وزارت انرژی ایالات متحده، قراردادی 600 میلیون دلاری برای ساخت ابرکامپیوتر “Frontier” امضا کرده است، در حالی که چین و دیگر کشورها در حال خریدن ابرکامپیوترهای بیشتر هستند.
مسابقه محاسباتی “Exascale” به تازگی یک شرکت کنندۀ جدید دارد؛ یک ماشین 600 میلیون دلاری با تکنولوژی Cray و AMD که وقتی به آزمایشگاه ملی “اوک ریج”برسد، میتواند سریع ترین ابرکامپیوتر جهان باشد.
وزارت انرژی روز سه شنبه اعلام کرد که “Frontier” قادر خواهد بود تا 5/1 کوینتیلیون محاسبه را در یک ثانیه انجام دهد؛ سطحی که به عنوان 5/1 اگزافلاپ شناخته میشود و برای تصرف کردن تاج عملکرد و کارایی، کافی است.
سرعت آن 10 برابر از ابرکامپیوتر رکورددار در بین 500 ابرکامپیوتر برتر جهان، یعنی ابرکامپیوتر Summit ساخت IBM، بیشتر خواهد بود؛ همچنین باید از ابرکامپیوتر 1 اگزافلاپی 500 میلیون دلاری ساخت Cray و Intel به نام Aurora که قرار است در سال 2021 در آزمایشگاه ملی آرگون ساخته شود، فراتر رود.
تضمینی وجود ندارد که ایالات متحده در این مسابقه برنده شود؛ زیرا چین، ژاپن و فرانسه نیز هرکدام میتوانند در سال 2020، ماشین exascale داشته باشند. بحث ابرکامپیوترها فراتر از رجزخوانی کشورهاست. ابرکامپیوترها درانجام تحقیقات پیشرفته مانند ژنومیک، فیزیک هستهای، کیهانشناسی، کشف دارو، هوش مصنوعی و شبیه سازی آب و هوا، نقش مهمی ایفا میکنند.
حتی اگر “Frontier” باعث شود ایالات متحد به رتبه یک صعود کند، منجر به یک پیروزی قطعی نمیشود. امروزه چین 227 تا از 500 ابرکامپیوتر دنیا را در اختیار دارد در حالی که سهم ایالات متحده 109 ابرکامپیوتر است.
پردازندههای Intel بر 500 ابرکامپیوتر اول فهرست سریع ترین ابرکامپیوترهای دنیا، چیره هستند؛ اگرچه دو ابرکامپیوتر اول و دوم از پردازنده های IBM استفاده میکنند. با این وجود، ابرکامپیوتر “Frontier” از CPUهای AMD Epyc استفاده خواهد کرد. این شرکتها گفتهاند که هر پردازنده توسط چهار عدد از چیپهای گرافیکی AMD Radeon تقویت خواهد شد. پاتریک مورهد، تحلیلگر بینش و استراتژی مور، اظهار داشت که وزارت انرژی ایالات متحده احتمالاً ابرکامپیوتر AMD را برای عملیاتی که با فنآوری Infinity Fabric امکان پذیر است، انتخاب نماید؛ چراکه ارتباط سریع بین CPU و GPU را فراهم میکند. اون همچنین بیان میکند:” این امر برای AMD خوب است؛ چراکه این تکنولوژی ای است که بعد از سال 2021 باید در مسیر اصلی بازار قرار گیرد.”