هزینه ترخیص کالا چقدر است؟ محاسبه دقیق هزینه‌ها

توسط Avatar photoمهرناز شهریاری
5 minutes read

هزینه ترخیص کالا از گمرک تبدیل به دغدغه‌ای برای بازرگانان شده است. منظور از هزینه ترخیص کالا مبلغی است که حین فرآیند ترخیص کالا از گمرک، از صاحب کالا اخذ می‌گردد. بسیاری از بازرگانان در پیشبینی هزینه‌های واردات کالا، به هزینه ترخیص توجه نمی‌کنند و در نتیجه کالای آن‌ها حین ورود یا خروج از کشور با مشکل رو‌به‌رو می‌شود. برخی دیگر نیز نمی‌دانند که هزینه ترخیص بر چه اساسی تعیین می‌شود. از این رو در این مقاله قصد داریم تا با هزینه‌های ترخیص کالا و نحوه محاسبه آن، بیشتر آشنا شویم. با ما همراه باشید.

هزینه ترخیص کالا از گمرک

بازرگانان حین ترخیص کالا از گمرک موظف‌اند تا مبلغی تحت عنوان هزینه ترخیص؛ برای خدمات ارائه شده توسط گمرک پرداخت کنند. حال این خدمات کدام‌اند؟

1- حقوق گمرکی و سود بازرگانی

تمامی کالا ها دارای کد تعرفه 8 رقمی منحصربه فردی هستند که با توجه به نوع کالا، درصدی تحت عنوان حقوق گمرکی و سود بازرگانی تعلق گرفته است. (برای اطلاع از درصد حقوق گمرکی و سود بازرگانی باید از کتاب تعرفه ها استفاده کنید.) اگر قرار است کالایی وارد کشور شود با توجه به تعرفه آن، باید درصد مشخصی از قیمت کالا به گمرک پرداخت شود. برای مثال تعرفه واردات تسمه بلبرینگ 6 درصد است؛ یعنی واردکننده باید 6 درصد هزینه کالا را به گمرک پرداخت کند.

2- هزینه تخلیه و بارگیری

یکی دیگر از هزینه‌های ترخیص کالا، هزینه تخلیه و بارگیری است. وقتی که کالا به مبادی گمرکی کشور می‌رسد، گمرک وظیفه تخلیه و بارگیری کالای وارد شده به کشور را دارد و برای انجام این کار هزینه‌ای تحت عنوان هزینه تخلیه و بارگیری از وارد‌کننده دریافت می‌نماید.

هزینه تخلیه و بارگیری کالا بر حسب وزن مرسوله و توسط گمرک کشور تعیین می‌شود.

3- هزینه بیمه نامه برای ترخیص کالا

به واسطه اینکه تا زمان ترخیص، گمرک مسئولیت بارگیری و نگهداری کالا در انبارهای گمرکی را بر عهده دارد؛ در صورت وارد شدن خسارت به کالا، گمرک موظف به پرداخت خسارت به صاحبین کالا است. بر همین اساس و بر طبق قانون، این اجازه به گمرک داده شده است که میزان 0.5 درصد از ارزش کالای وارد شده به کشور را به عنوان حق بیمه از صاحب کالا دریافت کند.

4- مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده که از تاریخ 26/01/1403 میزان 10 درصد از مجموع حقوق ورودی و عوارض مربوط به کالا دریافت می شود.

5- هزینه انبارداری

هزینه انبارداری کالا در گمرک بر اساس ارزش کالا، مدت زمان نگهداری و نوع انبار محاسبه می‌شود. ارزش کالا در تعیین هزینه انبارداری مهم ترین عامل است چرا که نگهداری کالاهای با ارزش به امنیت بیشتر (نیروی بیشتر) نیاز دارد که می‌تواند هزینه انبارداری را افزایش دهد.

از طرفی هر چه زمان نگهداری کالا در انبار بیشتر باشد هزینه انبارداری نیز افزایش می یابد.

هزینه ترخیص کالا چقدر است؟ محاسبه دقیق هزینه‌ها2

نوع انبار نیز به نوبه خود در هزینه انبارداری تاثیر گذار است. برای مثال هزینه نگهداری کالا در انبار های خصوصی بیشتر است. در ادامه فرمولی جهت محاسبه هزینه انبار داری آورده شده است:

محاسبه هزینه انبار داری: وزن خالص کالا * نرخ انبارداری * مدت زمان استقرار کالا در انبار

6- هزینه اخذ مجوز

با توجه به نوع کالا، نیاز است تا مجوزهای مختلفی مثل مجوز استاندارد، بهداشت، انرژی اتمی و … از ادارات مربوطه اخذ گردد.

مجوز استاندارد یکی از مهم ترین مجوز های لازم برای ترخیص کالا از گمرک است که اخذ آن برای اکثر کالاهای وارداتی ضرورت دارد. برای صدور این مجوز در ابتدا لازم است تا کالای مورد نظر در آزمایشگاه های استاندارد مورد بررسی قرار گیرد تا پس از تایید، در اختیار صاحب کالا قرار گیرد. هزینه اخذ مجوز استاندارد برابر است با 8 هزارم حقوق ورودی کالا که توسط سامانه استاندارد محاسبه شده و صاحب کالا موظف به پرداخت آن است.

7- عوارض هلال احمر

میزان 1 درصد از حقوق ورودی تحت عنوان عوارض هلال احمر، به عنوان هزینه گمرکی باید پرداخت شود. نحوه محاسبه عوارض هلال احمر به این صورت است که ابتدا حقوق ورودی کالا محاسبه شده و میزان یک درصد آن، به عنوان عوارض هلال احمر تعیین می‌شود. این مقدار باید توسط صاحب کالا یا ترخیص کار پرداخت گردد.

چگونه میتوان هزینه ترخیص کالا را کاهش داد؟

به جرات میتوان گفت که نقش ترخیص کار در کاهش هزینه های گمرکی بسیار تاثیر گذار است. شخصی که فرآیند ترخیص کالا از گمرک را انجام می‌دهد یا همان ترخیصکار، نقش بسیار مهمی در هزینه های ترخیص دارد. اگر ترخیصکار از قوانین گمرکی آگاهی نداشته باشد آنگاه در پیش برد فرآیند ترخیص، قطعا دچار مشکل خواهد شد و اگر از اسناد لازم برای ترخیص آگاهی نداشته باشد منجر به هدر رفت زمان خواهد شد. در نتیجه به بازرگانان پیشنهاد می‌شود که اگر می‌خواهند هزینه های گمرکی کاهش پیدا کند، از ترخیصکاران معتبر و مجرب کمک بگیرند.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی یکی از چالش‌های بزرگ بازرگانان یعنی هزینه ترخیص کالا پرداختیم. بازرگانان برای اینکه بتوانند کالاهای وارداتی و صادراتی خود را از گمرک ترخیص کنند باید هزینه ترخیص از گمرک را بپردازند. هزینه ترخیص کالا شامل مجموعه ای از هزینه ها (حقوق و عوارض گمرکی، انبارداری، عوارض هلال احمر، تعرفه های آزمایشگاهی، استاندارد و …) است که این هزینه برای هر کالا بسته به نوع و تعداد آن متفاوت خواهد بود. همچنین روشی را برای کاهش هزینه های ترخیص کالا از گمرک بیان کردیم که در صورت عمل به آن میتوان در هزینه ها صرفه جویی کرد. درصورتی که میخواهید از هزینه ترخیص کالای خود مطلع شوید، میتوانید از طریق سایت راهکار تجارت اقدام کنید. در نهایت امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.

https://rahkartejarat.com/clearance/

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟