استارتاپها به وجود میآیند تا کارهای مختلف را سادهتر کنند و خدمتهایی به شهروندان برسانند، که حتی گاهی خودشان نمیدانستند که به آنها نیاز دارند. کاربران باید بتوانند از این مدل کسب و کارها سریعتر و سادهتر از کسبوکارهای عادی استفاده کنند، تا دوباره و دوباره برای رفع نیازهایشان به آنها برگردند. یک استارتاپ دریافت سفارش غذا را تصور کنید که قرار است فرایند طولانی رفتن به رستوران، منتظر ماندن و برگشتن به خانه را حذف کرده و غذایتان را داغ، درب منزل تحویل بدهد. این اپلیکیشن یا استارتاپ باید بتواند در «همه مراحل» چابکی خودش را حفظ کند. یکی از مهمترین بخشهای فرایند خرید (یا انتخاب خدمت) در هر کسبوکاری، مرحله پرداخت است. پرداخت پول باید امن، سریع و البته راحت برای شهروندان (با هر سن و سال و طبقه اجتماعی) طراحی شود. برای همین است که استارتاپها به سراغ درگاه پرداخت اینترنتی میروند. در این مطلب به کاربرد درگاه پرداخت برای استارتاپ شما میپردازیم و چند مورد از ویژگیهایی را بررسی میکنیم که درگاههای پرداخت باید حتما داشته باشند.
اهمیت درگاه پرداخت برای استارتاپها چیست؟
موفقترین استارتاپها آنهایی هستند که یک ایده بکر را پرورش میدهند و به یک راه حل کاربردی تبدیل میکنند. در واقع کار همه افرادِ مشغول در استارتاپ، با همه تفاوت ماهویشان این است که به یک نیاز پاسخ بدهند. چنین شرکتهایی به درگاه پرداخت اینترنتی نیاز دارند چون باید چابک، امن و مورد اطمینان عمل کنند. برای درک اهمیت درگاه پرداخت در استارتاپ، بد نیست که مفهوم «سفر مشتری» یا customer journey را بشناسیم. این سفر در واقع نقشهای است از تجربه مشتری با شما، از اولین تعاملها تا خرید و رسیدن به یک ارتباط بلند مدت. گام به گام و تک تک مراحل این سفر باید با اعتماد و تعامل اتفاق بیفتد.
در سفر مشتری پرداخت یکی از مراحل نهایی است. در کسبوکارهای سنتی، حواله پول، واریز بانکی و (حتی جدیدا) کارت به کارت از اشکال مختلف پرداخت بودند و مشتری بعد از ایجاد اعتماد، پول را برای کسبوکار واریز میکرد. این روزها و با الکترونیکی شدن فرآیندها، شکل پرداخت هم عوض شده. درگاه پرداخت مستقیم و درگاه واسط فرایند جابجایی پول را سریع، موثر و ایمن میکنند. سفر مشتری با داشتن چنین امکانی هم کوتاهتر میشود و هم بسیار سریعتر. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که تفاوت استارتاپ و یک کسب و کار در میزان مقیاس پذیری آن است.
ویژگیهای درگاه پرداخت اینترنتی مناسب استارتاپ
همانطور که گفتیم، داشتن یک درگاه پرداخت کار استارتاپ را راحتتر میکند. درگاهی که انتخاب میکنید باید این ویژگیها را داشته باشد:
- دریافت ساده و آسان: درگاه پرداختی که میگیرید، باید بتواند به راحتی روی وبسایت فروش کالا یا خدمات شما سوار شود و برای مشتریان و البته خود کارکنانتان قابل استفاده باشد. یکی از مزایای درگاه پرداخت اینترنتی نسبت به روشهای سنتی پرداخت، سهولت استفاده از آن است.
- دارای درصد بالای تراکنش موفق: پیش از انتخاب درگاه پرداخت برای کسبوکار خودتان، درمورد میزان موفقیت تراکنشهای آن تحقیق کنید. دلیل خیلی از پشیمانیهای مشتریان در خرید، این است که پرداختشان طولانی و ناموفق میشود و به کل از خرید آن محصول یا خدمت دست میکشند. برای بالا بردن درصد فروش و رضایت مشتریان، بهتر است موفقیت تراکنشهایتان را تحت نظر بگیرید.
- قابلیت مدیریت وجه: بسیاری از درگاههای پرداخت، این امکان را به شما میدهند که چند حساب را به صورت همزمان به درگاهتان وصل کنید. با این قابلیت میتوانید وقت تسویه وجه، پول را بین این چند حساب پخش کنید. در استارتاپهایی که چند شریک آنها را مدیریت میکنند، تسهیم وجه خیلی خیلی کاربردی است.
- داشتن کنترل پنل: مهم است که بتوانید تراکنشهایتان، مبالغ و تسویهها را در یک پنل کلی ببینید و مدیریت کنید. بیشتر درگاههای پرداخت این امکان را به شما میدهند، آنها را بررسی کنید و آن درگاهی را انتخاب کنید که امکاناتش با نیازهای شما هماهنگ است.
- امنیت: مهم است که درگاه از پروتکلهای امنیتی استفاده و اطلاعات مشتری (و البته حساب کسبوکار شما) را حفظ کند. معمولا ارائهدهندگان درگاه پرداخت در وبسایتهایشان در مورد پروتکلها و شیوه حفظ اطلاعات خصوصی مینویسند. قبل از انتخاب کردن درگاه پرداخت، حتما این موارد را دقیق مطالعه کنید.
- پشتیبانی: اگر در استارتاپ خودتان برای اولین بار درگاه پرداخت دریافت میکنید، احتمالا سوالات زیادی دارید و ممکن است برای حل مشکلات اتصال به آن، نیاز به کمک داشته باشید. وقتِ انتخاب درگاه پرداخت، درباره پشتیبانی آن از مشتریان قبلی تحقیق کنید.
- قابلیت تغییرات دلخواه: اگر میزان تراکنش یا مشتریان شما زیاد باشد، باید بتوانید با شرکت ارائه دهنده خدمات بر سر یک سری ویژگی های خاص مورد نظر خود مذاکره کنید.
چگونه برای استارتاپ درگاه پرداخت بگیریم؟
انتخاب بسیاری از استارتاپها و کسبوکارهای کوچک و بزرگ برای دریافت درگاه پرداخت، زرین پال است.
زرین پال در کنار امکانات متفاوتش مثل تسهیم وجه، قابلیت تسویه آنی، پشتیبانی 24 ساعته و… یکی از قدیمیترین و معتبرترین درگاههای پرداخت کشورمان هم محسوب میشود.بسیاری از استارتاپ ها تجربه استفاده از درگاه پرداخت زرین پال را داشته اند. این شرکت، از اولینهایی است که مجوز پرداختیاری را از شاپرک گرفت و شروع به ارائه درگاه به سازمانهای مختلف کرد. برای دریافت درگاهتان از این شرکت، اینطور شروع کنید:
- در وب سایت زرین پال یک حساب کاربری بسازید (https://next.zarinpal.com/auth/register)
- بعد از ثبتنام، شما یک کاربر «جدید» زرین پال محسوب میشوید. بعد از ورود به حساب کاربریتان، از منو بالای صفحه روی گزینه پیشخوان کلیک کنید و بعد از طی مراحل اولیه ورود اطلاعات هویتی و اضافه کردن حساب بانکی، «درخواست درگاه پرداخت» را انتخاب کنید.
- در پنجره «اضافه کردن درگاه پرداخت» باید اطلاعات کسبوکار و وبسایت خودتان را وارد کنید. در این مرحله اطلاعاتی مثل آدرس و عنوان وبسایت، حساب بانکی تسویه، شماره تماس پشتیبانی و… از شما درخواست خواهد شد.
- بعد از ارسال اطلاعات، درخواست شما برای گرفتن درگاه پرداخت بررسی میشود. در صورت تایید این اطلاعات، واحد پشتیبانی زرین پال با شما تماس میگیرد.
- با تماس پشتیبانی و تایید کامل اطلاعات، سطح عضویت شما از «جدید» به «نقرهای» تغییر پیدا میکند. در این مرحله، اطلاعات شما دیگر از طریق حسابتان قابل تغییر نیست و امور مشتریان میتواند در این مورد به شما کمک کند.
- کد تایید درگاه یا Merchant code نهایتا طی 6 ساعت کاری برای شما ارسال میشود و میتوانید از طریق افزونههای مختلف (که در خود وبسایت زرین پال ارائه شدهاند) آن را به وبسایتتان اضافه کنید.
برای دریافت درگاه پرداخت از زرین پال، چه مدارکی نیاز است؟
شما به عنوان متقاضی درگاه پرداخت، باید دارنده حسابی باشید که این ابزار به آن وصل میشود. برای درخواست درگاه پرداخت اینترنتی خودتان، این مدارک مورد نیاز هستند:
- تصویر کارت ملی
- آدرس محل سکونت
- شماره حساب و شماره شبای شخص متقاضی
- یک وبسایت معتبر
امکانات و خدمات درگاه پرداخت زرین پال
همانطور که گفتیم، خیلی از استارتاپها و شرکتهای تازه تاسیس، زرین پال را به دلیل خدمات تسهیلگرش انتخاب میکنند. این خدمات چه چیزهایی هستند؟
- کارمزد رایگان در ماه اول: زرین پال برای کمک به استارتاپها و کسبوکارهای نوپا، در ماه اول عضویت تمام تراکنشها را به صورت رایگان و بدون هیچ کارمزدی برای متقاضی انجام میدهد.
- پشتیبانی 24 ساعته: مهم است که بتوانید در هر ساعتی، مشکلهای احتمالی را حل کنید و پاسخی برای سوالات مشتریان خودتان داشته باشید. هفت روز هفته و بیست و چهار ساعت شبانه روز میتوانید با پشتیبانی زرین پال تماس بگیرید.
- پرداخت شناسهدار: این سرویس به دارندگان درگاه اجازه میدهد که بدون محدودیت در روش یا مبلغ پرداخت، مطالبات خودشان را پیگیری کرده یا محصول بفروشند. به سادگی یک قبض شناسهدار و منحصر به فرد برای مشتری بسازید و او را مستقیما به درگاه هدایت کنید.
- زرین لینک: زرین لینک در واقع یک لینک اختصاصی برای یک محصول یا خدمت خاص است، که در آن هم میتوانید کمی اطلاعات در مورد خود محصول هم بگذارید. این لینک برای استارتاپهایی مناسب است که در شبکههای اجتماعی فعال هستند. این استارتاپها میتوانند با گذاشتن این لینک اختصاصی در شبکهها و پیامرسانهای مختلف، مشتری را در چند ثانیه به درگاه برسانند و فرایند خرید آن محصول خاص را برایش ساده کنند.
- قابلیت تسهیم وجه: اگر در استارتاپ شما چند شریک وجود دارد که هر کدام به میزان مشخصی در سود سهیم هستند، این قابلیت برای شماست. با تنظیم درصد سهم هرکدام از شرکا و وارد کردن شماره حسابشان، سهم هرکدامشان از تسویه، به صورت فوری و خودکار برایشان واریز میشود.
- قابلیت کاهش کارمزد: اگر تعداد تراکنش های استارتاپ شما از یه میزانی بیشتر باشد میتوانید با کارشناسان زرین پال برای کاهش تعرفه وارد مذاکره شوید و هزینه کسب و کار خود را کاهش دهید.
- دریافت شماره شبا: یکی از کاربردیترین امکانات درگاه زرینپال، دریافت شماره شبا با استفاده از شماره کارت یا حساب است. اگر به دنبال شماره شبای حساب خودتان یا دیگران هستید، با استفاده از منوی دریافت شماره شبا، میتوانید اطلاعات مورد نظرتان را در همه بانکهای ایران پیدا کنید.
چنانچه متقاضی دریافت درگاه پرداخت هستید یا قصد دارید متناسب با نیاز استارتآپ خود، از سرویسهای و امکانات زرین پال بهرهمند شوید،میتوانید به شبکه های اجتماعی زرین پال به آدرس www.instagram/zarinpal.com و یا وب سایت زرین پال( zarinpal.com ) مراجعه کنید.