اوایل امسال ناسا رسماً اعلام کرد که کاوشگر 15 سالهاش، آپرچیونیسی (Opportunity) را از دست داده است. در زمان قطع امید کامل ناسا، این مریخ نورد 8 ماه بود که با فضاپیمای سطح نشین (Lander) هیچ ارتباطی بر قرار نکرده بود. ولی حالا آپرتیونیتی به حیات بازگشته. حیات مجازی!
کاوشگر آپرچیونیسی در سال 2018 به دلیل یک طوفان شدید شن در سطح مریخ، از دسترس خارج شد درست است که آپرچیونیسی حقیقتاً از پیش ما رفته ولی عاشقان مریخ میتوانند خاطره این کاوشگر افسانهای را به کمک بهروز رسانی جدید شبیه ساز مریخ نشین را زنده نگه دارند.
شبیه سازی سطح مریخ و حیات دیجیتال آپرچیونیسی
دیدن دوباره کاوشگر آپرچیونیسی را مدیون «آلن چان» (Alan Chan) هستیم. آقای چان توسعه دهندهای است که پیش از این با استفاده از تصاویر و دادههای عوارض سطح مریخ، دست به بازسازی فراواقعی منظره مریخ زده بود. این دادهها از «هایرایز» (HiRISE) یا آزمایش علمی تصویربرداری با وضوح بالا، به دست آمده بودند. هایرایز در واقع نام همان دوربینی است که روی مدارگرد شناسایی مریخ نصب شده.
آقای چان باز هم با دست پر بازگشته و همه را غافلگیر کرده. به کمک شبیه سازی که توسعه داده است، کاربران میتوانند خلبانی کاوشگر آپرچیونیسی ناسا را در دهانه برخوردی ویکتوریا (Victoria Crater) در دست بگیرند. البته نسخه بازسازی شده مجازی آن را!
تجربه کنترل آپرچیونیسی
این شبیه سازی بسیار دقیق است و شبیه سازی فوقالعادهای از کنترل آپرچیونیسی بر روی سطح مریخ را ارائه میکند. قابلیت هیجان انگیز تر این شبیه سازی آن است که میتوانید با این کاوشگر به مکانهایی بروید که خود واقعیاش هیچ وقت آنجا نبوده!
بخش جالب دیگر این شبیه سازی این است که اگر آن را به حال خود رها کنید، برنامه از پیش تعیین شدهاش را ادامه میدهد. در این صورت آپرچیونیسی در دهانه برخوردی ویکتوریا شروع به حرکت میکند و به ترتیب به محل اکتشافات مهم و کلیدیاش میرود.
انگیزه ساخت این شبیه سازی
توسعه دهنده این شبیه ساز، آلن چان، گفته که از شنیدن خبر مرگ آپرچیونیسی خیلی ناراحت شده و به همین دلیل دست به این بهروز رسانی زده است. در واقع آلن خودش اولین کسی بود که از این شبیه ساز استفاده کرد. زمانی که خبر از رده خارج شدن آپرچیونیسی اعلام شد، چان به نقشهای که از سطح مریخ درست کرده بود مراجعه کرد و سعی کرد قدم به قدم و مرحله به مرحله تمام کارهایی که این کاوشگر در طول 15 سال فعالیتش انجام داده است را دنبال کند. در حین این کار اطلاعات و جزئیات زیادی در مورد کاوشگر در وب سایت ناسا پیدا کرد. بعد از کمی تلاش برای شبیه سازی نهایتاً موفق شد که یک هوش مصنوعی برای دنبال کردن مسیر بسازد. به این شکل آپرچیونیسی توانست مسیر اصلی که در واقعیت طی کرده است را دنبال کند.
تفاوت راندن یک مریخ نورد واقعی و مجازی!
شبیه سازی ارائه شده در Steam موجود است و از نظر دقت واقعاً تحسین بر انگیز است. با این حال میشود گفت که این شبیه سازی بیشتر از آن که بازی باشد، یک شبیه سازی آموزشی است. البته برای اینکه کاربر تجربه بهتری داشته باشد و لذت ببرد، چند مورد تغییرات هم در این شبیه سازی اعمال شده که در واقعیت وجود نداشته است. مثلاً اینکه حداکثر سرعت آپرچیونیسی در واقعیت 20 متر در روز بوده (بله، در روز نه در ساعت) که در این شبیه سازی به 30 تا 40 کیلومتر در ساعت افزایش پیدا کرده است.
بهعلاوه در شبیه سازی، آپرچیونیسی بدون اینکه توقف کامل داشته باشد میتواند دور بزند. ویژگی که آپرچیونیسی واقعی از آن بیبهره بود. در شبیه سازی، بازوی آپرچیونیسی هم شبیه سازی شده فقط حیف است که عملاً کاربردی ندارد و نمیتوان با استفاده از آن چیزی برداشت.
به هر حال دیدن نسخه مجازی آپرچیونیسی هم در نوع خود جالب و آموزنده است. اگر استقبال مردم زیاد باشد، هیچ بعید نیست که در آینده ویژگیهای دیگری هم به آن اضافه شود.
منبع: digitaltrends.com