هاست چیست؟ مفهوم، مزایا، معایب و کاربردهای انواع هاست
یکی از زیربناهای اصلی اینترنت، هاست نام دارد! با اینکه عموم مردم حتی نام این مفهوم را هم نشنیدهاند، نمیتوان از اهمیت بالای آن در برقرار نگه داشتن اینترنت چشمپوشی کرد.
در اینجا، میخواهیم ببینیم هاست چیست و چرا انقدر مهم است که آن را جزو مهمترین پایههای اصلی دنیای اینترنت به حساب میآوریم.
بیایید با تعریف شروع کنیم و ببینیم اصلاً این مفهوم چه معنایی دارد.
منظور از هاست چیست؟
هاست در لغت به معنای میزبان است و برای کاربردها و مصارف بسیاری از این کلمه استفاده میشود.
مثلاً وقتی فردی پذیرای مهمانان در خانهاش باشد، با عنوان هاست شناخته خواهد شد! یا برای مثال در حوزۀ زیستشناسی، وقتی انگلها و ویروسها در بدن یک جاندار جا خوش میکنند، بدن جاندار میزبان یا هاست نام میگیرد.
منتهی در اینجا، ما مشخصاً راجعبه وبهاستینگ صحبت میکنیم. در واقع، وقتی از کلمۀ هاست در زبان فارسی استفاده میشود، عموماً منظور فضایی است که برای نگهداری از وبسایتها، اپلکیشنها و… در فضای اینترنت کاربرد دارد!
خیلی ساده بگوییم: هاست یا وبهاستینگ، سرویس آنلاینی است که از وبسایتها و اپلیکیشنهای تحت وب میزبانی میکند. تمام محتویات سایتها و اپلیکیشنها باید روی هاست قرار بگیرند. از کدها گرفته تا تکتک تصاویر و خطبهخط نوشتهها!
در واقع، باید بگوییم این هاست است که امکان انتشار و عرضۀ وبسایتها و اپلکیشنهای اینترنتی را به دهکدۀ جهانی فراهم میکند.
شاید خیلیها ندانند که وبسایت به فضایی برای نگهداری نیاز دارد؛ چون وجودی فیزیکی برای آن متصور نیستند.
ولی حقیقت این است که هر چیزی در اینترنت، نیاز به فضایی برای نگهداری و برقرار ماندن دارد. از بزرگترین سایتها و برنامهها مثل گوگل و کستباکس گرفته تا سایتها و اپلیکیشنهای خیلی کوچکتر مثل وبلاگ یک خبرنگار گمنام و اپلیکیشنی که برای پیشبرد امور داخلی یک شرکت نوشته شده و نهایتاً 10 کاربر دارد!
همۀ اینها، روی سرورهایی که در نقش هاست عمل میکنند نگهداری میشوند و در کنار هم دنیای اینترنت را شکل میدهند.
پس هروقت شخصی اقدام به خرید سرویس هاستینگ میکند، در اصل بخشی یا تمام (بسته به سرویسی که سراغش میرود) یک سرور را با هدف میزبانی و نگهداری از وبسایت، اپلیکیشن، اطلاعات و… اجاره میکند.
هاست انواع مختلفی دارد و هرکدام برای نیازها و کاربردهای متفاوتی مناسب هستند. راجعبه این موضوع هم صحبت میکنیم؛ ولی قبل از آن، بیایید پاسخ یک سؤالی را بدهیم که احتمالاً در ذهن شما شکل گرفته باشد.
هاست چه فرقی با سرور دارد؟
با اینکه شباهتهای زیادی بین هاست و سرور وجود دارد، ولی از نظر فنی و تکنیکال تفاوتهایی بین این دو دیده میشود.
سرورها یک نوع کامپیوتر هستند. مثل لپتاپها و PCهایی که در خانه و محل کارتان دارید؛ منتهی فرق بزرگی که بین سرور و کامپیوترهای شخصی و شرکتی وجود دارد، در توان پردازشی و سختافزارهای آنها است.
قدرت و منابع سرور بسیار بیشتر از کامپیوترهای مرسومی است که عموم مردم هرروزه از آنها استفاده میکنند. سختافزارهای بسیار قویتر، باعث میشوند سرور توان پردازشی خیلی بالایی داشته باشد و به همین خاطر، از آنها بهعنوان زیرساخت شبکههای بزرگ کامپیوتری استفاده میشود. نمونۀ با ارزش همین شبکۀ جهانی وب یا اینترنت که از زمان ظهورش تا به امروز، باعث رخداد انقلابها و تغییرات بسیار بزرگی شده است.
تفاوت دیگر در این است که سرورها همیشه روشن و فعال هستند! اگر قرار باشد شبها سرور را خاموش کنیم، وبسایت یا وبسایتهایی که روی آن قرار دارند، از دسترس خارج خواهند شد. وبسایتی را میشناسید که بگوید از ساعت 12 تا 8 در دسترس نیستیم چون هاست خاموش میشود؟!
با توجه به ماهیت کلی سرور، میتوان از آنها برای مصارف بسیار متنوعی استفاده کرد. یک مورد را که همان میزبانی از وبسایتها یا هاستینگ بود بررسی کردیم. از موارد دیگر میتوان بهعنوان فضایی برای تست و پیادهسازی کدهای برنامهنویسی، محلی برای نگهداری از انواع دادهها و اطلاعات، ارسال و دریافت ایمیل و… اشاره کرد.
بهطور کلی، این سرورها هستند که موجودیت اینترنت را با ارائۀ زیرساختها و منابع لازم به دیگر کامپیوترها ممکن میکنند.
از دیدگاهی دیگر، میتوان سرور را یک کل در نظر گرفت که هاست یکی از اجزای آن است. سرور دریا است و هاست قطرهای در آن! وقتی هاست تهیه میکنید، بخشی از سرور را به سایت خود اختصاص میدهید. البته که امکان تهیۀ تمام سرور و منابعش هم وجود دارد.
در بخش بعد دربارۀ انواع هاست صحبت میکنیم تا خیلی بهتر و روانتر بفهمید هاست چیست.
بررسی موشکافانۀ انواع مختلف هاست
سرویسهای میزبانی بسیار هستند و انواع هاست با دستهبندیهای مختلفی از هم تفکیک میشوند.
کاری به جزئیات و چگونگی دستهبندیها نداریم؛ بهطور کلی، مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم جزو معروفترین انواع هاست هستند.
هاست اشتراکی یا Shared Hosting
این نوع از هاست، بدون شک رایجترین شکل میزبانی محسوب میشود. وقتی برای میزبانی از وبسایت خود سراغ هاست اشتراکی میروید، بخشی از سرور به شما اجاره داده میشود و باید منابع را بهصورت اشتراکی با همسایههایی که دارید استفاده کنید؛ یعنی افراد دیگری که آنها هم هاست اشتراکی تهیه کردهاند و از وبسایتشان روی همان سرور و در کنار شما نگهداری میکنند.
این اشتراک منابع میتواند دردسرهای زیادی را بهدنبال داشته باشد. برای مثال، وقتی تعداد بازدیدکنندگان یک وبسایت از حد نرمال تعیینشده برای هاست اشتراکی بالاتر میرود، به منابع بیشتری نیاز پیدا میکند. منابعی که باید از جیب باقی مشترکان تأمین شوند.
تعداد وبسایتهایی که روی سرور یک هاست اشتراکی میزبانی میشوند و سختافزارهای آن سرور، روی بهینه بودن یا نبودن هاست اشتراکی اثرگذاری مستقیم دارد.
تنها نکتۀ مثبت راجعبه این نوع سرویس میزبانی، قیمت بسیار پایینتر آن در مقایسه با انواع دیگر هاستینگ است. به خاطر همین قیمت پایین، استفاده از آن به وبسایتهایی که تازه تأسیس شدهاند و شاهد ورود ترافیک زیادی نیستند توصیه میشود.
VPS یا سرور مجازی
در VPS هم وبسایت کاربر روی سروری قرار میگیرد که به بخشهای مختلف تقسیم شده است و هر بخش، به یک کاربر اجاره داده میشود تا از آن برای میزبانی وبسایت یا هر استفادۀ دیگری که مد نظرش است استفاده کند.
تا اینجا VPS که مخفف Virtual Private Server است، شباهت زیادی با هاست اشتراکی دارد؛ ولی برخلاف هاستهای اشتراکی، در سرور مجازی، عملکرد هیچکدام از همسایهها، تأثیری روی وبسایت باقی کاربران و استفادهکنندگان ندارد.
تکنولوژی مجازیسازی هر سرور را به بخشهای مختلف تقسیم میکند و هر کدام از این بخشها به یک VPS تبدیل میشوند. نکتۀ مهم اینکه هر بخش کاملاً ایزوله است و منابع اختصاصی خودش را در اختیار دارد؛ به همین خاطر است که نیاز به منابع بیشتر، باعث کاهش منابع در دسترس دیگر VPS های روی سرور نمیشود.
با وجود این خصوصیات، میتوان VPS را به یک سرور اختصاصی کوچک با منابع محدود تر تشبیه کرد که هزینۀ آن بسیار کمتر از سرور اختصاصی است! البته که سرور مجازی گرانتر از هاست اشتراکی است.
کلاً VPS چیزی است مابین سرور اختصاصی و هاست اشتراکی. دومی را که بالاتر بررسی کردیم، در بخش بعدی هم سرور اختصاصی را زیر ذرهبین میبریم. ولی قبل از آن بیایید پاسخ یک سؤال را بدهیم.
تفاوت سرور مجازی و هاست چیست؟
چون دیدهایم که این پرسش زیاد مطرح میشود، تصمیم گرفتیم در بخشی جداگانه پاسخ آن را بدهیم.
دوباره به بخش بررسی تفاوت هاست و سرور نگاهی بیندازید. سرور مجازی یا VPS، همانطور که از نام آن مشخص است، یک نوع ابر کامپیوتر است که میتوان از آن برای منظورهای مختلف بهره برد.
اگر برای میزبانی سایت یا وباپلیکیشن مورد استفاده قرار بگیرد، در نقش یک هاست ظاهر خواهد شد. ولی لزوماً محدود به این کاربرد نیست!
بگذارید اینطور بگوییم که سرور مجازی میتواند هاست هم باشد، ولی لزوماً هر هاستی یک سرور مجازی نیست!
سرور اختصاصی یا Dedicated Server
تا اینجا دو نوع هاست را بررسی کردیم که هیچکدام، تمام منابع سرور در اختیار کاربر قرار نمیدهند؛ ولی اگر سراغ سرور اختصاصی بروید، سرور با تمام توانی که دارد در خدمت شما خواهد بود.
برای تهیۀ سرور اختصاصی، باید پول زیادی بپردازید؛ به همین خاطر، این نوع میزبانی بیشتر مناسب شرکتهای بزرگی است که واقعاً به منابع آن نیاز دارند و از بابت بودجه هم با محدودیتی مواجه نیستند. برای پیکربندی و رسیدگی به این نوع سرورها، باید دانش فنی کافی داشته باشید و بهعلاوه، تیمی باید بهصورت دائمی وضعیت آن را زیر نظر بگیرند تا در صورت بروز مشکل اقدامات لازم را انجام دهند.
کلاً با تهیۀ سرور اختصاصی، اختیار کامل یک اَبَرکامپیوتر را خواهید داشت و میتوانید از آن برای میزبانی وبسایت (یا وبسایتها) استفاده کنید. میتوانید بخشی یا تمام آن را به دیتابیسی برای نگهداری از دادهها و اطلاعات حساس تبدیل کنید. برای اعمال انواع تغییرات دستتان کاملاً باز است و امکان انتخاب سیستمعامل دلخواه بههمراه هر نرمافزاری که نیاز دارید هم فراهم است.
هاست ابری
بعد از توسعۀ تکنولوژی رایانش ابری یا Cloud Computing، انقلابهای بزرگی در دنیای کامپیوتر و شبکه رخ داد و شاهد بروز تغییرات چشمگیری در همۀ زوایا بودیم.
یکی از دستاوردهایی که به لطف این تکنولوژی حاصل شد، هاست ابری بود. مجموعهای از سرورها که در نقاط جغرافیایی مختلف قرار دارند، به هم متصل میشوند و یک شبکۀ ابری را تشکیل میدهند. شبکهای که توان پردازشی خیلی بالایی دارد و میتواند از وبسایتها به شکلی نوین و خاص میزبانی کند.
یکی از جذابترین خصوصیات هاست ابری، مقیاسپذیری حیرتانگیزی است که ارائه میکند.
هاست ابری میتواند منابع بیشتری از سرور اختصاصی برای کاربر فراهم کند. با این تفاوت که اگر به این مقدار منابع نیاز نداشته باشید، اجباری نیست از همان اول برای آنها پول بپردازید. با گذر زمان و بروز احتیاج، میتوانید منابع بیشتری را درخواست کنید و وقتی شروع به استفاده کردید، پول آن مقدار منابع را بپردازید.
نکتۀ قابل توجه دیگر در رابطه با هاست ابری این است که با استفاده از آن میتوانید آپتایم 100 درصدی را تجربه کنید؛ یعنی هیچوقت سایت بهخاطر از دسترس خارج شدن سرور پایین نمیآید.
چون حتی اگر سروری با مشکل مواجه شود، باقی سرورهای موجود در شبکه میتوانند پاسخ درخواست کاربران برای بازدید از وبسایت را بدهند.
هاست دانلود
این هاست بهعنوان یک سرویس تکمیلی در کنار هاستینگ میزبان سایت مورد استفاده قرار میگیرد. سایتهایی که فایلهای دانلودی مثل انواع نرمافزارها، فیلم، پادکست، موسیقی و… را به کاربرانشان ارائه میکنند، به چنین هاستی نیاز خواهند داشت.
وقتی حجم فایلهایی که برای دانلود عرضه میشوند بالا میرود، نگهداری از آنها روی همان هاستی که میزبان وبسایت است منطقی نخواهد بود. در چنین شرایطی، هاست دانلود وارد عمل میشود و میزبانی از این فایلها را بر عهده میگیرد.
هاست دانلود با پهنای باند نامحدود و همچنین فضای ذخیرهسازی زیاد، باعث افزایش چشمگیر سرعت دانلود میشود و کمک میکند کاربران تجربۀ خوشایندتری از وبسایت ارائهدهنده داشته باشند.
هاست ایمیل
ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی، یک رویکرد محبوب و پرطرفدار بازاریابی است که کسبوکارهای بسیاری با هدف حفظ مشتری، افزایش وفاداری، بیشتر کردن نرخ تبدیل و… سراغ آن میروند.
این کسبوکارها، مشخصاً به یک هاست ایمیل نیاز خواهند داشت تا ارسال ایمیلهای ساختهشده در چارچوب ایمیل مارکتینگ را بدون مشکل پیش ببرند.
این سرویس هم مثل هاست دانلود امکان جایگزینی بهعنوان هاست وبسایت را ندارد. به بیان ساده، باید سرویسی جداگانه را برای میزبانی از وبسایت تهیه کنید و اگر بازاریابی ایمیلی در استراتژی مارکتینگ تعریف شده است، یک هاست ایمیل هم اجاره کنید.
با استفاده از هاست ایمیل، میتوانید یک آدرس ایمیل با دامنۀ وبسایتتان داشته باشید؛ اقدامی که باعث میشود کسبوکارتان جلوهای حرفهایتر به خود بگیرد.
ضمناً اگر از این نوع سرویس میزبانی متخصص ارسال ایمیل استفاده کنید، در صورت ارسال انبوه ایمیل، پیامهای ارسالی اسپم نخواهند شد و به پوشۀ Spam یا هرزنامه نمیروند! موضوعی که به تأثیرگذاری بیشتر و بهتر ایمیل مارکتینگ، منجر میشود.
هاست پایتون
پایتون نام یک نوع مار است که از سال 1991 نام آن را روی یک زبان برنامهنویسی هم گذاشتند! زبان برنامهنویسیای که طی بیشتر از 30 سال گذشته، محبوبیت بسیار زیادی کسب کرده و همین حالا، کلی برنامه، اپلیکیشن، وبسایت و… وجود دارند که با این زبان نوشته شدهاند.
این محبوبیت آنقدر زیاد بود که باعث شد بسیاری از شرکتهای هاستینگ یا همان ارائهدهندۀ هاست، سرورهایی را با هدف سازگاری تماموکمال با این زبان پیکربندی کنند؛ اقدامی که خروجی آن هاست پایتون نام گرفت.
پس هاست پایتون، نوعی هاست است که بهترین عملکرد ممکن را برای میزبانی از برنامههای پایتون، اجرای کدهای نوشتهشده با این زبان برنامهنویسی و حتی نگهداری از سایتهایی که با پایتون ساختهشدهاند از خود نشان میدهد.
این سرویس باب میل آن دسته از برنامهنویسهایی است که با این زبان کار میکنند و به محیطی نیاز دارند که کاملاً مطابق با نیازهایشان کانفیگ شده باشد.
هاست وردپرس
کلیت هاست وردپرس شباهت زیادی با هاست پایتون دارد؛ در حالی که بین وردپرس و پایتون ارتباط خاصی دیده نمیشود!
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که عرضۀ آن باعث شد کار ساخت و طراحی سایت به فرایندی بسیار سادهتر تبدیل شود و انحصار برنامهنویسها برای ساخت سایت را از بین برد!
وردپرس آنقدر جا افتاد و محبوب شد که حالا درصد خیلی زیادی از تمام وبسایتهای اینترنت روی این سیستم بنا شدهاند؛ اینجا هم باید بگوییم که پرطرفدار بودن وردپرس و رواج عجیبوغریب آن، به ساخت سرویسی منجر شد که متخصص عملکرد بهینۀ آن پیکربندی و کانفیگ شده است. سرویسی که با نام هاست وردپرس شناخته میشود.
ناگفته پیدا است که این نوع هاستینگ فقط به کار سایتهای وردپرسی میآید! اگر سایت شما روی این سیستم مدیریت محتوا بنا شده است و دنبال میزبانی میگردید که بیشترین سازگاری را با آن داشته باشد، هاست وردپرس بهترین انتخابی است که میتوانید داشته باشید.
علاوهبر این انواع، هاستها با توجه به سیستمعامل هم از یکدیگر تفکیک میشوند.
هاست لینوکس و هاست ویندوز چه فرقی با هم دارند؟
همانطور که گفتیم، هاست در واقع یک سرور یا بخشی از آن است که وظیفۀ میزبانی از وبسایت را بر عهده دارد. سرورها هم که گفتیم نوعی کامپیوتر با قدرت بسیار بالا یا اصطلاحاً اَبَرکامپیوتر هستند.
مثل هر نوع کامپیوتر دیگری، هاست هم باید سیستمعامل داشته باشد تا ارتباط بین سختافزارها و نرمافزارها برقرار شود.
با این اوصاف، هاست لینوکس، هاستی است که از سیستمعامل لینوکس استفاده میکند؛ در نقطۀ مقابل، هاست ویندوز، هاستی است که سیستمعامل مشهور ویندوز روی آن نصب شده باشد.
با اینکه ویندوز در کل بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، ولی در رابطه با هاستها، لینوکس سیستمعاملی است که روی عموم سرویسهای میزبانی نصب میشود؛ چون با توجه به اوپن سورس بودن، دست کاربر را برای اجرای انواع تغییرات و اعمال انواع تنظیمات باز میگذارد.
هاست را از هاستینگ معتبر بخرید
فارغ از اینکه چه نوع هاستی را انتخاب میکنید، کیفیت خدمات ارائهدهندهای که قصد خرید سرویس از آن را دارید هم بسیار مهم است.
توجه داشته باشید که سرورها باید از بهروزترین سختافزارها و نرمافزارها برخوردار باشند تا توانایی نشان دادن بهترین عملکرد را داشته باشد؛ به این ترتیب، وبسایتی که روی هاست قرار میگیرد، بدون اختلال عمل میکند و تجربۀ کاربری خیلی خوبی برای بازدیدکنندگان رقم میزند.
ایران سرور بزرگترین هاستینگ ایران است که انواع مختلفی از هاست را به مشتریانش ارائه میکند. برای خرید هاست میتوانید به صفحه مورد نظر در ایران سرور مراجعه فرمایید.
علاوهبر بهکارگیری سرورهای حرفهای با قطعات سختافزاری بهروز، این مجموعه تیمی از حرفهایها را در بخش پشتیبانی گرد آورده که در 7 روز هفته و بهصورت شبانهروزی، آمادۀ پاسخگویی به کاربران و رفع مشکلات احتمالی آنها در کوتاهترین زمان ممکن هستند.