ابر کامپیوتر کوانتومی گوگل دریچه‌ای به سوی دنیای کوانتوم

توسط عباس رهامی
2 دقیقه
برتری کوانتومی کامپیوتر کوانتومی گوگل

گزارشات نشان می‌دهند که گوگل یک ابر کامپیوتر کوانتومی ساخته است که از بهترین ابر کامپیوترهای جهان هم بهتر است! تحقیقات گوگل موقتاً به‌صورت آنلاین منتشر شد که نشان می‌داد پردازنده‌های کامپیوتر کوانتومی قادرند محاسباتی بسیار پیچیده و سنگین را تنها ظرف 3 دقیقه انجام دهند. انجام چنین محاسباتی برای قدرتمند‌ترین ابر کامپیوتر تجاری جهان که سامیت (Summit) نام دارد و محصول شرکت IBM است، حدود 10 هزار سال طول می‌کشد!

گوگل این موفقیت را یک نقطه عطف در دنیای کامپیوتر می‌داند و به آن با اصطلاح «برتری کوانتومی» (Quantum Supermacy) اشاره می‌کند. در حقیقت تیم تحقیقاتی گوگل بر این باور است که کامپیوتر آن‌ها محاسباتی را انجام می‌دهد که توسط کامپیوترهای معمولی به هیچ وجه قابل انجام نیستند. با این حساب این اولین محاسبات کوانتومی است که صرفاً بر اساس یک پردازنده کوانتومی انجام می‌شود. موضوعی که مفهومی جدید به‌اصطلاح کامپیوتر کوانتومی می‌بخشد.

شرکت گوگل اولین بار ماه مارس سال 2018 چیپست 72 کیو بیتی کامپیوتر کوانتومی‌اش به نام Bristlecone را رونمایی کرد. در آن زمان کامپیوتر کوانتومی گوگل عملکرد چندان جالبی نداشت و بیشتر نشان دهنده امیدهای این شرکت برای دستیابی به کامپیوترهای کوانتومی در آینده دور بود! ولی ظاهراً آن آینده دور، چندان دور نبوده است!

رایانش کوانتومی یک ویژگی منحصر به فرد دارد. اینکه می‌تواند هم زمان چندین احتمال را ارزیابی کند. این ویژگی به‌خصوص در شبیه سازی های شیمیایی و فیزیکی یک برتری بزرگ محسوب می‌شود. در کامپیوترهای کلاسیک چنین شبیه سازی‌هایی پیچیده‌ای غیرممکن هستند. بنابراین ظهور کامپیوترهای کوانتومی با عملکرد بالا می‌تواند به معنی ساخت و خلق داروهای جدید، سلول‌های خورشیدی نوین، توسعه و پیشرفت هوش مصنوعی و خودروهای خودران، حتی سرمایه گذاری‌های اقتصادی و خلاصه هر آن چه به پیشرفت بشر مرتبط است، باشد. درست مثل ظهور کامپیوترها که مسیری جدید از پیشرفت و توسعه را به بشر نشان دادند.

البته گوگل تنها شرکتی نیست که بر روی کامپیوترهای کوانتومی کار می‌کند. هفته پیش شرکت IBM هم چهاردهمین کامپیوتر کوانتومی 53 کیو بیتی‌اش را رو نمایی کرد. کامپیوتر کوانتومی این شرکت ماه آینده به بازار عرضه می‌شود و مردم می‌توانند از کامپیوترهای کوانتومی واقعاً استفاده کنند.

علاوه بر آی بی ام و گوگل، AT&T شرکت غول‌آسای مخابراتی آمریکا (5 امین شرکت بزرگ غیرنفتی) بر روی شبکه‌های کوانتومی کار می‌کند و تلاش می‌کند روشی برای برقرار کردن ارتباط میان چند کامپیوتر کوانتومی پیدا کند.

در آینده نزدیک شاهد حضور بیشتر کامپیوترهای کوانتومی خواهیم بود که ممکن است مانند ظهور کامپیوترهای کلاسیک، دری جدید به سوی پیشرفت و فناوری را به روی ما باز کنند.

منبع: cnet

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟