استفاده اپن ای آی از تراشه های گوگل برای هوش مصنوعی به جای جی پی یو های گران قیمت انویدیا

توسط رها وصالی

گزارشی جدید نشان می دهد که شرکت اپن ای آی، سازنده چت جی پی تی، به تازگی استفاده از واحدهای پردازش تنسور (TPU) گوگل را آغاز کرده است تا محصولات هوش مصنوعی خود را با این تراشه ها نیز اجرا کند. این اقدام به منظور کاهش هزینه های پردازش و کاهش وابستگی به پردازنده های گرافیکی گران قیمت انویدیا انجام شده است.

بر اساس گزارش رویترز که به نقل از یک منبع آگاه منتشر شده، این اولین باری است که اپن ای آی به طور گسترده از سخت افزار غیر از انویدیا در زیرساخت خود بهره می گیرد. تا پیش از این، پردازنده های گرافیکی انویدیا، پایه اصلی عملیات محاسباتی اپن ای آی بودند.

گوگل این تراشه ها را از طریق پلتفرم ابری خود در اختیار اپن ای آی قرار داده و به این ترتیب، اپن ای آی به جمع مشتریان مهم خارجی تراشه های هوش مصنوعی گوگل پیوسته است. در حال حاضر، شرکت هایی مانند اپل، آنتروپیک و Safe Superintelligence نیز از مشتریان گوگل کلود برای تراشه های TPU هستند.

کاهش هزینه ها و افزایش انعطاف در پردازش هوش مصنوعی

تراشه های TPU نسل ششم گوگل با نام Trillium، بیشتر برای پردازش استدلال (Inference) در مقیاس وسیع به کار می روند و نسبت به کارت های گرافیکی سطح بالا، هزینه عملیاتی کمتری دارند و توان عملیاتی بالایی ارائه می دهند. این ویژگی باعث شده اپن ای آی در کنار پردازنده های گرافیکی انویدیا و زیرساخت مایکروسافت آژور، اکنون گوگل را نیز به عنوان یک گزینه جدی در زیرساخت محاسباتی خود وارد کند.

مصرف گسترده چت جی پی تی و دیگر محصولات اپن ای آی، منجر به رشد زیاد نیاز به قدرت پردازشی شده است؛ به طوری که برآورد می شود بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر فعال روزانه از این سرویس ها استفاده می کنند. همین افزایش بار پردازشی، باعث شده که اپن ای آی به دنبال گزینه های متنوع برای تامین منابع پردازشی باشد و دیگر تنها به یک تامین کننده وابسته نباشد.

اپن ای آی همچنان به انویدیا وابسته است اما گزینه های جدید را آزمایش می کند

هرچند تراشه های مورد استفاده اپن ای آی، پیشرفته ترین مدل های TPU گوگل نیستند، اما این همکاری نشانه جدی تلاش اپن ای آی برای کاهش هزینه های اجرای مدل های هوش مصنوعی در مقیاس بالا و مدیریت ریسک های وابستگی به یک برند است.

در حال حاضر، اپن ای آی همچنان برای بیشتر استقرارهای خود از خدمات آژور مایکروسافت که بزرگ ترین سرمایه گذار این شرکت نیز هست، استفاده می کند. اما مشکلاتی مانند کمبود عرضه و افزایش قیمت پردازنده های گرافیکی باعث شده که انعطاف پذیری بیشتری در انتخاب زیرساخت داشته باشد.

اضافه شدن گوگل به این زنجیره، به اپن ای آی امکان می دهد هم هزینه ها را بهتر مدیریت کند و هم قدرت پردازشی بیشتری در دسترس داشته باشد. این روند همسو با رویکرد جدید بسیاری از شرکت های بزرگ فناوری است که برای داشتن قدرت چانه زنی بیشتر و انعطاف در زمان نیاز، به سراغ ترکیب چند سخت افزار مختلف رفته اند.

هنوز مشخص نیست که اپن ای آی تا چه حد می تواند این تراشه ها را با اکوسیستم نرم افزاری خود ادغام کند. زیرا بسیاری از ابزارها و کتابخانه های نرم افزاری هوش مصنوعی مدت هاست با بستر کودا و ابزارهای اختصاصی انویدیا توسعه یافته اند. اما ورود گوگل به این زنجیره می تواند تاثیر زیادی بر آینده زیرساخت های هوش مصنوعی داشته باشد.

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟