تاخیر در عرضه تراشه هوش مصنوعی اختصاصی مایکروسافت به دلیل نگرانی رقابتی با انویدیا

توسط رها وصالی

بر اساس گزارشی از The Information، مشکلات پیش آمده در فرآیند طراحی تراشه های اختصاصی هوش مصنوعی مایکروسافت باعث شده این شرکت برنامه های خود را به تاخیر بیاندازد و تصمیم بگیرد برای مقابله با رقبا، یک تراشه میان رده را عرضه کند. همانند آمازون و گوگل که هر دو برای کاهش وابستگی به تراشه های گران قیمت انویدیا به سمت تولید پردازنده های اختصاصی هوش مصنوعی رفته اند، مایکروسافت نیز تمرکز ویژه ای روی توسعه تراشه های اختصاصی داشته است. اما ماهیت نرم افزاری کسب و کار مایکروسافت باعث شده این شرکت گزینه های محدودی برای رقابت در اختیار داشته باشد. به همین دلیل، اکنون تلاش می کند با توسعه راهکارهای جایگزین برای محصولات انویدیا، عقب ماندگی خود را جبران کند. اما گزارش جدید حاکی از آن است که به دلیل تاخیر در روند طراحی، مایکروسافت مجبور به بازنگری در برنامه های خود شده است.

تراشه اختصاصی هوش مصنوعی مایکروسافت احتمالا در سال ۲۰۲۷ عرضه می شود

در ادامه گزارش پیشین که از تاخیر تولید انبوه تراشه براگا (Braga) از سال ۲۰۲۵ به ۲۰۲۶ خبر می داد، اکنون مشخص شده این تاخیر، نگرانی هایی را درباره عرضه مدل های بعدی مثل براگا آر (Braga-R) و کلیا (Clea) نیز ایجاد کرده است. این نگرانی ها نشان می دهد ممکن است تراشه های مایکروسافت نتوانند با محصولات جدید انویدیا رقابت کنند. به همین دلیل، شرکت تصمیم گرفته یک راه حل میانی انتخاب کند و در سال ۲۰۲۷ تراشه ای تحت عنوان Maia 280 معرفی کند که به گفته منابع، ترکیبی از دو تراشه براگا برای افزایش عملکرد خواهد بود.

هدف مایکروسافت، دستیابی به راندمان انرژی بالاتر نسبت به محصولات انویدیا است. به باور مدیران این شرکت، تراشه جدید می تواند تا ۳۰ درصد عملکرد بهتری نسبت به تراشه های انویدیا که قرار است در سال ۲۰۲۷ عرضه شوند داشته باشد.

رقابت با انویدیا و افزایش تولید تراشه اختصاصی

در حال حاضر جدیدترین تراشه های هوش مصنوعی انویدیا تحت عنوان Blackwell در سال ۲۰۲۵ وارد بازار شده اند و نسل بعدی تراشه های این شرکت Rubin نام دارد. مایکروسافت برنامه دارد تا به جایی برسد که سالانه صدها هزار تراشه اختصاصی تولید کند. شرکت های بزرگ تکنولوژی برای کاهش وابستگی به انویدیا به سمت طراحی تراشه های اختصاصی پیش می روند و گوگل نیز اخیرا تراشه های خود را به سایر ارائه دهندگان زیرساخت رایانش ابری ارائه کرده است.

افزایش علاقه به تراشه های سفارشی باعث شده شرکت هایی مثل Broadcom و Marvel نیز سفارشات بیشتری دریافت کنند. به طور مثال سهام Marvel در پایان سال ۲۰۲۴ رشدی ۸۸ درصدی را تجربه کرد، هرچند امسال تاکنون ۳۳ درصد کاهش یافته است که دلیل آن عدم تحقق انتظارات بالا در حوزه هوش مصنوعی بوده است.

انویدیا همچنان پیشتاز بازار هوش مصنوعی است

در حالی که آمازون و گوگل به تراشه های اختصاصی تکیه دارند، اما انویدیا همچنان رهبر بی چون و چرای این بازار به شمار می رود. مدیرعامل انویدیا، جنسن هوانگ، معتقد است که پروژه های سفارشی تراشه هوش مصنوعی دیگر شرکت ها هنوز نتوانسته اند مزیت رقابتی شرکت او را تحت تاثیر قرار دهند. با وجود فراز و فرود سهام انویدیا طی ماه های اخیر، ارزش بازار این شرکت با رشد دوباره سهام به صدر بازار بازگشته است. دلیل این رشد، پیش بینی تحلیلگران از افزایش تقاضا برای هوش مصنوعی و نقش پررنگ تر جی پی یوها در آینده بازار زیرساخت های محاسباتی جهان است.

در مجموع، اگرچه شرکت های فناوری برای کاهش وابستگی به انویدیا تلاش می کنند، اما فاصله با این غول بازار همچنان قابل توجه است و موفقیت این پروژه ها، وابسته به توانایی آن ها در ارائه کارایی و بهینگی بیشتر خواهد بود.

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟