سال هاست که توصیه ها درباره مصرف تخم مرغ بسیار متغیر بوده است. برخی مطالعات مصرف تخم مرغ را برای سلامتی مضر دانسته اند، در حالی که تحقیقات دیگر آن را منبعی عالی از پروتئین و سایر مواد مغذی معرفی می کنند.
اکنون یک مطالعه جدید به جمع شواهدی اضافه شده که می گوید تخم مرغ واقعا برای بدن مفید است. در این تحقیق، تاثیر جداگانه چربی اشباع و کلسترول بر میزان لیپوپروتئین با چگالی پایین یا همان کلسترول بد (LDL) بررسی شده است.
یک متخصص ورزش از دانشگاه استرالیای جنوبی درباره این تحقیق می گوید: “مدت زیادی است که تخم مرغ به خاطر توصیه های قدیمی غذایی، ناعادلانه مورد انتقاد قرار می گیرد. تخم مرغ ویژگی منحصر به فردی دارد؛ کلسترول بالایی دارد اما چربی اشباع آن کم است. با این حال همیشه سطح کلسترول آن باعث شده که جایگاهش در یک رژیم سالم زیر سوال برود.”
او اضافه می کند: “در این مطالعه، تاثیرات کلسترول و چربی اشباع را از هم جدا کردیم و متوجه شدیم که کلسترول بالای رژیم غذایی از طریق مصرف تخم مرغ، وقتی در کنار رژیم کم چربی اشباع قرار بگیرد، سطح کلسترول بد را افزایش نمی دهد. در واقع این چربی اشباع است که عامل اصلی افزایش کلسترول محسوب می شود.”
در یک پژوهش، ۶۱ بزرگسال با سطح مشابهی از کلسترول LDL شرکت کردند و هر کدام به مدت پنج هفته سه نوع رژیم متفاوت را دنبال کردند. در نهایت ۴۸ نفر تمامی این سه رژیم را کامل کردند.
رژیم اول، شامل کلسترول بالا و چربی اشباع پایین بود و هر روز دو عدد تخم مرغ در آن مصرف می شد. رژیم دوم، کلسترول پایین و چربی اشباع بالا بود و هیچ تخم مرغی نداشت. رژیم سوم، هم کلسترول و هم چربی اشباع بالا داشت و تنها یک تخم مرغ در هفته در آن قرار می گرفت.
نتایج نشان داد رژیم های پر چربی اشباع با افزایش سطح کلسترول LDL همراه بودند. اما رژیمی که کلسترول بالا و چربی اشباع پایین داشت، باعث کاهش کلسترول LDL شد؛ یعنی تخم مرغ خودش عامل افزایش کلسترول بد نیست.
نکته مهم در صبحانه
این متخصص ورزشی تاکید می کند: “می توان گفت ما شواهد محکمی در دفاع از تخم مرغ ارائه داده ایم. پس وقتی می خواهید صبحانه ای پخته بخورید، لازم نیست نگران تخم مرغ باشید. این سوسیس یا بیکن کنار بشقاب است که می تواند سلامت قلب شما را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.”
این تحقیق در مجله علمی The American Journal of Clinical Nutrition منتشر شده است.