کارت گرافیک چیست؟ 1 رایانه کوچک یا 1 پردازنده یکپارچه

توسط Avatar photoامیرحسین حیدرزاده
3 minutes read
کارت گرافیک چیست؟ 1 رایانه کوچک یا 1 پردازنده یکپارچه

با باز کردن کیس رایانه یک مادربرد، یک پردازنده، حافظه رم و درایو ذخیره سازی به شما سلام می‌کنند. در برخی از انواع رایانه یک قطعه دیگر با نام کارت گرافیک نیز دیده می‌شود، سخت افزاری که وظیفه ایجاد تصاویر را بر عهده دارد.

البته که تمام انواع رایانه از کارت گرافیک استفاده می‌کنند. تنها در برخی موارد پردازنده گرافیکی با پردازنده مرکزی یک پارچه شده و به شکل جداگانه دیده نمی‌شود. برای آشنایی با این قطعه مهم روکیدا را همراهی کنید.

1. کارت گرافیک چیست؟

واحد پردازش گرافیکی است. درست مثل مادربرد رایانه یک مدار چاپی حساب می‌شود. یک کارت مستقل که با یک یا چند فن، حافظه رم داخلی، کنترل کننده حافظه، بایوس و دیگه موارد همراه می‌شود.

nvidia gtx 1080ti graphics cards

کارت گرافیک را در ابعاد و شکل‌های متفاوت مشاهده می‌کنیم:

  • یکپارچه: مستقیم در کنار پردازنده قرار می‌گیرد. اکثر پردازنده‌های اینتل با گرافیک یک پارچه عرضه می‌شوند. برخی محصولات AMD نیز از پردازنده گرافیکی یکپارچه استفاده می‌کنند. این نوع پردازنده گرافیک برای بازی‌های ساده، مرور وب و تماشای فیلم کافی خواهد بود. نکته مهم در مورد این گروه، مصرف انرژی کم‌تر است
  • مستقل: هدف از ساخت این نوع کارت گرافیک قدرت بیش‌تر است. کاربران از آن برای اجرای بازی‌های سطح بالا، ویرایش ویدئو، رندر مدل‌های سه بعدی و دیگر کارهای محاسباتی استفاده می‌کنند. برخی از پردازنده‌های گرافیکی مدرن به چند صد وات برق نیاز دارند

یک قانون ثابت وجود دارد: پردازنده گرافیکی مستقل قدرت بسیاری بیش‌تری از یک پردازنده یکپارچه دارد اما باید نسل و زمان ساخت را در نظر بگیرید. پردازنده گرافیکی یکپارچه امروز اینتل می‌تواند کارت گرافیک مستقل چند نسل قبل را شکست دهد.

2. اجزای کارت گرافیک

کارت گرافیک چیست؟ 1 رایانه کوچک یا 1 پردازنده یکپارچه

برخی از قطعات خاص بین انواع مدل‌های کارت گرافیک متفاوت است اما ساختار کلی دستگاه از اجزای زیر تشکیل شده

  • GPU: یک قطعه سخت افزاری شبیه به پردازنده مرکزی (CPU) است
  • حافظه: حافظه کارت گرافیک را با نام VRAM‌ می‌شناسیم. نوعی حافظه اختصاصی برای کمک به کار پردازنده گرافیکی است
  • رابط: تقریبا تمام کارت‌های گرافیک از PCIe برای اتصال به مادربرد استفاده می‌کنند
  • اتصالات خروجی: انواع مختلفی از آن را پشت دستگاه پیدا می‌کنید که می‌تواند شامل HDMI، DVI، دیسپلی‌پورت یا VGA باشد
  • فن یا مبدل گرمایی: تمام انواع پردازنده گرافیکی از یک فن و مبدل گرمایی استفاده می‌کنند چراکه این قطعه گرمای زیادی تولید می‌کند
  • اتصالات برق: پردازنده‌های مدرن گرافیکی حداقل به یک اتصال 6 یا 8 پین نیاز دارند
  • بایوس: اطلاعات و تنظیمات اولیه را نگه می‌دارد، در این قسمت می‌توانیم ولتاژ و دیگر موارد را مشاهده کنیم. وظیفه بایوس ذخیره آن اطلاعات در زمان خاموش شدن دستگاه است

3. کارت گرافیک چطور کار می‌کند؟

کارت گرافیک چیست؟ 1 رایانه کوچک یا 1 پردازنده یکپارچه

این قطعه وظیفه رندر کردن تصاویر روی نمایشگر را بر عهده دارد. این تصویر می‌تواند عکس، فیلم، بازی، اسناد، محیط ویندوز یا هر آنچه که مشاهده می‌کنیم، باشد. تفاوتی ندارد یک بازی ساده یا یک بازی سنگین و گرافیکی را اجرا کنید. تمام بازی‌ها به پردازش گرافیکی نیاز دارند.

پردازنده مرکزی رایانه یا CPU وظایف کارت گرافیک را به او اعلام می‌کند. پردازنده گرافیکی دستورالعمل‌ها را دریافت کرده و با کمک پردازنده خود اجرا می‌کند. با اجرای هر دستور حافظه VRAM به روز می‌شود.

به روز شدن حافظه مشخص می‌کند که کدام پیکسل‌ها روی نمایشگر نیاز به تغییر دارند. سپس این اطلاعات از طریق یک کابل به نمایشگر شما می‌رسند. نمایشگر به کمک آن اطلاعات تصاویر را ایجاد می‌کند.

4. چه کسی کارت گرافیک را می‌سازد؟

دو نام بزرگ در دنیای ساخت پردازنده گرافیکی می‌درخشند: انویدیا و AMD. آن دو شرکت چند دهه است که در بازار پردازنده گرافیکی حکمرانی می‌کنند. از طرفی اینتل را فراموش نکنید. بیش‌ترین تعداد کارت گرافیک ساخته شده به نام اینتل است.

انویدیا و AMD به شکل مستقیم کارت گرافیک نمی‌سازند. آن‌ها تراشه را طراحی کرده و به کارخانه تولید تراشه ارسال می‌کنند. با مجوز آن دو شرکت برندهای ایسوس، MSI و موارد مشابه کارت را به دست مصرف کنندگان می‌رسانند.

ادامه بحث به شکل تخصصی چندان جذاب نیست. امروز یک وب سایت فروشگاهی را باز می‌کنید و نام انویدیا و AMD دیده می‌شود. باید کدام را انتخاب کنیم؟ برای رسیدن به پاسخ مقاله راهنمای خرید کارت گرافیک را از دست ندهید.

منبع: makeuseof.com

مطالب مرتبط

1 comment

کپل آرت شنبه , ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۲۳:۲۸ - ۲۳:۲۸

تو یه مطلب بیزحمت amd و nvidia رو مقایسه کنید

Reply

دیدگاه شما چیست؟