عمارت کلاه فرنگی بندرعباس کجاست؟

توسط Avatar photoکیمیا شیرینی
5 minutes read

کشور ما ایران به‌واسطه تاریخ غنی و قدیمی خود، آثار تاریخی و گردشگری فراوانی دارد که هر یک از آن‌ها بازگوکننده یک داستان جذاب هستند. عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس یکی از همان بناهای قدیمی تاریخی است که گذر زمان را نظاره‌گر بوده است. اگر در فکر مسافرت به پایتخت و خرید بلیط قطار بندرعباس تهران هستید، بد نیست بدانید عمارتی با همین نام در تهران نیز وجود دارد که بازدید از آن می‌تواند بسیار جالب باشد. در ادامه مقاله، به معرفی کامل عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس و تاریخ ساخت آن می‌پردازیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس کجاست؟

معرفی عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس

بااینکه بندرعباس جاذبه‌های طبیعی زیادی دارد؛ اما آثار باستانی آن تنها به چند بنا محدود می‌شود. یکی از بناهای تاریخی این شهر که در مجاورت اسکله قدیمی حقانی واقع شده است و متاسفانه این روزها کمتر به آن توجه می‌شود، عمارت کلاه‌فرنگی است که شاید بتوان آن را قدیمی‌ترین بنای شهر محسوب کرد. قدمت این بنای تاریخی به بیش از سه قرن می‌رسد و به دوران صفویه و استعمار بندرعباس مربوط می‌شود.

مساحت این عمارت سه‌طبقه که طراحی و ساختی اروپایی دارد، نزدیک به 429 مترمربع است، که طبقه همکف آن برای نگهداری کالاها و طبقه دوم برای تشکیلات اداری و سکونت کاربرد داشت. در بالای طبقه دوم عمارت، ساختمان هشت‌گوشی از جنس چوب ساخته شده است که در وسط آن گنبدی مخروطی‌شکل قرار دارد. این گنبد شباهتی عجیب با کلاه‌فرنگی اروپایی‌های آن دوران دارد و به‌همین‌دلیل به این نام شناخته می‌شود.

جالب است که بدانید، در شهرهای دیگر ازجمله رشت، تهران و بیرجند نیز بناهایی تحت‌عنوان عمارت کلاه‌فرنگی وجود دارد که گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. اگر روزگاری قصد سفر به این شهرها و خرید بلیط قطار بندرعباس تهران، بیرجند و رشت را داشتید، حتماً به این عمارت‌ها سری بزنید و تاریخ ساخت آن‌ها را بررسی بفرمایید.

عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس کجاست؟2

تاریخچه ساخت عمارت کلاه‌فرنگی

همان‌طور که در قسمت قبل نیز به آن اشاره شد، داستان ساخت عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس به دوران استعمار این شهر بازمی‌گردد. در آن زمان و با خروج پرتغالی‌ها از بندرعباس، هلندی‌ها تصمیم به ساخت تجارت‌خانه‌ای در اصفهان گرفتند. کمی بعد و باتوجه‌به موقعیت استراتژیک بندرعباس تصمیم به ساخت شعبه‌ای نیز در این شهر گرفتند.

پس از تأسیس این شعبه در بندرعباس آن‌ها مقر خود را به خانه‌ای که متعلق به حاکم وقت بود، منتقل کردند. کمی بعد و در سال 1080 شروع به ساخت عمارتی در حوالی همان خانه کردند که بنای آن 4 سال به‌طول انجامید و درنهایت در سال 1084 افتتاح شد. این ساختمان درواقع همان عمارت کلاه‌فرنگی امروزی است که تا سال ۱۱۳۷ و خروج هلندی‌ها در اختیار آن‌ها بود. پس از این ماجرا، نام عمارت را به دارالحکومه تغییر دادند و از آن برای انجام تشریفات گمرکی استفاده کردند.

در سال 1284، گمرک عباسی کار خود را به‌صورت رسمی در طبقه همکف این عمارت آغاز کرد و دیگر طبقات ساختمان، مرکز دارالحکومه بود. با گذر زمان و در سال 1352، محل حکومت به ساختمانی دیگر منتقل شد ولی گمرک همچنان در آن‌جا مستقر بود. همین موضوع سبب شد که این بنا به ساختمان گمرک معروف شود. بعد از دوران انقلاب، مدتی از عمارت به‌عنوان میدان میوه‌وتره‌بار استفاده شد؛ اما بعد به حوزه علمیه اختصاص پیدا کرد. در سال 1370، ساختمان دیگری برای حوزه علمیه آماده و این مکان تخلیه شد و به‌صورت متروکه باقی ماند.

عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس کجاست؟3

معماری ساخت عمارت

باتوجه‌به اینکه طراحی و ساخت عمارت توسط اروپایی‌ها صورت گرفته است؛ بنابراین معماری آن نیز رنگ‌وبوی اروپایی دارد. هلندی‌ها این عمارت را در ۴۲۹ مترمربع و در سه‌ طبقه با ارتفاع حدود ۹ متر بنا کردند و در ساخت آن از مصالحی همچون سنگ سیاه متعلق به قلعه هرمز، ساروج و گچ بهره بردند. این عمارت ۳۳ اتاق با سقف‌‌های چوبی و درب و پنجره‌های منبت‌کاری دارد که متاسفانه این روزها چیزی جز خرابه از آن باقی نمانده است و حتی اجازه بازدید به گردشگران داده نمی‌شود.

روایات جالبی از دوره ناصری و این ساختمان وجود دارد. حکایت‌ها حاکی از آن است که در این دوران بخش‌های مختلفی همچون دیوان‌خانه، حرم‌خانه، صندوق‌خانه، غلام‌خانه، حمام، محبس‌خانه، اصطبل، فراش‌خانه، کارخانه، شربت‌‌خانه و برج‌های دیده‌بانی به ساختمان عمارت افزوده شد. با گذر زمان و بعد از پیروزی انقلاب، این بخش‌ها تغییر کاربری دادند و برای موارد مختلفی در حوزه علمیه استفاده شدند.

آدرس عمارت کلاه‌فرنگی بندر‌عباس

اگر با خواندن قصه تاریخی عمارت کلاه‌فرنگی به بازدید آن حتی از دور ترغیب شده‌اید، باید بدانید که این ساختمان در بلوار ساحلی روبه‌روی اسکله حقانی، درون محوطه حوزه علمیه واقع شده است. باتوجه‌به اینکه این خیابان یکی از خیابان‌های مهم شهر بندرعباس است؛ بنابراین دسترسی خوبی به ایستگاه تاکسی و اتوبوس دارد.

راهنمای خرید بلیط قطار بندرعباس تهران

این روزها و با گسترش دنیای اینترنت، دیگر خرید حضوری بلیط قطار معنایی ندارد. فلای تودی با طراحی یک فروشگاه اینترنتی معتبر اقدام به فروش انواع بلیط‌های قطار کرده است. برای خرید بلیط قطار بندرعباس تهران تنها کافیست که مبدأ بندرعباس، مقصد تهران، تاریخ رفت، تاریخ بازگشت و تعداد مسافران را انتخاب بفرمایید. ازآن‌جایی‌که فلای تودی با شرکت‌های ریلی مختلفی همکاری دارد؛ انواع بلیط‌های قطار به‌ترتیب قیمت از ارزان‌ترین به گران‌ترین را به شما نمایش خواهد داد. با بررسی جزئیات هر یک از گزینه‌ها، به‌راحتی می‌توانید بلیط قطار سفر خود را رزرو و خریداری کنید.

ابزار تقویم قیمتی، خدمتی دیگر از فلای تودی است که به مدیریت هزینه‌های سفر شما کمک زیادی خواهد کرد؛ به‌این‌ترتیب که سایت، قیمت سایر بلیط‌ها در تاریخ‌های نزدیک به سفر را نیز به شما نمایش می‌دهد. با این قابلیت می‌توانید ارزان‌ترین بلیط را برای خود تهیه کنید.

راهنمای رزرو هتل در فلای تودی

فلای تودی تنها سایت اینترنتی فروش بلیط قطار نیست و امکان رزرو آنلاین هتل را نیز برای شما مسافران عزیز فراهم می‌کند. زمانی‌که مبدأ و مقصد خود را در سایت مشخص کنید، انواع هتل‌ها و اقامتگاه‌های شهر مقصد همراه با عکس، جزئیات و قیمت به شما پیشنهاد خواهد شد. با بررسی گزینه‌ها و نظرات مسافران قبلی می‌توانید بهترین اتاق را برای خود رزرو و اقامتی به‌یادماندنی را تجربه کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟