا میباشد که توان 2.6 ترافلاپس (معیار سنجش قدرت سختافزاری یک کامپیوتر) را ارائه میدهد. بنابراین میتوان گفت که پردازنده گرافیکی اپل حتی از گرافیک انویدیا مدل 1050 Ti با توان 2.1 ترافلاپس نیز سریعتر میباشد.
نکته: در اینجا ما فرض میکنیم که اپل از قدرت پردازشی 32بیتی برای لپتاپ خود استفاده میکند، چرا که دیگر سیستمهای 16بیتی برای کامپیوترها مناسب نخواهند بود.
مغز متفکر 16 هستهای تراشه M1 ، دارای قدرت محاسباتی 11 TOPS برای الگوریتمهای یادگیری ماشینی است. معیار TOPS به معنی تریلیون عملیات محاسباتی در هر ثانیه میباشد. همچنین روی این تراشه از موتورهای پیشرفته رمزگذار/رمزگشا مدیا و پردازنده سیگنال تصویر نیز استفاده شده است. علاوه بر آنها بخش امنیتی اپل نیز درون تراشه جای داده شده است و دیگر نیازی به استفاده تراشه امنیتی T2 به صورت جداگانه نمیباشد.
پورتهای تحت پشتیبانی
تراشه جدید اپل از پورت پرسرعت Thunderbolt نیز پشتیبانی میکند در حالی که اکثر سیستمعاملهای غیر اینتل از این مزیت برخوردار نیستند. این تکنولوژی تجربه لذتبخشی را جهت استفاده از فضای ذخیرهسازی خارجی و سایر لوازم جانبی با سرعت بالای خود به کاربران خواهد بخشید. علاوه بر Thunderbolt، این تراشه برای استفادههای معمولی از پورت USB 4 نیز بهره میبرد.
منبع: gsmarena.com