کرادفاندینگ را شاید بتوان یکی از مهم ترین مسیرهای تامین مالی برای استارتاپ ها دانست. در این مسیر امکان تامین مالی در سریع ترین شکل ممکن امکان برای شرکت ها و کسب و کارهای مختلف از جمله استارتاپ ها فراهم می شود. بنابراین یک استارتاپ می تواند به سرعت اهداف تجاری و مالی خود را محقق کند و وارد مرحله تجاری سازی شود، شاید بتوان این اتفاق را مهم ترین کارکرد و تاثیر کرادفاندینگ در صنعت استارتاپ ها دانست.
ما در این مقاله می خواهیم به طور کلی کارکرد کرادفاندینگ بر اقتصاد به خصوص برصنعت استارتاپ ها را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین در این مقاله تفاوت میان کرادفاندینگ با سایر روش های تامین مالی این صنعت مورد بررسی قرار می گیرد و نشان خواهیم داد که میان گزینه های یک سرمایه گذار فرشته، دریافت تسهیلات بانکی و کرادفاندینگ چه تفاوت هایی وجود دارد و برای استارتاپ ها کدام گزینه انتخاب مناسب تری خواهد بود.
کرادفاندینگ دقیقا چیست؟
کرادفاندینگ در زبان فارسی به معنای سرمایه گذاری جمعی است. یعنی چندین سرمایه گذار در کنار یکدیگر قرار می گیرند و با تجمیع سرمایه های خود می توانند نیاز مالی یک شرکت یا کسب و کار را تامین کنند. در این مسیر دو حالت وجود دارد که اولین و معروف ترین آن سرمایه گذاری جمعی از طریق بازار سهام و بورس است.
در بازار بورس تعدادی از سرمایه گذاران در کنار یک دیگر قرار می گیرند و نسبت به خرید و فروش سهام و تامین مالی شرکت های مختلف اقدام می کنند. امروز بازار بورس و سهام تقریبا یکی از مهم ترین بازارها و موقعیت های سرمایه گذاری در تمام جهان محسوب می شود.
اما در روش دوم، سرمایه گذاران خرد و کلان در کنار یک دیگر قرار می گیرند و به جای خرید و فروش سهام، نسبت به تامین مالی شرکت ها و کسب و کارهای مختلف از طریق اعطای وام اقدام می کنند. در واقع در این روش سرمایه گذار سهامی را نمی خرد و در سود و زیان شرکت شریک نمی شود، بلکه سرمایه خود را برای مدت مشخص و محدود در اختیار سرمایه پذیر قرار می دهد. در این روند شرکت سرمایه پذیر متعهد می شود در دوره مشخص شده اصل سرمایه را به صورت تضمین شده بازگرداند. علاوه بر این شرکت های سرمایه پذیر در طرح اقتصادی و توجیهی خود سود حاصل از جذب سرمایه را پیش بینی کرده و در پایان دوره این سود را همراه با اصل سرمایه به سرمایه گذار بازگردانده می شود. به این روش کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام گفته می شود، بنابراین در این حالت مجموعه سرمایه گذاران در کنار یکدیگر می توانند سرمایه مورد نیاز یک شرکت یا کسب و کار تامین کنند و آن را به صورت وام در اختیار آن قرار دهند.
تاثیر مستقیم کرادفاندینگ در صنعت استارتاپ
نکته بسیار مهمی که در خصوص کرادفاندینگ از طریق اعطای وام وجود دارد این است که در این مسیر سرمایه گذاران خرد و کلان در کنار یکدیگر نسبت به اعطای وام اقدام می کنند. در کلام ساده تر اصلی ترین تفاوت میان این روش برای تامین سرمایه با مسیرهایی مانند بانک و تسهیلات آن در این است که در کرادفاندینگ پروتکل های اداری و دولتی وجود ندارد و شرکت یا کسب و کار می تواند ساده تر نسبت به تامین مالی خود اقدام کند.
در کلام ساده تر اگر بخواهیم عنوان کنیم یک شرکت یا کسب و کار زمانی که بخواهد از طریق وام یا تسهیلات بانکی نسبت به تامین مالی خود اقدام کند باید شرایط و اعتبارات خاصی در اختیار داشته باشد. به نوعی مسیر نسبتا سخت و پیچیده ای برای دریافت وام های بانکی تعریف شده است که همین مسئله می تواند کار را برای شرکت ها سخت تر کند.
سختی این مسیر برای استارتاپ ها بسیار بیشتر است، چرا که این گروه از کسب و کارها به تازگی راه اندازی می شوند و عملا امکان اثبات اعتبار مالی و تجاری خود را ندارند. از این رو وام های بانکی سخت تر در اختیار این گروه قرار می گیرد، به علاوه این که برای دریافت وام های بانکی باید کارهای اداری مختلفی انجام داد و همین مسئله می تواند مسیر دریافت تسهیلات و وام های بانکی را طولانی تر کند. اینجاست که تا حدی می توانیم نقش کرادفاندینگ در رشد استارتاپ ها را متوجه شویم.
کرادفاندینگ یا سرمایه گذار اولیه
جذب سرمایه گذاران اولیه که تحت عناوینی مانند سرمایه گذار فرشته نیز شناخته می شود، یکی از مهم ترین راهکارهای تامین مالی به خصوص برای استارتاپ ها محسوب می شود. در این روش شرکت یا کسب و کاری که به تازگی راه اندازی شده با جذب سرمایه گذار سعی می کند اولین مراحل تجاری سازی خود را سپری کند.
ممکن است این سرمایه گذار فردی خاص یا شرکتی مشخص باشد. نکته ای که وجود دارد این است که یک استارتاپ هنوز وارد مسیر تجاری نشده و مشخص نیست تا چه اندازه می تواند ایده و اهداف تعیین شده را محقق کند. بنابراین ورود سرمایه گذار به این موقعیت به معنای قبول ریسک بالا برای ان است. از این رو کمتر می توان شرکت یا فرد سرمایه گذاری را پیدا کرد که بخواهد این ریسک را بپذیرد. البته در صورتی که استارتاپ موفق شود این سرمایه گذاری بسیار پر سود خواهد بود.
نکته منفی دیگر در خصوص سرمایه گذاران فرشته این است که در این مسیر درصد مهمی از مالکیت شرکت و سهام مربوط به آن در اختیار سرمایه گذار قرار می گیرد و این موضوع می تواند برای خود استارتاپ کمی سخت و غیر قابل تحمل باشد. در حالی که در کرادفاندینگ عملا هیچ مالکیت و سهمی از بین نمی رود و استارتاپ تنها باید نسبت به بازگشت اصل سرمایه در پایان دوره مشخص شده اقدام نماید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های جذب سرمایه برای شرکت ها و استارت آپها
کرادفاندینگ سریع، ساده و قابل اعتماد
کرادفاندینگ می تواند تامین مالی را از طریق مسیر ساده و سریع انجام دهد. از طرف دیگر سرمایه گذاران به عنوان مالکان و شرکای استارتاپ شناخته نمی شوند و تنها سرمایه خود را برای دوره ای مشخص در اختیار شرکت قرار می دهد. بنابراین ریسک از بین رفتن سرمایه در این مسیر وجود ندارد و از طرف دیگر استارتاپ نیز مالکیت کامل خود را حفظ می کند.
از این رو می توان گفت که کرادفاندینگ عملا مسیری جدید و مطمئن برای جذب و تامین مالی ایجاد کرده است. از این رو استارتاپ ها به سرعت و ساده تر می توانند وارد مسیر تجاری سازی شده و کسب و کار خود را راه اندازی کنند. اما نکته ای که در این بین وجود دارد این است که برای تامین مالی جمعی نیاز به یک پلتفرم مطمئن و معتبر است. نقش مهم پلتفرم کرادفاندینگ زمانی خودش را نشان می دهد که بدانیم سرعت تامین مالی به اعتبار و قدرت آن پلتفرم بستگی دارد. در کلام ساده تر هر قدر پلتفرم کرادفاندینگ قوی تر، معتبرتر و مطرح تر باشد روند جذب سرمایه و تامین مالی سریع تر انجام می شود.
در واقع مسئله ای که در خصوص کرادفاندینگ وجود دارد این است که سرمایه گذاران قابل توجهی برای تامین مالی یک پروژه یا کسب و کار باید در کنار یک دیگر جمع شوند. این تجمیع زمانی اتفاق می افتد که پلتفرم قوی، معتبر و قابل قبول باشد. شاید بتوان دونگی را یکی از بهترین پلتفرم ها در این حوزه دانست.
دونگی، پلتفرمی معتبر در کرادفاندینگ
همانطور که گفتیم بخش مهمی از مزایای کرادفاندینگ بستگی به پلتفرم انتخاب شده دارد. بنابراین باید دید کدام پلتفرم توانایی جذب حداکثری سرمایه گذار را دارد و می تواند با سرعت بیشتری نیاز مالی شرکت را تامین کند؟
دونگی یکی از پلتفرم های مطرح در حوزه کرادفاندینگ است که از اعتبار بالایی برخوردار است. در این پلتفرم طرح های اقتصادی گوناگونی در دوره های مختلف و سودآوری های مشخص ارائه می شود. این طرح ها دارای ضمانت های معتبر جهت بازگشت اصل سرمایه و سودآوری بیش از بهره بانکی است.
از طرف دیگر سرمایه گذاری در دونگی بدون کارمزد و پرداخت مالیات انجام می شود، بنابراین عملا سرمایه گذار با حداقل یک میلیون تومان می تواند به سادگی در این پلتفرم شروع به سرمایه گذاری کند. همه این موارد در کنار هم باعث شده است دونگی تبدیل به یکی از مطرح ترین پلتفرم ها برای سرمایه گذاری در حوزه کرادفاندینگ شود. این جذابیت زمانی تکمیل می شود که بدانیم در دونگی امکان سرمایه گذاری در طرح هایی با تضمین سود و اصل سرمایه نیز وجود دارد.
این دست از ویژگی ها باعث شده است که دونگی در میان سرمایه گذاران تبدیل به یک پلتفرم مطرح و محبوب شود. از این رو استارتاپ ها و دیگر شرکت های سرمایه پذیر می توانند مطمئن باشند که تعداد قابل توجهی از سرمایه گذاران در این پلتفرم همواره حضور دارند و امکان تامین مالی شرکت با سرعت بالا به راحتی قابل پیش بینی است.
سوالات متداول
مهم ترین مزیت کرادفاندینگ برای استارتاپ ها چیست؟
ایجاد سرعت و سهولت در تامین مالی را شاید بتوان مهم ترین مزیت کرادفاندینگ برای استارتاپ ها دانست.
چه کسانی می توانند در کرادفاندینگ سرمایه گذاری کنند؟
شرکت در کرادفاندینگ برای تمامی سرمایه گذاران و افراد جامعه امکان پذیر است. در واقع در کرادفاندینگ سرمایه تمامی سرمایه گذاران تجمیع شده و در اختیار شرکت ها و استارتاپ های مختلف قرار می گیرد.
پلتفرم مطمئن و معتبر ایرانی برای کرادفاندینگ کدام است؟
دونگی از جمله معتبرترین پلتفرم هایی است که در حوزه کرادفاندینگ وجود دارد. همچنین این پلتفرم توانسته تعداد قابل توجهی از طرح های اقتصادی را ارائه کرده و برای آن ها تامین مالی لازم را انجام دهد.