تا به حال برایتان پیش آمده که با دیدن لوگوی یک برند، آن را بشناسید و نام آن را به خاطر آورید؟ برندها برای اینکه بتوانند خود را در ذهن مخاطبانشان ثبت کنند، از لوگو استفاده میکنند. به همین خاطر میگویند «لوگو شناسنامهی برند است». در دنیای امروز که رقابت در کسب و کارهای مختلف افزایش یافته، توجه به همین نکات به ظاهر جزئی میتوانند مزیت شما باشد. اگر شما یک لوگوی جذاب و متناسب با برندتان داشته باشید در چشم مشتریانتان حرفهایتر جلوه میکنید و از رقبای خود پیشی میگیرید. البته برای تولید یک لوگوی جذاب و اصولی حتماً باید استانداردهای طراحی لوگو را رعایت کنید. اگر این استانداردها را در نظر بگیرید و خلاق باشید میتوانید یک لوگوی منحصر به فرد و جذاب طراحی کنید.
قبل از اینکه با استانداردهای طراحی لوگو آشنا شویم باید به این سؤال مهم پاسخ دهیم که:
چرا هر برندی به یک لوگو نیاز دارید؟
لوگو یک نشانهی گرافیکی است که از تصویر یا نوشته یا از هر دوی آنها تشکیل شده است و به صورت منحصر به فرد یک برند را معرفی میکند. در واقع لوگوی هر برند، نماینده آن است و هویت آن را نشان میدهد. امروزه یکی از اولین کارهایی که باید برای شروع یک کسب و کار انجام داد، طراحی لوگو است. حال سؤال پیش میآید که چرا کسب و کارها به طراحی یک لوگو نیاز دارند؟
امروزه با گسترش فضای مجازی تمام حوزههای کسب و کار پررونقتر شده و کسب و کارهای بیشتری در هر حوزه شروع به فعالیت کردهاند. به همین خاطر رقابت بیشتری در بازار جریان دارد. برای اینکه بتوانید در این رقابت موفق عمل کنید باید مزیتهای خود را به مخاطبانتان نشان دهید. هر کسب و کاری ویژگیها و مزیتهای مخصوص به خود را دارد. از آن جایی که لوگو نماینده کسب و کار شماست و هویت برندتان را در بر دارد، باید این ویژگیها و مزیتها را به مخاطبان نشان دهد. وقتی یک لوگوی منحصر به فرد و جذاب دارید در ذهن مشتریانی که از شما خرید میکنند، خواهید ماند و احتمال بیشتری وجود دارد که دفعهی بعد نیز با دیدن لوگوی شما، برندتان را بشناسند و از شما خرید کنند. این گونه میتوانید افرادی که از شما خرید میکنند را به مشتریان ثابت خود تبدیل کنید. به علاوه اگر لوگوی شما جذاب باشد میتواند در جذب مشتریان جدید نیز بسیار تأثیر بگذارد.
چهار عنصر مهم در هر لوگو:
عناصر مهمی وجود دارد که هر لوگویی باید آنها را داشته باشند تا یک لوگوی خوب محسوب شوند. چهار عنصری که در لوگو بسیار تأثیرگذار هستند عبارتند از:
منحصر به فرد بودن:
فرق زیادی بین ایده گرفتن و کپی کردن وجود دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای لوگوی خوب منحصر به فرد بودن آن است. شما به وسیلهی لوگو میخواهید از رقبای خود متمایز شوید؛ پس باید لوگوی برندتان شبیه برند دیگری نباشد و خاص و خلاقانه طراحی شده باشد. برای اینکه یک لوگوی منحصر به فرد داشته باشید باید از خلاقیت خود الهام بگیرید و از لوگوهای دیگر تقلید نکنید. اینکه قبل از طراحی لوگوی خودتان، لوگوی برندهای دیگر را بررسی کنید، مفید است؛ اما نباید عینا از آن تقلید کنید. شما میتوانید با بررسی لوگوی برندهای دیگر نکات مثبت و منفی آنها را پیدا کنید و سعی کنید نکات منفی را از لوگوی خود حذف کنید. به علاوه با دیدن لوگوهای مختلف ایدههای جدید و جذابی به ذهنتان خواهد رسید.
سادگی و جذابی لوگو:
در گذشته لوگوهای شلوغ بسیار پرطرفدار بودند. به طوری که خیلی از برندهای مطرح جهان لوگوهایی با طرحهای بسیار شلوغ برای خودشان طراحی کرده بودند و این ویژگی خود را یک مزیت تلقی میکردند. اما امروزه که جهان به سمت مینیمال شدن میرود، طرحهای پیچیده دیگر جذاب نیستند. اگر در دنیای امروز بخواهید لوگویی طراحی کنید نمیتوانید به شیوهی سی سال قبل عمل کنید. باید یک لوگوی بهروز طراحی کنید که هم ساده باشد و هم برای بیننده جذابیت داشته باشد. طرحهای ساده، راحتتر در ذهن میمانند. اگر به لوگوی برندهای مطرح جهان نگاه کنید متوجه میشوید که اغلب آنها از طرحهای بسیار ساده بهره بردهاند. جالب است بدانید که بسیاری از این برندها در ابتدا لوگوهایی با طرحهای پیچیده داشتند اما با گذر زمان، از پیچیدگی لوگوی خود کم کردند.
ماندگاری:
بسیاری از بخشهای مربوط به برندتان را ممکن است در طول سالها بارها عوض کنید. اما لوگو را باید به گونهای طراحی کنید که تا حد امکان تغییری در آن به وجود نیاید. لوگوی شما هویت بصری برند شماست و مردم شما را با آن خواهند شناخت. به همین خاطر باید لوگویی داشته باشید که در طی سالها ماندگار بماند.
تناسب با کسب و کار:
یکی از مهمترین ویژگیهای لوگو این است که با کسب و کار مورد نظر تناسب داشته باشد. شما قبل از طراحی لوگو باید سؤالهایی از خود بپرسید:
اهداف بلندمدت شرکت شما چیست؟
ارزشهای برند شما چیست؟
مزیتها برند شما نسبت به رقبا چیست؟
از چه اصولی برای کسب و کار خود پیروی میکنید؟
ویژگیهای اصلی هویت برند شما کدام است؟
و در آخر
چه مفهومی را میخواهید با لوگوی خود انتقال دهید؟
لوگویی که طراحی میکنید باید با اهداف، اصول و ماهیت برند شما تناسب داشته باشد. اگر لوگویی مرتبط با هویت برندتان طراحی کنید، میتوانید مهمترین ارزشهای کسب و کارتان را منعکس کنید. اگر لوگوی شما هیچ تناسبی با کسب و کار شما نداشته باشد به خاطرسپاری آن نیز سختتر میشود.
حال اگر میخواهید لوگویی طراحی کنید که این چهار عنصر اصلی در آن رعایت شده باشد، باید استانداردهای طراحی لوگو را رعایت کنید.
استانداردهای طراحی لوگو
۱) از نوع لوگوی مناسب استفاده کنید
لوگو انواع مختلفی دارد؛ اما همهی آنها مناسب یک کسب و کار نیستند. شما ابتدا باید ویژگیهای کسب و کار خود را در نظر بگیرید. سپس با توجه به هویت، هدف، محصول و… نوعی از لوگو را انتخاب کنید که بیشترین تناسب را با کسب و کار شما دارد. برای اینکه بتوانید مناسبترین نوع لوگو را انتخاب کنید، اول باید با انواع لوگو آشنا شوید:
لوگوتایپ
این نوع لوگو، یکی از سادهترین انواع لوگو است. در این نوع، فقط نام برند نوشته میشود. با وجود اینکه این نوع طراحی بسیار ساده است اما در سطح جهان از محبوبیت زیادی برخوردار است؛ چرا که هم ساده است و هم نام برند را در ذهن مخاطب ماندگار میکند. انتخاب فونت مناسب در این نوع اهمیت زیادی دارد زیرا تنها چیزی که مشتری میبیند نام برند است که با فونتی خاص نوشته شده است. برندهایی نظیر یاهو، توییتر و کوکاکولا از آن دسته کسب و کارهایی هستند که هر کدام فونت مخصوص به خود را برای طراحی لوگوتایپ خود ایجاد کردهاند.
مونوگرام
اگر به جای نام برند، فقط از یک یا چند حرف آن برای طراحی لوگو استفاده کنید در واقع از نوع مونوگرام بهره بردهاید. معمولاً زمانی که نام برند طولانی است، پیشنهاد میشود به جای لوگوتایپ از مونوگرام استفاده شود. در واقع به جای نام طولانی از مخفف آن برای طراحی لوگو استفاده میکنیم.
لوگوی تصویری
در لوگوی تصویری فقط از یک تصویر استفاده میشود که نمایندهی است. تصویری که انتخاب میکنید باید خلاقانه باشد و همچنین با ماهیت کسب و کارتان تناسب داشته باشد.
لوگوی انتزاعی
این نوع لوگو همانطور که از نامش پیداست از تصاویر انتزاعی و ذهنی ساخته میشود. در واقع لوگوی انتزاعی نوعی لوگوی تصویری است؛ با این تفاوت که بیننده با دیدن تصویر لوگوی انتزاعی باید به فکر فرو رود و کنجکاو شود که معنای پشت لوگو را درک کند.
لوگوی ترکیبی
همانطور که از نامش پیداست از ترکیب تصویر و نوشته ساخته میشود. این نوع لوگو یکی از پرکاربردترین لوگوهاست. برخی از مشتریان ممکن است معنای پشت لوگوی تصویری را درک نکند؛ به همین خاطر بسیاری از برندها ترجیح میدهند در کنار تصویر از نام برند خود نیز استفاده کنند.
لوگوی مسکات
این لوگو از تصاویر فانتزی و کارتونی تشکیل میشود. برای استفاده از این نوع لوگو باید بازار هدفتان را در نظر بگیرید؛ چرا که این سبک برای بسیاری از کسب و کارها مناسب نیست. مثلاً لوگوی مسکات برای کارهای اداری کاربرد ندارد.
حال که انواع لوگو را شناختید باید با توجه به نیازهای کسب و کارتان نوعی را انتخاب کنید که بیشترین بازدهی را برای شما داشته باشد.
۲)از رنگ مناسب استفاده کنید
تأثیر رنگ بر ناخودآگاه انسان به قدری زیاد است که روانشناسی به طور تخصصی به این حیطه پرداخته و روانشناسی رنگ به وجود آمده است. اگر به نکات روانشناسی رنگ در طراحی لوگوی خود توجه کنید، میتوانید تأثیر بیشتری بر مشتریانتان بگذارید و راحتتر در ذهنشان ماندگار شوید برای اینکه متوجه شوید کدام رنگ مناسب لوگوی کسب و کار است، ابتدا باید با مفهومی که هر رنگ به ذهن متبادر میکند و تأثیری که بر مخاطب میگذارد، آشنا شوید:
قرمز: رنگ قرمز به شدت جلب توجه میکند و باعث تحریک اشتها میشود. معمولاً از رنگ قرمز برای اعلام فوریت مثل حراجها استفاده میشود.
آبی: آبی آرامشبخش است و حس اعتماد و امنیت را ایجاد میکند. این رنگ طول موج بلندی دارد و از فاصلهی خیلی دور نیز دیده میشود. رنگ آبی متخصص بودن شما را نشان میدهد و به مخاطب این حس را القا میکند که شما کار خود را بینقص انجام خواهید داد.
زرد: رنگ زرد نیز مانند رنگ قرمز به شدت توجهها را به خود جلب میکند. زرد انرژی را نشان میدهد و باعث ایجاد حس خوشبینی میشود.
سبز: سبز یادآور طبیعت است و به درد کسب و کارهایی میخورد که مربوط به طبیعت و محیطزیست هستند. رنگ سبز حس صلح و آرامش را به ارمغان میآورد و نشان از طبیعی بودن محصولات تولید شده میدهند.
نارنجی: این رنگ هم انرژی رنگ قرمز را دارد و هم خوشبینی رنگ زرد. البته جای تعجب نیست چرا که ترکیبی از این دو رنگ است.
مشکی: رنگ مشکی هیچگاه از چشم نمیافتد و همواره شیک به نظر میرسد. این رنگ برند شما را جدی و حرفهای جلوه میدهد؛ از این رو برای کسب و کارهای لوکس و مدرن مناسب است.
۳) از طرحهای پیچیده دوری کنید
زیبایی در سادگی است. ممکن است این جمله شعار به نظر برسد اما در طراحی لوگو کاملاً صدق میکند. طرحهای پیچیده در لوگو جذاب به نظر نمیرسند. برعکس طرحهایی که در عین سادگی، خلاقانه هستند بیشتر به چشم میآیند و راحتتر به خاطر سپرده میشوند. توصیه میکنیم به جای اینکه از طرحهای پیچیده استفاده کنید، خلاقیت خود را گسترش دهید و سعی کنید با حذف تمام بخشهای اضافی به یک طرح ساده و خلاقانه برسید.
۴) مقیاسپذیری را در نظر بگیرید
لوگوی شما مانند نام برندتان در همهی بخشهای مربوط به برندتان دیده خواهد شد؛ از بیلبوردهای بزرگ تبلیغاتی گرفته تا پروفایلهای صفحات مجازی. به همین خاطر باید لوگوی خود را طوری طراحی کنید که در مقیاسهای مختلف طرح آن زیبا به نظر برسد و جزئیات آن از بین نرود. اگر لوگویی طراحی کنید که در مقیاسهای مختلف ظاهر خود را حفظ کند به اصلاح ویژگی مقیاسپذیری را رعایت کردید.
۵)از المانهای مرتبط استفاده کنید
هر حیطهی کاری المانها و نمادهای مربوط به خود را دارد و با دیدن آنها میشود حوزهی کسب و کار را مشخص کرد. مثلاً با دیدن نخ، سوزن، چرخخیاطی، لباس و… متوجه میشویم که این کسب و کار به پوشاک مرتبط است. یا وقتی شکلهای مثل قاشق، چنگال و… را میبینیم میفهمیم کسب و کار مورد نظر به تغذیه مربوط است. استفاده از المانهای کلیدی هر کسب و کار برای طراحی لوگو، یکی از کارهایی که به شما کمک میکند، یک لوگوی تصویری جذاب و گویا داشته باشید. به همین خاطر توصیه میشود برای طراحی لوگو المانهای حوزهی مربوطه را حتماً بررسی کنید. حتی خیلی اوقات با بررسی المانهای کسب و کار مورد نظرتان، ایدههای جدیدی به ذهنتان میرسد و میتوانید لوگوهای خلاقانهای تولید کنید.
۶) از فونت مناسب استفاده کنید
انتخاب فونت مناسب به خصوص در لوگوهایی که از نوع لوگوتایپ هستند، اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر تمامی برندها با یک فونت نوشته شوند خلاقانه و جذاب نخواهند بود. خیلی اوقات انتخاب فونت مناسب باعث میشود نام برند شما نیز راحتتر در ذهن مخاطب بماند. بسیاری از برندها فونت مخصوص به خود را برای طراحی لوگو طراحی میکنند.
۷)قواعد هندسی را در لوگوی خود رعایت کنید
ذهن انسان تناسب را زیبا میبیند و از نظم لذت میبرد. حتی بسیاری از طرحهایی که در ظاهر بینظم و قاعده هستند از یک الگو پیروی میکنند. به همین خاطر توصیه میکنیم با ابزارهای معینی، نسبتهایی برای لوگو تعریف کنید تا منظم به نظر برسد و در چشم مخاطبان زیباتر باشد.
۸) فرایند طراحی لوگو را رعایت کنید
هر کاری فرایند خاص خودش را دارد و برای اینکه بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید بهتر است فرایند طراحی لوگو را پلهپله پیش بروید:
مرحله اول: درباره برند تحقیق کنید. ویژگیهای اصلی برند، تاریخچهی آن، بازار هدف و… را بررسی کنید.
مرحله دوم: کسب و کارهای مشابه را پیدا کنید و لوگوی آنها را بررسی کنید. فراموش نکنید قصد ما از این کار ایده گرفتن است نه کپی کردن.
مرحله سوم: ایدههای خود را روی کاغذ بیاورید و آنها را بسط و گسترش دهید.
مرحله چهارم: از طرح اولیه دست بکشید و به ذهنتان اجازه دهید ایده بیشتری تولید کند و پرورش دهد.
مرحله پنج: از بین ایدهها و طرحهای اولیه یکی را انتخاب کنید و پس از اصلاح، آن را نهایی کنید.
یکی از مهمترین مراحل، مرحله چهارم است. معمولاً پس از اینکه ذهن استراحت میکند ایدههای بهتری به ذهن میرسد و حتی ایدههای قبلی را بهتر بسط و گسترش میدهد. به همین خاطر بهتر است قبل از اصلاح و نهایی کردن طرح، به ذهن خود اجازهی استراحت دهید.
۹) متناسب با بازار هدفتان طراحی کنید
هر کسب و کاری بازار هدف مخصوص به خود را دارد. یکی از اولین و مهمترین کارهایی که باید انجام دهید این است که بازار هدف خود را بررسی کیند و ویژگیهای اصلی آنها را استخراج نمایید. دلیل این بررسی این است که در نهایت شما باید بازار هدف خود را راضی نگه دارید. محصول یا خدماتی که شما تولید میکنید برای همین بازار هدف است. حال اگر شما ویژگیها، علایق، گروه سنی، ترکیب جنسی و سایر ویژگیهای مربوط به این بازار را بدانید دقیقا چیزی را به آنان ارائه خواهید داد که نیاز دارند و در نهایت تأثیر بیشتری روی آنان خواهید داشت. در طراحی لوگو نیز اگر ویژگیهای مختلف بازار هدفتان را در نظر بگیرید، میتواند طرحی را انتخاب کنید که بیشترین تأثیر را روی آنان بگذارد. مثلاً کسب و کاری که بازار هدفش کودکان هستند با در نظر گرفتن سن و علایق آنها میتواند لوگویی طراحی کند که به راحتی در ذهن آنها بماند و آنها را به خرید ترغیب کند.
چرا به یک طراحی حرفهای لوگو نیاز داریم؟
برای اینکه بتواند یک لگوی خلاقانه و جذاب طراحی کنید باید تمامی این استانداردها را در طراحی لوگو رعایت کنید. اگر حتی یکی از این استانداردها جا به جا شود از جذابیت و منحصر به فرد بودن لگوی شما کاسته خواهد شد. به علاوه طراحی لوگو صرفاً رعایت همین استانداردها نیست. برای طراحی لوگو نیاز به مهارت حرفهای در این زمینه دارید. به جای آن که زمان خود را صرف یادگیری این مهارت کنید میتوانید از یک متخصص کاربلد کمک بگیرید. یک طراح حرفهای لوگو علاوه بر مهارتی که دارد، ویژگیهای لوگوی بهروز را میداند و لوگویی استاندارد با رعایت تمام معیارها ، برای شما طراحی خواهد کرد.
منبع: لوگوتیک