در این مطلب به شما خواهیم گفت که ارتقای کدام قطعه بیشترین تأثیر را در ارتقای عملکرد سیستم دارد.
1. آپگرید رم
اضافه کردن رم بیشتر ساده ترین و در دسترس ترین روش برای ارتقای کامپیوتر است. این کار مقرون به صرفه است، میتوان آن را روی هر کامپیوتری انجام داد و نیاز به اطلاعات زیادی ندارد.
اگر تابحال کانفیگ کامپیوترتان را تغییر ندادید، ارتقای رم برای شروع بسیار مناسب است. هر چقدر رم سیستم بیشتر باشد، کارهای سنگینی مثل بازی یا ویرایش ویدیو سریع تر انجام میشود.
حتی برای کاربردهای معمولی هم ارتقای رم به اجرای اپلیکیشنهای بیشتر در پس زمینه یا باز نگه داشتن تبهای بیشتر در مرورگر کمک میکند.
در مجموع حداقل رم توصیه شده 4 گیگابایت است که برای باز نگه داشتن حداکثر 10 تب مرورگر، کمی ویرایش تصویر و ویدیو استریمینگ مناسب است.
با ارتقای رم به 8 گیگابایت متوجه تغییر سرعت چشمگیری میشوید و این میزان رم برای اجرای همزمان کارهای مختف، باز نگه داشتن 30 تب، ادیت تصاویر RAW و گیمینگ میان رده مناسب است.
برای گیمینگ بسیار حرفه ای، ادیت فایلهای چند رسانه ای و سایر کارهای حرفه ای باید 16 گیگابایت رم داشته باشید.
2. کارت گرافیک
کرچه کارت گرافیک را در جایگاه دوم این لیست قرار دادیم اما برای یک گیمر حرفه ای، ارتقای گرافیک باید اولویت باشد. اگر گیمر حرفه ای یا ویرایشگر مدلها و انیمیشنهای سه بعدی نیستید، ممکن است نیاز به ارتقای گرافیک نداشته باشید.
خیلی از تولیدکنندگان سیستمهای امروزی برای صرفه جویی در هزینهها از گرافیکهای سطح پایین تر استفاده میکنند. گرافیک ادغام شده در سیستمهای امروزی هم برای اکثر کاربران کافیست و با آن میتوانید کارهایی مثل فتوشاپ یا مشاهده ویدیوهای 4K را انجام دهید. حدود 10 درصد کاربران استیم با گرافیک ادغام شده کار میکنند.
اگر به دنبای ارتقای گرافیک سیستم یا کارهای واقعیت مجازی هستید، استفاده از گرافیکی مثل Radeon RX 5700-XT تغییر چشمگیری ایجاد خواهد کرد. میتوانید در gpu.userbenchmark.com عملکرد کارتهای گرافیک اختصاصی را با کارت گرافیک فعلی خودتان مقایسه کنید.
3. تهیه یک درایو پرسرعت تر
دو دلیل برای ارتقای درایو وجود دارد: کمبود فضا و افت سرعت. در صورتی که دچار کمبود فضا شوید علاوه بر اینکه برای ذخیره دادهها با مشکل روبرو میشوید، سرعت اجرای کارها هم کمتر میشود. حداقل سعی کنید 10 گیگابایت فضای خالی برای سیستم عامل داشته باشید.
برای هارد، میتوانید درایوی با سرعت فیزیکی بیشتر تهیه کنید مثلاً اگر سرعت فعلی درایو شما 5400 دور در دقیقه است، یک مدل 7200 دور در دقیقه ای ارتقای چشمگیری ایجاد میکند.
اما با استفاده از درایو SSD به جای هارد، ارتقای سرعت چشمگیری را تجربه میکنید. یک هارد با سرعت چرخش 5400 دور در دقیقه قابلیت نوشتن 100 مگابیت داده در ثانیه را دارد که این رقم برای درایو 7200 دور بر دقیقه ای 150 مگابیت بر ثانیه و برای SSD به بیش از 500 مگابیت بر ثانیه میرسد. حتی درایوی مثل Samsung 970 EVO Plus قابلیت نوشتن 3300 مگابیت بر ثانیه را دارد.
علاوه بر این، درایو سریع تر منجر به افزایش سرعت بارگذاری سیستم عامل و برنامهها و اجرای سریع تر برنامههایی که از فایلهای بزرگ استفاده میکنند (مثل ویرایش تصاویر خام یا ادیت ویدیو) میشود. قبلاً درایوهای SSD گران تر بوده و ظرفیت کمتری داشتند اما به تدریج قیمت آنها کمتر میشود.
4. ارتقای پردازنده
ارتقای پردازنده یکی از کارهای پیشرفته تری است که تا اینجا به آن اشاره ای نشد چون علاوه بر سخت تر بودن انجام این کار از نظر فیزیکی، هزینههای آن هم بیشتر است. بحث سازگاری سوکت پردازنده هم از جمله موضوعات مهمی است که باید به آن توجه داشت.
مهم تر اینکه ارتقای پردازنده همیشه هم خوب نیست و ممکن است افزایش سرعتی که به دنبال آن بودید را ایجاد نکند.
با تستهای بنچمارک cpubenchmark.net میتوانید عملکرد پردازندههای مختلف را با هم مقایسه کنید.
ارتقای پردازنده تنها در صورتی ارزشمند است که شامل یک جابجایی بزرگ مثل حرکت از Core i3 به Core i5 یا نسل قدیمی تر به نسل جدیدتر باشد. پس مثلاً فقط برای سرعت کلاک بیشتر، به دنبال ارتقا نباشید. چون پردازندهها جزء قطعات گران قیمت هستند و ممکن است ارتقای آنها مستلزم ارتقای مادربورد باشد. در صورت سازگار بودن پردازنده جدید با مادربورد هم ممکن است نیاز به آپدیت بایاس پیدا کنید.
پس اگر پردازنده سیستم باعث افت سرعت آن شده، احتمالاً بهتر است به فکر تهیه یک سیستم جدید باشید.
5. ارتقای نرمافزارها
اگر نرمافزارهای سیستم شما به صورت خودکار آپدیت نمی شوند، به محض دریافت اعلان آپدیت، روی دکمه Update کلیک کنید.
این کار در بسیاری از مواقع توصیه میشود اما نه همیشه. معمولاً توصیه میشود که آپدیتهای کوچک و اصلاحی که شامل رفع باگ و اضافه شدن امکانات جدید جزئی هستند در اسرع وقت نصب شوند.
اما شرایط برای آپدیتهای بزرگ که شامل انتشار نسخه ای جدید هستند متفاوت است چون معمولاً این نسخهها نسبت به نسخههای قبلی منابع بیشتری مصرف میکنند و اگر سختافزار شما در اجرای نسخه قبلی با مشکل روبرو شده، برای نسخه جدید مشکلات بیشتری خواهید داشت.
این شرایط برای سیستم عامل هم صدق میکند. اگر سیستم شما خوب کار میکند، بهتر است به دنبال ارتقای سیستم عامل نباشید. تغییرات نرمافزاری میتوانند برای ارتقای سرعت سیستم مفید باشند. راهنمای ارتقای سرعت ویندوز 10 و ویندوز 11 در روکیدا منابع مفیدی در این زمینه هستند.
سایر موارد
ارتقای مادربورد نسبت به سایر قطعات سخت تر است چون همه اجزای سیستم به آن متصل شده اند. انجام این کار تنها در صورتی توصیه میشود که به دنبال نصب یک پردازنده جدید باشید که با مادربورد فعلی شما سازگار نیست. ارتقای خود مادربورد تأثیر چندانی در افزایش سرعت سیستم ندارد.
قطعات دیگری هم هستند که میتوان برای ارتقای عملکرد سیستم آنها را تعویض کرد. مثلاً برای یک عکاس حرفه ای داشتن یک مانیتور بهتر نسبت به اجرای سریع تر لایت روم مهم تر است. یا یک نویسنده با کیبورد مکانیکی بهتر کار میکند.
به جای اینکه صرفاً متمرکز بر سرعت باشید به تأثیر آپگرید مورد نظر بر تجربیات کاربری خودتان هم توجه داشته باشید و قطعاتی را بخرید که با سیستم فعلی شما همخوانی داشته باشند.