ما چیزهای زیادی در مورد آینده گوشیهای انعطافپذیر و ترکیب تکنولوژی جدید به صورت ارزانتر و راحتتر در زندگیمان میشنویم. دو مورد از محبوبترین طراحیهای گوشیهای هوشمند، طراحیهای گوشی تاشو و و رول شونده هستند.
ما در این مقاله به بررسی این دو طراحی میپردازیم و پیشبینی میکنیم که کدام طراحی پیروز خواهد شد.
قبل از هرچیز باید بگیم که منظور از گوشیهای تاشو، گوشیهایی هستند که از وسط نصف شده و صفحه نمایش آن روی هم مینشیند. گوشیهای رولشونده به گوشیهایی میگویند که صفحه نمایش آنها به صورت رولی روی هم مینشیند. گوشیهای انعطافپذیر هم به همین گوشیهایی میگویند که حالت انعطاف پذیری دارند.
فواید استفاده از گوشیهای انعطافپذیر
هدف اصلی از طراحی گوشیهای انعطافپذیر این بود که یک صفحه نمایش بزرگتر در یک گوشی هوشمند جیبی معمولی تعبیه شود. یکی دیگر از اهداف، بالا بردن قابلیتهای مختلف بوده که به شما این امکان را میدهد تا کارهای بیشتری را با گوشی خود انجام دهید.
گوشیهای تاشو هم کوچکتر بوده و هم قابل حمل هستند، پس اولین گام را برای برطرف کردن نیاز به گوشیهای بزرگتر را برداشتند. اما آیا گوشیهای رول شونده میتوانند این نیازها را برطرف کنند؟
دلیل انتخاب گوشیهای تاشو چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، گوشیهای تاشو را میتوانید مثل یک تکه کاغذ از وسط تا کنید. این نوع گوشیها دارای یک صفحه پلاستیکی خاص و یک لولا در وسط گوشی بوده تا صفحه نمایش و بدنه گوشی خم شوند. نمیتوان در این طراحی از شیشههای معمولی گوشی هوشمند استفاده کرد چون سفت هستند و خم نمیشود. این انعطاف هم میتواند هم به سمت داخل باشد و هم به سمت بیرون.
در طراحی گوشی تاشو به داخل، گوشی بسته خواهد شد تا از صفحه پلاستیکی در برابر آسیب احتمالی محافظت شود. با این حال میتوانید مانند یک گوشی هوشمند استاندارد، از صفحهنمایش دوم (cover screen) در قسمت بیرونی در هر دو طرف نیمه تا شده استفاده کنید.
در طراحی تاشو به بیرون، صفحه اصلی به سمت بیرون تا میشود. پس صفحه نمایش همیشه روبهروی شما به صورت تا شده یا باز شده قرار دارد. از آنجایی که میتوانید از صفحه نمایش اصلی تا شده مانند یک گوشی هوشمند معمولی استفاده کنید، نیازی به صفحه نمایش کوچک (cover screen) ندارید.
با این حال، طراحان گوشیهای تاشو که صفحه نمایش گوشی به صمت بیرون تا میشوند، از این طراحی خوششان نمیآید و روی طراحی تاشو به داخل کار میکنند.
تابه حال این طراحیها به سه روش عمده ساخته و عرضه شدهاند:
طراحی تبلت به گوشی تاشو به سمت داخل مانند Samsung Galaxy Z Fold 3
طراحی گوشی تاشو به سمت داخل مانند Samsung Galaxy Z Flip 3
طراحی گوشی به تبلت تاشو به سمت بیرون مانند Huawei MateX
مشکلات گوشیهای تاشو
دو تا از بزرگترین مشکلات منحصر به فرد گوشیهای تاشو، چین خوردگی و شکاف بین دو صفحه نمایش است.
ابتدا، اجازه دهید در مورد چین خوردگی صحبت کنیم. وقتی کاغذ را تا میکنید، چین و چروکی در کاغذ ایجاد خواهد شد و این موضوع در صفحه نمایش پلاستیکی گوشیهای تاشو نیز اتفاق میافتد و تابحال هیچکس راه حل مناسبی برای این مشکل پیدا نکرده است.
مشکل دیگر شکاف و فضای خالی بوده که گوشیهای تاشو معمولا در خود دارند. وقتی یک گوشی تاشو را تا میکنید، صفحه نمایش دقیقا و به صورت صاف روی هم نمینشیند و دلیل آن نیز این است که انجام این کار باعث شکسته شدن صفحه نمایش خواهد شد. به همین منظور، صفحه نمایش با مقداری فاصله روی هم خواهند نشست تا هوا، گرد وغبار و آب بتوانند از آن عبور کنند.
معمولا لولای گوشیهای تاشو از بدنه گوشی بیرون زده است. هنگام در دست گرفتن این نوع از گوشیها، مزاحمت آن را کاملا حس خواهید کرد و حس غیر یکنواخت به کاربر میدهد.
دلیل انتخاب گوشیهای رول شونده چیست؟
اگر به نظر شما گوشیهای تاشو، طراحی خیلی پیچیدهای دارند، پس بهتر است این نوع از طراحی گوشیهای جدید را نیز ببینید. گوشیهای رول شونده، مفهومی جدید از گوشیهای هوشمند انعطافپذیر بوده که در حال پیشی گرفتن از گوشیهای تاشو هستند.
فعلا تنها گوشی رول شونده فعالی که به صورت فیزیکی عرضه شده، Oppo X 2021 است و از آنجایی که در حال حاضر هیچ جایگزین دیگری وجود ندارد، ما از این گوشی برای نمایش نحوه عملکرد یک گوشی رولشونده استفاده کردیم.
یک گوشی رول شونده حاوی چندین قطعه متحرک در داخل خود بوده که شامل: یک محور مرکزی استوانهای، موتورهای رولکننده و یک قاب کشویی میباشد.
وقتی شما این مکانیسم را فعال میکنید، این لایهها (صفحه نمایشها) از یکدیگر باز میشوند و تشکیل یک صفحه نمایش تبلت را میدهد. در اواسط سپتامبر 2021، این تکنولوژی هنوز بسیار جدید بوده و به صورت تجاری و بازاری در دسترس نیست.
هدف از طراحی گوشیهای رول شونده، حذف معایب در گوشیهای تاشو میباشد. این گوشیها فاقد چین و چروک روی صفحه نمایش بوده و درز یا شکافی نیز ندارند. در همان مثال تا کردن کاغذ، در این گوشیهای رول شونده، این کار مثل رول کردن یک ورق به جای تا کردن آن است.
با وجود گوشیهای رول شونده، دیگر نیازی به صفحه نمایش ثانویه نخواهد بود و میتوانید به صورت دستی، صفحه نمایش گوشی خود را باز و بزرگتر کنید. پس میتوانید با استفاده از یک صفحهنمایش، از داشتن اندازه یک صفحه نمایش استاندارد به اندازه گوشی و صفحه نمایش تبلتی لذت ببرید.
مقایسه گوشیهای رول شونده و گوشیهای تاشو
معرفی گوشیهای رول شونده به این معنی نیست که گوشیهای تاشو کاملا بیفایده میشوند. اما گوشیهای رول شونده مزایای خود را دارند و جدید بودن تکنولوژی آنها به این معنیست که مسلما با مشکلات جزئی در مراحل اولیه عرضه خود مواجه خواهند شد.
اگرچه هنوز هیچ نسخه از این گوشیهای رول شونده وجود ندارد، اما میتوان حدس زد که این گوشیها باید فضای داخلی زیادی را صرف حرکت چرخشی آن کنند.
گذشتن از قطعات داخلی میتواند منجر به مشکلات بزرگ شود. برای مثال کاربران ممکن است متوجه شوند که عمر باتری این گوشیها واقعا کم است و آنها باید یا زمان استفاده از گوشی خود را کاهش دهند و یا شارژرهای خود را به طور منظم همراه خود داشته باشند.
همچنین ممکن است متوجه شویم که گوشیهای رول شونده در مقایسه با گوشیهای تاشو مقاومت کمتری در برابر آب و گردوغبار دارند. این موضوع ممکن است هنگام رقابت با آیفونهای استاندارد و اندرویدی موجود در بازار، مشکلساز شود.
تلفنهای تاشو صفحهنمایش نرمی دارند و به راحتی آسیب میبینند و همچنین ممکن است در گوشیهای رول شونده نیز چنین چیزی را ببینیم. مطمئنا باید بدانید که قیمت احتمالی این گوشیها اصلا مقرون به صرفه نیست.
گوشیهای انعطاف پذیر به تکامل بیشتری نیاز دارند
باید اعتراف کنیم که هیچ برنده واضحی بین گوشیهای هوشمند تاشو و رولشونده وجود ندارد. وقتی گوشی رول شونده را در بازار ببینیم، میتوانیم ایده کاملی در مورد برنده این رقابت به دست آوریم.
هر دو طراحی آنها در مراحل اولیه خود هستند. گرچه گوشیهای تاشو شروع به کار کردهاند، اما گوشیهای رول شونده ممکن است از گوشیهای تاشو عقب بمانند. اما هر اتفاقی که بیفتد، نوآوری و ابتکار در گوشیهای هوشمند به این زودیها توقف نخواهد کرد.