یکی از ویژگیهای خاصی خودروی الکتریکی، حرکت و شتاب آنهاست که قطعاً برای کسی که اولین بار در داخل آن مینشیند، تجربهای کاملاً متفاوت است. حتی اگر خودروی الکتریکی سرعتی تسلا هم نباشد، باز هم نشستن پشت فرمان یک خودروی الکتریکی خالی از لطف نیست. ولی اخباری که چند مدت اخیر در مورد تصادفات و اشکالات فنی خودرویهای الکتریکی منتشر شده، این سؤال مهم را مطرح میکند که ایمنی خودروهای الکتریکی در چه حد است؟ چقدر میتوان به این خودروها بهعنوان جایگزینهایی برای خودروهای سوخت فسیلی اعتماد کرد؟
آمارهای منتشر شده از سوی شرکت بیمه Axa که در اروپا فعالیت میکند نشان میدهد خودروی الکتریکی ممکن است در برخی شرایط عملکرد چندان جالب توجهی نداشته باشند. این شرکت مدعی شده که خودروهای الکتریکی لوکس و مدرن و اس یو ویها (مثل خودروی تسلا یا خودروی جدید آئودی که E-Tron نام دارد) در حدود 40 درصد احتمال تصادفشان بیشتر است. علت حادثه؟ خیلی ساده! فقط به این دلیل که راننده به نحوه حرکت، شتاب و نوع پاسخی که خودرو در مقابل هر حرکت آنها انجام میدهد متفاوت است.
در خودروی الکتریکی راننده میتواند هر زمان که دوست دارد به حداکثر شتاب رو به جلو حرکت کند. این در حالی است که در موتورهای درون سوز مدتی طول میکشد تا خودرو به حداکثر شتاب برسد. این تفاوت در ظاهر ساده، تا فعلاً عامل بسیاری از تصادفات خودروهای الکتریکی بوده است. بنابراین استفاده از خودروی الکتریکی آموزشی جدید و متفاوت برای راننده را میطلبد.
البته شرکت Axa بر اساس آمارها و دادههای خودش چنین استدلال کرده است. یعنی ممکن است مسئله خطر بیشتر تصادف خودروهای الکتریکی در همه جا و برای همه یکسان نباشد. با این حال باید همه احتمالات را در نظر گرفت. اگر یک شرکت بیمه آمار بیشتر تصادفات خودروی الکتریکی را گزارش کرده است، ممکن است واقعاً همینطور باشد. البته آمار شرک Axa نکات جالب دیگری هم در خود دارد. مثلاً اینکه آمار تصادف همه خودروهای الکتریکی یکسان نیست. خودروهای الکتریکی کوچک مثل توئیزی شرکت رنو، تصادف کمتری توسط رانندگان جدید داشتهاند.
مسئله ایمنی و تصادفات خودروهای الکتریکی از آن جهت اهمیت دارد که بسیاری از کشورها سرمایه گذاری هنگفتی برای حرکت بهسوی جایگزینی خودروهای الکتریکی با خودروهای سوخت فسیلی انجام دادهاند. از طرف دیگر آمار منتشر شده را میتوان تا حدی یک آمار محلی دانست. چرا که قوانین رانندگی، جادهها و بسیاری از عوامل دخیل دیگر همگی مربوط به حوزه فعالیت آن شرکت، یعنی اروپا بودهاند. این عوامل در آسیا یا در آمریکا ممکن است تفاوتهای زیادی داشته باشد که به بهبود یا بدتر شدن آمار کمک کند.
منبع: cnet