هفته گذشته سونی اعلام کرد که سنسور های جدید این شرکت، تصویربرداری هوشمند را برای همیشه تغییر خواهد داد. این ادعای جسورانه ای است. اما از طرف دیگر، با توجه به پیشرفت سریع گوشی های هوشمند، چندان دور از تصور نیست. با پیشرفت سریع تلفن های همراه، می توانیم انتظار داشته باشیم که در آینده نزدیک، این دستگاه ها به لنزهای واقعی همانند دوربین های دیجیتال مجهز شوند و به لطف سخت افزار بهبود یافته، عکس های فوق العاده ای ثبت کنند.
اما زمانی که شما یک لنز کوچک ثابت در یک دستگاه کوچک دارید، نباید انتظار داشته باشید قهرمان المپیک شود. چند سالیست که شرکت ها برای جبران این کاستی ها، از فناوری هوش مصنوعی در گوشی های همراه استفاده می کنند تا کمی کیفیت سنسور ها را در تلفن همراه بالا ببرد. حالا این ادعای جدید سونی است: یک پردازنده هوش مصنوعی بسیار کوچک که می تواند بدون اینکه جای زیادی اشغال کند، در کنار دوربین گوشی قرار بگیرد.
البته سنسورهای معرفی شده توسط سونی، ربطی به مصرف کننده عادی و تلفن همراه او ندارد. آنها این سنسورها را برای دستگاه های صنعتی ساخته اند. این سنسور که IMX نام دارد مورد استقبال بسیاری از شرکت ها مانند آمازون قرار گرفته است. سنسور IMX با قیمت ارزان 90 دلاری خود می تواند در آینده در دوربین های مداربسته و حتی تلفن های همراه مورد استفاده قرار گیرد.
ما می دانیم که هوش مصنوعی برای عکس برداری بسیار مهم است، اما هیچکس توضیح نمی دهد که چرا. البته نیازی به توضیح نیست. چشمان ما می توانند قضاوت کنند عکس هایی که با کمک هوش مصنوعی ثبت شده اند، به مراتب کیفیت بهتری نسبت به عکس هایی که چندین سال پیش با تلفن خود می گرفتیم، دارند. اما داشتن کمی اطلاعات در مورد این موضوع، ضرری ندارد.
یک سنسور دوربین، تنها یک قطعه الکترونیکی است که می تواند رنگ ها و نور را جذب کند. زمانی که نرم افزار دوربین را در گوشی اجرا می کنید، این سنسور شروع به جمع آوری اطلاعات می کند. زمانی که دکمه عکسبرداری را فشار می دهید، سخت افزار دیگری این اطلاعات را به عکس تبدیل می کند. این یعنی باید برنامه ای وجود داشته باشد که این کار تبدیل اطلاعات را انجام دهد.
اما زمانی که هوش مصنوعی وارد میدان می شود، دقیقاً چه کاری انجام می دهد؟ کار هوش مصنوعی این است که اطلاعات اضافی یا اطلاعاتی که اصلاً وجود ندارند را وارد فرآیند تبدیل عکس می کند. هوش مصنوعی می تواند موی سر ما را از یک پسزمینه شلوغ تفکیک کند. هوش مصنوعی می تواند فاصله هر چیز در صحنه را به خوبی تشخیص دهد، چون دقیقاً می داند چه اندازه ای دارد. این فناوری می تواند داده های تصاویر مختلف را با هم ترکیب کند و کیفیت تصاویر در نور کم را بهبود ببخشد.
با سنسور های جدید سونی، لایه میانی دستگاه های الکترونیکی حذف می شود زیرا یک پردازشگر تصویر با هوش مصنوعی در این سیستم وجود دارد. این یعنی یک تصویر با کیفیت مستقیماً به صفحه نمایش ارسال می شود.
یک نمونه از کاربردهای سنسور جدید سونی، در فروشگاه های آمازون گو (Amazon Go) است که به مشتریان کمک می کند در فروشگاه به راحتی اطلاعات کالاها را به دست آورند و خرید آسان تری داشته باشند.
کاربردهای فراوانی برای این فناوری وجود دارد. برای مثال در تولید، کشتیرانی و صنایع دیگر که در آن، اطلاعات به دست آمده از دوربین، اهمیت دارد. خودرویی که با آن رانندگی می کنیم، خودکاری که با آن می نویسیم و تلفن همراهی که در دست داریم، همگی می توانند از این سنسور برای تشخیص دادن چیزهای مختلف استفاده کنند. اما آنچه برای ما جذابیت بیشتری دارد، کاربرد آن در تلفن همراه است.
همانطور که اشاره کردیم، بسیاری از تلفن های همراه از این قابلیت استفاده می کنند. شرکت های اپل، گوگل و هواوی نیز از سخت افزاری جداگانه برای پردازش تصویر با هوش مصنوعی استفاده می کنند که تقریباً مشابه سنسور جدید سونی است.
گوشی های سامسونگ هم از فناوری مشابهی استفاده می کنند که کیفیت خوبی را برای کاربر عادی ارائه می دهد. اما زمانی که پیکسل های تصاویر را با گوشی های اپل، گوگل و هواوی مقایسه می کنیم، از کیفیت پایین تری برخوردار هستند. گوشی های این سه شرکت رنگهای واقعی تر دارند، گوشه ها را بهتر تشخیص می دهند و عکس های پرتره با عمق بهتر می گیرند.
استفاده از فناوری سونی به دلیل حذف یک لایه اضافه، می تواند برای شرکت هایی که دوربین های عالی ندارند مانند موتورولا یا وان پلاس، بسیار مفید باشد. بسیاری از شرکت ها از حالا برای خرید فناوری جدید سونی صف کشیده اند.