وایت پیپر اتریوم چیست؟

توسط تحریریه کسب و کارها
6 minutes read

اگر بیت‌کوین بازار ارزهای دیجیتال را به دنیا معرفی کرد، اتریوم همین کار را با قراردادهای هوشمند انجام داد. شبکه بلاک‌ چین اتریوم به‌عنوان اولین بستر راه‌اندازی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند ساخته شد. در حال حاضر، بیشتر اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApp) و قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاک‌چین، روی شبکه اتریوم اجرا می‌شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا مروری داشته باشیم بر خلاصه‌ای از وایت پیپر این پروژه بزرگ ارز دیجیتال.

 

خلاصه وایت پیپر اتریوم

هدف اصلی اتریوم ایجاد بستری برای ساخت اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و ارائه یک سری قابلیت‌هاست که برای طیف وسیعی از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بسیار مفید خواهد بود. اتریوم بر امنیت اپلیکیشن‌های کوچکی که به ندرت استفاده می‌شوند، زمان توسعه (Development Time) سریع و توانایی برنامه‌های مختلف برای تعامل کارآمد با یکدیگر تأکید دارد.

اتریوم این کار را با ساخت یک بلاک چین با یک زبان برنامه‌نویسی اختصاصی انجام داده و به هر کسی امکان می‌دهد تا اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمندی بنویسد که در آن قوانین دلخواه خود را پیاده کند.

 

قراردادهای هوشمند یک برنامه کامپیوتری یا یک پروتکل تراکنش (Transaction protocol) هستند که هدف از آنها اجرا، کنترل یا مستند کردن رویدادهای مهم و مفاد یک قرارداد یا توافق‌نامه به صورت خودکار است. قراردادهای هوشمند می‌توانند بر روی پلتفرم اتریوم ساخته شود و قابلیت‌های بسیار بیشتری نسبت به بلاکچین بیت کوین ارائه کنند.

 

ظهور اتریوم (ETH)

بیت کوین در سال 2009 با ارائه دو مؤلفه برجسته، فناوری بلاک چین و یک دارایی مبتنی بر اینترنت پا به عرصه گذاشت.

سپس مردم از مفاهیم بلاک چین و ارز دیجیتال برای ارائه پروژه‌ها و دارایی‌های دیگر استفاده کردند. اتریوم به‌عنوان یک بلاک‌چین، قابلیت‌ها و عملکردهای قابل‌توجهی را به توسعه‌دهندگان ارائه می‌دهد. اتر (ETH) رمزارز اصلی بلاک چین اتریوم است که برای پرداخت هزینه فعالیت در بلاک چین اتریوم استفاده می‌شود.

بلاک چین اتریوم یک بستر همه منظوره را از نظر کدنویسی و توسعه بر روی بلاک چین و اکوسیستم حول آن فراهم می‌کند. اتریوم در اوایل سال 2014 زمانی که ویتالیک بوترین Vitalik Buterin)) مفهوم پروژه بلاک چین را در یک کنفرانس بیت کوین در میامی فلوریدا به مردم توضیح داد، توجهات را به خود جلب کرد.

وایت پیپر اتریوم چیست؟2

معماری اتریوم

اتریوم در حال حاضر از مکانیسم اثبات کار (POW) استفاده می‌کند که به ماینرها اجازه می‌دهد بر سر مواردی مانند تراکنش‌ها به اجماع برسند. این امر حمله یا دست‌کاری بلاک چین اتریوم را بسیار دشوار می‌سازد. در اینجا، «کار» را که همان افزودن بلاک‌های معتبر به زنجیره (بلاکچین) است، ماینرها انجام می‌دهند.

 

بنابراین، هر چه کار بیشتری انجام شود، تعداد بلاک‌های اضافه شده بیشتر و طول بلاکچین نیز بیشتر می‌شود. هرچند اجرای این پروتکل آسان بوده و برای شروع کار نیازی به داشتن اتر ((ETH نیست، اما مصرف برق زیادی دارد که برای محیط زیست مضر است.

 

معماری پایه اتریوم نشان می‌دهد که هر کلاینت (Client) با نسخه خودش از اپلیکیشن تعامل دارد. ایده این است که شبکه به یک سرور واحد/متمرکز متکی نباشد. اما اتریوم قصد دارد به زودی به مکانیسم اثبات سهام (POS) انتقال پیدا کند. در این مکانیسم اعتبارسنج‌ها (Validators) اترهای خود را سپرده‌گذاری (استیک) مرده و با این کار بلاک‌های جدید را به بلاکچین اضافه می‌کنند.

 

هیچ رقابتی برای ایجاد بلاک‌های جدید وجود ندارد، امری که باعث نگرانی در مکانیسم POW بود. بلاک چین دو مؤلفه اصلی دارد:

 

پایگاه داده یا دیتابیس: هر کاری که شخص در شبکه انجام می‌دهد در بلاک چین ذخیره می‌شود. تمام اقدامات به عنوان یک تراکنش در نظر گرفته می‌شود و این تراکنش‌ها برای عموم قابل مشاهده است و هیچکس نمی‌تواند تغییری در آنها ایجاد کند.

کد: منطق تمام تراکنش‌ها به صورت کد ذخیره می‌شود. کدها و قراردادها معمولاً به زبان سالیدیتی (Solidity) نوشته می‌شوند و سپس در بلاک چین اتریوم پیاده‌سازی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اتریوم تا چه زمانی استخراج میشود

 

کاربردهای شبکه بلاک چین اتریوم

همان‌طور که در وایت پیپر اتریوم آمده است، برنامه‌های کاربردی مختلفی روی بلاکچین اتریوم قابل اجرا است، اعم از اپلیکیشن‌های مالی، نیمه مالی یا حاکمیت غیرمتمرکز. بعضی از آنها عبارت اند از:

 

ساخت توکن (Token Systems)

ساخت توکن روی شبکه اتریوم بسیار آسان است. سیستم‌های توکن مبتنی بر اتریوم از یک قابلیت متمایز نیز برخوردارند، پرداخت هزینه تراکنش با توکن مورد نظر. برای انجام این کار از یک قرارداد هوشمند استفاده می‌شود.

مشتقات مالی و ارزهای با ارزش ثابت

 

مشتقات مالی یک بازار غیرمتمرکز از معامله گران را شکل می‌دهد که روی افزایش قیمت یک ارز شرط می‌بندند و نقش صادرکننده ارز را بازی می‌کند. مزیت آن این است که آنها از تعهدات خود کوتاهی نمی‌کنند و این امر احتمال تقلب را کاهش می‌دهد.

سیستم‌های هویت دیجیتال و اعتبار

کاربران می‌توانند نام خود را در دیتابیس‌های عمومی ثبت کنند. اساساً به دیتابیس فقط می‌توان داده اضافه کرد، اما نمی‌توان آن را تغییر داد و اطلاعات آن را حذف کرد.

ذخیره‌سازی غیرمتمرکز فایل

قراردادهایی وجود دارد که به افراد اجازه می‌دهد در ازای دریافت هزینه‌های ناچیز، فضای رایگان روی هارد دیسک‌های خود را به افراد دیگر اجاره دهند، و آن را به یک سیستم ذخیره‌سازی غیرمتمرکز فایل تبدیل ‌کنند.

سازمان‌های خودمختار غیرمتمرکز (DAO)

یک دائو (DAO) اساساً یک سازمان یا ارگان مجازی متشکل از اعضای مختلف است که با اکثریت 67 درصدی، حق دارند سرمایه سازمان را خرج کنند و کد آن را تغییر دهند.

وایت پیپر اتریوم چیست؟3

توکنومیک اتریوم

برای درک توکنومیک، ابتدا باید عواملی را که بر عرضه و تقاضای اتریوم تأثیر می‌گذارند، مرور کنیم. تا کنون، اتریوم از مکانیزم اثبات کار استفاده می‌کرد، جایی که ماینرها دو نوع کارمزد دریافت می‌کردند تا تراکنش‌ها را اعتبارسنجی کنند و شبکه را ایمن نگه دارند.

کاربران نیز دو نوع کارمزد می‌پردازند، یکی کارمزد پایه است که به‌منظور کاهش عرضه سوخته می‌شود. دومی، کارمزد اولویت‌ است که مستقیماً به ماینرها می‌رسد.

 

به محض اینکه اتریوم به مکانیزم اثبات سهام منتقل شود، دارندگان اتریوم می‌توانند برای کسب پاداش و کمک به اعتبارسنجی و ایمن‌سازی شبکه، ETH خود را به سپرده‌گذاری کنند. افراد دارای 32 ETH می‌توانند یک گره خریداری کنند و ETH خود را به استیک کنند. استیکرها می‌توانند پاداش‌هایی را در قالب توکن‌های جدید ETH دریافت کنند. تمام این‌ها روی عرضه اتر تأثیرگذار خواهد بود و وقتی حجم تراکنش‌ها افزایش یابد، ETH در واقع می‌تواند به یک دارایی ضد تورمی تبدیل شود.

 

اتریوم 2.0 که با نام ETH2 نیز شناخته می‌شود، آپگرید یا ارتقای اصلی بلاک چین اتریوم است. هدف آن افزایش کارایی، مقیاس‌پذیری و سرعت شبکه اتریوم است تا بتواند تراکنش‌های بیشتری را پردازش کند و از ایجاد گلوگاه جلوگیری کند.

 

هدف از این به‌روزرسانی، بهبود شبکه اتریوم از طریق چندین تغییر در زیرساخت شبکه، یعنی تغییر مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) به مدل اثبات سهام (PoS) است.

 

مکانیزم PoW به این صورت است که از یک فرآیند اعتبارسنجی رقابتی برای تأیید تراکنش‌ها و سپس اضافه کردن بلاک‌های جدید به بلاک چین استفاده می‌کند. در POS، بلاک‌ها توسط اعتبارسنج‌ها که تجهیزات رایانه‌ای دارند تأیید می‌شوند، آن‌ها ETH های خود را به عنوان وثیقه برای اعتبارسنجی بلاک‌ها در شبکه قفل (سپرده‌گذاری) می‌کنند. این مکانیزم مقدار منابع محاسباتی که برای پردازش تراکنش‌ها و تأیید بلاک‌ها در بلاک چین لازم است را کاهش می‌دهد.

 

کلام پایانی

اگر قصد خرید اتریوم را دارید میتوانید به آدرس https://tabdeal.org/buy-eth مراجعه کرده و این ارز دیجیتال را از یک صرافی معتبر خریداری کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟