نحوه هک شدن گوشی شما از راه دور و روش‌های پیشگیری از آن

توسط رامین جعفری
7 minutes read
نحوه هک شدن گوشی شما از راه دور و روش‌های پیشگیری از آن

مردم در طول روز برای کارهای مختلفی مثل پرداخت قبوض یا ارسال ایمیل، از گوشی‌های هوشمند خود استفاده می‌کنند. به عبارتی دیگر، گوشی‌ها حاوی اطلاعات بسیار حساسی بوده و اگر این اطلاعات به دست فرد دیگری بیفتد، می‌تواند منجر به فاجعه‌ای شود که جبران آن سخت است.

ما در این مقاله، نحوه هک شدن گوشی شما از راه دور و همچنین اقداماتی که باید برای پیشگیری انجام دهید را آموزش خواهیم داد.

یک هکر چگونه می‌تواند گوشی شما را از راه دور هک کند؟

بر هیچکس پوشیده نیست که هکرها برای سرقت اطلاعات شخصی شما، نیازی به دسترسی به گوشی شما ندارند. آن‌ها می‌توانند هر یک از اطلاعات ذخیره شده در گوشی شما را از راه دور مورد هدف قرار بدهند. اگر به اندازه کافی مراقب نباشید، امکان دارد پسورد‌ها، شماره‌های تشخیص هویت (کد ملی)، جزئیات حساب بانکی، پیام‌های کوتاه، عکس‌ها و تقریبا همه چیز گوشی شما به دست افراد سو استفاده‌گر برسد.

اما چگونه می‌شود گوشی را از راه دور هک کرد؟ مجرمان سایبری یا هکر‌ها روش‌های مختلف و منحصر به فردی برای دسترسی به گوشی‌های افراد دارند. آن‌ها معمولا به دنبال ضعف‌های جزئی در سیستم‌عامل گوشی‌ها می‌گردند تا آن را هک کنند و یا افراد را فریب می‌دهند تا به صورت داوطلبانه نرم‌افزارهای دست‌ساز را روی گوشی‌های خود دانلود کنند.

ترسناک‌ترین نکته در هک کردن گوشی این است که با وجود پیشرفت دائمی تکنولوژی، فرآیند هک گوشی‌ها از راه دور مثل یک بازی کودکانه ساده‌ می‌شود. اپلیکیشن‌های مختلفی وجود دارد که فقط با یک شماره تلفن، می‌توان به گوشی شما دسترسی پیدا کرد.

آیا هکرها می‌توانند گوشی شما را کنترل کنند؟ پاسخ این سوال مثبت است. متاسفانه آن‌ها حتی می‌توانند دوربین گوشی شما را نیز کنترل کنند. همچنین شما با یادگیری نکات مختلف می‌توانید دسترسی هکرها به گوشی اندروید یا آیفون خود را محدود کنید. اولین قدم برای این کار، پیشبینی افکار و اقدامات هکرهاست.

روش‌های مختلفی برای دسترسی هکرها به گوشی شما وجود دارد که عبارتند از:

  • شبکه های باز و بدون پسورد Wi-Fi عمومی: هکرها شبکه‌های جعلی Wi-Fi می‌سازند تا شما با گوشی خود به آن متصل شوید. پس از آن، شما را به سایت‌های جعلی هدایت کرده تا کار خود را شروع کنند.
  • هک شماره سیم کارت: هکرها شماره تلفن شما را به گوشی خود انتقال می‌دهند تا به حساب شما دسترسی پیدا کنند.
  • ایمیل‌ها یا پیامک‌های فیشینگ: آن‌ها با یک لینک جعلی به شما ایمیل می‌زنند و سعی در فریب شما دارند تا روی آن لینک کلیک کنید. چنین ایمیل‌ها یا پیامک‌هایی ممکن است بسیار واقعی جلوه کنند و گاهی اوقات تشخیص یک لینک جعلی از قانونی خیلی پیچیده خواهد شد.

چگونه متوجه شویم که گوشی ما هک شده است

hacker sitting with laptop.jpg?q=50&fit=crop&w=750&dpr=1

اگر گوشی شما آیفون یا اندروید باشد، علائمی وجود دارد که نشان دهنده هک شدن آن است. اگر این علائم را در گوشی هوشمند خود مشاهده کردید، این احتمال وجود دارد که مورد هدف قرار گرفته باشید. در ادامه این علائم را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

  • افزایش غیرمعمول مصرف اینترنت شما (data usage)
  • خالی شدن بیش از حد معمول باتری گوشی
  • تاخیر بیش از حد معمول در باز شدن اپلیکیشن‌ها
  • ریستارت شدن گوشی بی‌هیچ دلیل منطقی
  • پاپ‌آپ‌های (popups) عجیب
  • نویز‌های موجود در پس‌زمینه گوشی
  • ظاهر شدن اپلیکیشن‌هایی که نصب آن‌ها را به یاد نمی‌آورید
  • تماس‌های تلفنی عجیب
  • فعالیت غیرمعمول در حساب‌های بانکی یا پروفایل‌ شبکه‌های مجازی متصل به گوشی شما

پس از دیدن این علائم روی گوشی خود، خونسردی خود را حفظ کنید و نترسید. ممکن است بعضی از موارد بالا، ربطی به هک شدن گوشی شما نداشته باشد. به عنوان مثال، اگر باز شدن یک اپلیکیشن طول کشید، شاید در عملکرد گوشی شما مشکل به وجود آمده و یا اینکه از ورژن قدیمی اپلیکیشن استفاده می‌کنید و باید آن را آپدیت کنید.

اما اگر در حساب بانکی خود یا دیگر اکانت‌‌های متصل به گوشی‌ خود متوجه فعالیت‌های عجیب شدید، این احتمال وجود دارد که در دام هکر‌ها افتاده باشید.

روش دیگری که می‌توانید متوجه هک شدن گوشی خود شوید، این است که از نرم افزار‌های آنتی ویروس برای اسکن امنیتی روی گوشی استفاده کنید. اگر اپلیکیشن مشکوکی وجود داشته باشد، این اپلیکیشن آن را تشخیص خواهد داد.

چگونه ارتباط یک هکر را با گوشی خود قطع کنیم

word cybercrime.jpg?q=50&fit=crop&w=750&dpr=1

پس از این که مطمئن شدید گوشی شما هک شده، اولین کاری که باید انجام دهید این است که گوشی خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید. فراموش نکنید که این روش، همانطور که شر هکرها را از گوشی شما پاک می‌کند، اما همه‌ فایل‌های ذخیره شده در گوشی شما را نیز حذف خواهد کرد.

اگر تمایلی به برگرداندن تنظیمات کارخانه‌ روی گوشی خود ندارید، می‌توانید روش‌های ذکر شده در پایین را انجام دهید:

  • از شر اپلیکیشن‌هایی که به آن مشکوک هستید خلاص شوید: نرم‌افزار‌هایی را که شخصا روی گوشیتان نصب نکردید را پیدا و آن‌ها را حذف کنید. هیچ تضمینی وجود ندارد که این روش به صورت قطعی به شما کمک کند اما انجام آن ضرر نخواهد داشت.
  • یک نرم‌افزار آنتی ویروس نصب کنید: با این روش می‌توانید هرگونه نرم‌افزار یا فایل‌های مخرب را در گوشی خود شناسایی کرده و از گوشی خود در برابر حملات احتمالی هکرها محافظت نمایید.
  • به مخاطبین گوشی خود اطلاع دهید که گوشی شما هک شده است: بهتر است به مخاطبین خود اطلاع دهید تا پیام‌های مشکوکی که از سمت شماره تلفن شما به آن‌ها ارسال می‌شود را باز نکرده و به آن اعتنا نکنند تا دچار مشکل نشوند.

پس از انجام تمام روش‌های بالا، پیشنهاد می‌کنیم رمز‌ها یا پسورد‌های موجود در گوشی خود اعم از پسورد خود گوشی، تمام شبکه‌های اجتماعی، Apple ID یا اکانت گوگل، ایمیل و اینترنت‌ بانک را تغییر دهید. سعی کنید پسوردهای مطمئن و غیر قابل حدسی را برای اکانت‌های خود انتخاب کنید.

پیشگیری از دسترسی هکرها به گوشی شما

man making phone call on smartphone.jpg?q=50&fit=crop&w=750&dpr=1

شما می‌توانید با استفاده از روش‌های مختلف، از گوشی هوشمند و هرگونه اطلاعات شخصی خود محافظت کنید. در ادامه روش‌هایی را به شما پیشنهاد می‌دهیم که می‌توانید انجام دهید:

  1. برای گوشی خود یک پسورد معرفی کنید. یک پسورد قدرتمند برای قفل صفحه نمایش گوشی خود مشخص کنید. گوشی‌های مدرن دارای ویژگی‌هایی مثل Touch ID یا Face ID هستند که می‌توانید به سادگی از آن‌ها استفاده کنید.
  2. به جز موارد ضروری از اینترنت خط تلفن یا Wi-Fi گوشیتان استفاده نکنید. این روش باعث می‌شود تا در حین استفاده از نرم‌افزارهای مخرب، اطلاعات شما جابجا نشود.
  3. هات‌اسپات خود را در مکان‌های شلوغ خاموش کنید. با روشن گذاشتن این ویژگی، دسترسی هکر به گوشی شما آسان‌تر خواهد شد. اگر در مکانی مجبور به استفاده از آن شدید، یک پسورد مطمئن و قدرتمند برای آن انتخاب کنید.
  4. هر از چند گاهی، لیست اپلیکیشن‌های نصب شده روی گوشی خود را بررسی کرده و اگر متوجه هر گونه برنامه مشکوک شدید، فورا آن را از گوشی خود حذف کنید.
  5. هرگز داخل لینک‌های مشکوک نروید. اگر یک پیامک عجیب از دوستتان دریافت کردید که از شما خواسته غیر معقولی داشت و یا به شما می‌گوید که یک لینک ارسالی را باز کنید، با او تماس بگیرید و این موضوع را به صورت تلفنی بررسی کنید.
  6. گوشی خود و نرم‌افزارهای نصب شده روی آن را آپدیت کنید.
  7. هرگر گوشیتان را جیلبریک نکنید؛ این کار احتمال هک شدن گوشی شما را به مراتب افزایش خواهد داد.
  8. در اپلیکیشن‌های موجود درگوشی خود از احراز هویت دو مرحله‌ای (two-factor authentication) استفاده کنید. این ویژگی یک لایه امنیتی بیشتر برای اپلیکیشن‌های شما ایجاد کرده تا شما تنها کسی باشید که می‌توانید به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

البته نصب یک آنتی ویروس همیشه روش خوبی به حساب می‌آید، اما استفاده از روش‌های بالا و نکات ذکر شده، می‌تواند محافظت بیشتری از آیفون یا گوشی اندرویدی شما در برابر هکرها انجام دهد.

با پیشگیری هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد

این روزها خطر طعمه شدن توسط هکر‌ها بسیار زیاد است و از آنجایی که کار بسیار ساده‌ای شده، بهتر است گوشی‌های خود را در برابر آن‌ها ایمن کنیم.

فقط گوشی شما نیست که قابلیت هک شدن دارد، بلکه اکانت‌ شبکه‌های اجتماعی، کامپیوتر‌ها، ایمیل، مخاطبین و تقریبا هر اطلاعاتی ممکن است به خطر بیافتد؛ پس باید همیشه مراقب باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟