اپل بالاخره اجازه داد که صفحه هوم آیفون در iOS 14، حسابی شلوغ پلوغ شود.
هشت سال پیش، مطلبی نوشته بودیم که در آن، حسابی به صفحه هوم محدود و کسل کننده آیفون، بد و بیراه گفتیم. هنوز هم فکر می کنم حق با ما است. می دانم که خیلی از افراد با این نظر موافق هستند. صفحه هوم آیفون فقط لیستی از آیکون ها و پوشه ها را نشان می دهد. نه خبری از ویجت هست، نه تنوع دیگری. حتی شکل اکثر آیکون ها، سال هاست که تغییری نکرده.
این مسئله تا امروز مورد تمسخر خیلی ها قرار گرفته. مثلاً آیکون برنامه آب و هوا. به هر مکانی که می رفتید و با هر شرایط آب و هوایی، این آیکون هیچ تغییری نمی کرد.
اندازه صفحه نمایش تغییر کرد. طراحی آیفون کاملاً تغییر کرد. اما صفحه هوم آیفون، هیچ تغییری را به خود نمی دید. خاطرم هست که در آن دوران، ویندوزفون در حال آزمایش کردن کاشی های زنده بود. اندروید هم به کاربران اجازه می داد ویجت های رنگارنگ را در هر جای صفحه که دوست دارند، با هر اندازه ای قرار دهند.
اما امروز همه چیز تغییر کرده. بالاخره اپل به کاربران iOS 14 اجازه می دهد که صفحه هوم را حسابی به هم بریزند.
امروز قصد نداریم iOS 14 را به طور کامل بررسی کنیم. باید صبر کنیم تا نسخه بتای عمومی منتشر شود. امروز می خواهیم فقط به صفحه هوم نگاه کنیم. اپل صبر کرد و صبر کرد تا به نسخه چهاردهم برسیم. بالاخره زمان تغییر بعد از این همه سال، فرا رسید. پس فکر می کنم این تغییر بزرگ، ارزش یک بررسی درست و حسابی را داشته باشد.
یک نکته: به شما توصیه می کنیم از خیر نسخه بتای توسعه دهندگان، که به تازگی منتشر شده، بگذرید و به هیچ عنوان آن را نصب نکنید. مگر آن که یک توسعه دهنده باشید. یک نسخه بتای عمومی تا ماه آینده منتشر خواهد شد. ارزش صبر کردن را خواهد داشت. البته نسخه منتشر شده، خیلی هم افتضاح نیست. اما ممکن است برخی حفره ها و باگ ها، شما را اذیت کند.
تنها نکته مثبت در این صفحه هوم خسته کننده، این بود که بسیار ساده و روان بود. هر بلایی که یک برنامه سر ما می آورد، به راحتی با فشار یک دکمه از آن برنامه کذایی خارج شده و به صفحه امن هوم می آمدیم.
این ویژگی بسیار خوب، هنوز هم در iOS 14 وجود دارد. زمانی که نرم افزار گوشی خود را به iOS 14 به روز رسانی می کنید، همه چیز در صفحه هوم، سر جای خود خواهد بود. البته بخش جدیدی به نام مجموعه برنامه ها (App Library) در کنار صفحه وجود خواهد داشت. اما اگر دوست داشتید، می توانید هیچ توجهی به آن نداشته باشید.
شاید بعد از تجربه سال ها سادگی در دستگاه های اپل، اضافه کردن این همه پیچیدگی در صفحه هوم، کمی خطرناک به نظر برسد. اما به نظر من، اپل توانسته تعادل مناسبی بین سادگی و پیچیدگی ایجاد کند.
اپل به چهار روش مختلف، پیچیدگی را به صفحه هوم اضافه کرده است. روش های جدید، کمی تفکر بیشتری را در هنگام کار کردن با آیفون، از مخاطب می طلبد.
ویجت ها بر روی صفحه هوم
این مهم ترین تغییر در iOS 14 است. ویجت ها در سه اندازه متفاوت قابل استفاده هستند (درست مثل ویندوز فون). می تواند به شکل کاشی در کنار پوشه ها و آیکون های دیگر قرار بگیرد (باز هم مثل ویندوز فون). از چیزی که تاکنون دیده ام، این ویجت ها طراحی بسیار خوبی دارند. برای مقایسه باید گفت، ویجت های اندروید نسبت به ده سال قبل، تغییر چندانی نکرده اند و همان طراحی قدیمی را دارند.
از نظر من، این یک تغییر اساسی در فلسفه سادگی اپل به شمار نمی رود. چون قبلاً هم در سمت چپ صفحه هوم، بخش Today را داشتیم که دارای ویجت هایی بود.
می توانید ویجت ها را طوری بچینید که به راحتی در بین چند ویجت حرکت کنید. اگر یک تغییر فلسفی در اینجا وجود داشته باشد، آن است که اپل گزینه های مختلفی را به شما می دهد. سه سایز مختلف. قرار دادن ویجت ها در صفحه هوم یا همان صفحه Today قدیمی. قابلیت الگوریتم هوشمند برای نشان دادن مرتبط ترین ویجت. همه این ها با سادگی بیش از حد صفحه هوم، در تضاد است.
یک نکته جالب: اگر توسعه دهندگان بخواهند از ویجت قبلی خود بر روی صفحه هوم استفاده کنند، باید آن را از نو بسازند. اما نکته مثبت اینجاست که می توانند از آن بر روی سیستم عامل مک هم استفاده کنند. بر اساس بیانیه اپل، این تصمیم به آن دلیل است که طبق برنامه ریزی های اپل، ویجت های جدید باتری کمتری مصرف می کنند. برنامه هایی که اعلام آمادگی کنند، ویجت آنها زودتر به روز رسانی خواهد شد.
حالت جنبان (JIGGLE) و ویرایش صفحات
آنچه در iOS 14 جالب است که شما با چند حرکت مختلف می توانید وارد حالت جنبان شوید. فشار دادن طولانی مدت بر روی هر آیکون، دکمه ای را برای ویرایش صفحه نمایان می کند. همچنین می توانید در صفحه هوم، انگشت خود را بر روی دکمه بک نگه دارید. البته این ویژگی، قرن هاست که در اندروید وجود دارد. این یکی از قابلیت هایی است که شاید کمی مخفی باشد، اما به شدت کاربردی است.
زمانی که وارد حالت جنبان می شویم، با بخش مخفی دیگری هم آشنا می شویم به نام “ویرایش صفحات”. در این حالت می توانید به راحتی نگاهی به صفحات مختلف خود داشته باشید. دوباره قابلیتی که گوشی های اندرویدی مدت هاست به آن مجهز هستند.
اما اپل در این بخش یک قابلیت جدید و غیر منتظره را معرفی کرده: چک باکس. به لطف این قابلیت شما می توانید یک یا چند صفحه را به انتخاب خود، کاملاً خاموش کنید، بدون آنکه هیچ کدام از برنامه ها پاک شود. مثلاً می توانید یک صفحه را برای کار خود در نظر بگیرید و آخر هفته ها، آن صفحه را مخفی کنید.
این قابلیت به خوبی عمل می کند و تاکنون ندیده بودیم چنین کاری، به این سادگی قابل انجام باشد.
مجموعه برنامه ها (APP LIBRARY) در iOS 14
ویجت ها، ظاهر پر زرق و برقی به آیفون بخشیده است. اما آنچه یک تغییر اساسی در iOS 14 به شمار می رود، بخش مجموعه برنامه ها است. این بخشی است که همه برنامه های شما در آنجا قرار دارد، اما بر اساس دسته بندی اپل. این یعنی صفحه هوم شما از دو بخش تشکیل شده است: تعدادی صفحه که به دلخواه خودتان می چینید و یک صفحه که لیست همه برنامه ها در آن وجود دارد.
این یعنی روش های مختلفی برای یافتن برنامه مورد نظر در iOS 14 وجود خواهد داشت.
اگر یک کاربر آیفون هستید، این نوع طراحی ممکن است کمی عجیب و نامأنوس به نظر برسد. اگر کاربر اندروید هستید، مطمئناً در این نسخه از iOS، حس می کنید در خانه خود هستید. سیستم عامل اندروید از زمانی که عرضه شد، یک صفحه جداگانه برای نشان دادن همه برنامه ها داشت.
امیدواریم این طرح اپل، در نسخه اصلی iOS 14 بهبود یابد. از آنچه فعلاً در نسخه بتا می بینیم، بخش مجموعه برنامه ها کمی روی اعصاب است. اول اینکه برنامه ها بر اساس دسته بندی اپل مشخص شده اند و راهی برای تغییر آن نیست. همچنین، اطلاعات کافی در مورد برخی آیکون ها وجود ندارد. یعنی مشخص نیست کدام آیکون، برنامه را باز می کند، کدام آیکون، دسته بندی را باز می کند.
البته پاک کردن برنامه ها، نسبت به نسخه های قبلی راحت تر شده است. حالا با نگه داشتن انگشت روی برنامه، یک علامت منفی ظاهر می شود. در مرحله بعد، گزینه های مختلفی برای انجام این کار نمایان می شود.
تکه ای از یک برنامه (APP CLIPS) در iOS 14
باز هم قابلیتی که چند وقت پیش برای اندروید معرفی شد. به لطف این قابلیت، می توانید بخشی از یک برنامه را بر روی گوشی خود نصب کنید. این بخش ها باید کمتر از 10 مگابایت باشند. در بخش “مجموعه برنامه ها”، چند نقطه در کنار این برنامه ها وجود دارد که نشان دهند موقتی بودن آن ها می باشد. اگر نسخه کامل را نصب نکنید، این برنامه در عرض 30 روز، به طور خودکار پاک می شود.
در اینجا قصد ندارم در مورد مشکلات قابلیت اپ کلیپس برای شما مرثیه سرایی کنم. در همین حد بدانید که این قابلیت، به پیچیدگی های iOS 14 افزوده است. آیا کاربران خواهند فهمید اپ کلیپس چیست و چه کاربردی دارد؟ آیا خواهند فهمید چرا کنار برخی برنامه ها، چند نقطه وجود دارد؟ آیا زمانی که این برنامه ها به طور خودکار حذف می شود، گیج نخواهند شد؟
شاید این سوالات اهمیت چندانی نداشته باشد. اما جالب است که سیستم عامل اپل، چنین سوالاتی را در ذهن کاربر ایجاد می کند. اتفاقی که به ندرت در گوشی های آیفون رخ می دهد.
به طور پیشفرض ساده است، اما به انتخاب کاربر، پیچیده می شود.
ممکن است همه موارد فوق، در هنگام عرضه نسخه نهایی iOS 14 تغییر کند. ممکن است بخش مجموعه برنامه ها بهبود یابد. حالت جنبان به شکل دیگری اجرا شود. حتی ممکن است اندازه های بیشتری به ویجت ها اضافه شود.
شاید به جای اینکه برنامه های از بالا سمت چپ شروع شود، اپل حتی اجازه داد تنها یک آیکون را در پایین صفحه قرار دهیم.
آنچه از همه این موارد دستگیرمان شد این بود: اپل بالاخره به کاربران آیفون اجازه داده، صفحه هوم را به هم بریزند. بر روی واژه “اجازه” در این جمله تأکید می کنم. هیچ لزومی ندارد که صفحه هوم را شلوغ کنید. اگر دوست داشتید، می توانید مثل سابق از سادگی صفحه هوم لذت ببرید.
حتی اگر دوست نداشتید، می توانید بسیاری از این موارد را اصلاً یاد نگیرید. برای مثال، iPadOS کاری برای ساده تر شدن بخش پنجره ها انجام نداده و نمی توانید از آن فرار کنید. اما در iOS 14 اختیار بیشتری دارید.
پس از سال ها ساده نگه داشتن صفحه هوم آیفون، اپل بالاخره طلسم را شکسته و به یکباره در iOS 14، اجازه همه کاری به کاربر داده است. نه تنها یک برنامه در بخش های مختلف قابل مشاهده است، بلکه انواع برنامه و ویجت هم در iOS 14 وجود دارد. حتی می توانید صفحات را مخفی کنید.
معمولاً سال های طول می کشد تا اپل چنین تغییرات بزرگی را بپذیرد. اما تنها در یک بهروزرسانی به نام iOS 14، همه چیز تغییر کرد. خوشحال که این قابلیت ها وجود دارد. همچنین خوشحالم که می توان اکثر این قابلیت ها را نادیده گرفت. فقط ای کاش 8 سال طول نمی کشید تا شاهد این قابلیت ها باشیم.