مرسدس EQXX
به تازگی شرکت مرسدس بنز یک کانسپت تمام الکتریکی رونمایی کرد که زبان طراحی و ویژگیهای جدید استفاده شده در آن، به خوبی نشاندهندهی مسیری است که این شرکت در تولید محصولات آیندهی خود پیش خواهد گرفت. در این مقاله شما را به ویژگیهای جدید و جذاب این خودرو آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
طراحی
EQXX یک خودروی چهار در کوپ محسوب میشود که به زیبایی تمام طراحی شده است. این خودرو بیشتر شبیه به یک سفینهی فضایی در جنگ ستارگان است تا یک خودروی الکتریکی معمولی که این موضوع، آن را در صدر اخبار سایتهای مختلف خودرویی و ژورنالهای معتبر دنیا قرار داده است.
این خودرو مثل پورشه تایکان یک GT مسافرتی و بزرگ نیست و اگر به ابعاد آن دقت کنید، از تصورتان بسیار کوچکتر است. طبق مشخصات اعلام شده توسط مرسدس بنز، فاصلهی بین دو محور EQXX چند سانتی متر از کلاس C مرسدس بنز کوتاهتر است. همچنین ارتفاع کمتری نسبت به محصولات معمولی مرسدس بنز مثل کلاس C و کلاس E دارد.
در قسمت جلویی خودرو یک خط LED تمام عرض خودرو را طی کرده و به چراغهای خودرو که شبیه به لوگوی مرسدس بنز طراحی شدهاند میرسد. لوگوی معروف شرکت مرسدس بنز در این خودرو به جای جلوپنجره، روی کاپوت نصب شده که این ویژگی را قبلا در طراحیهای درز کرده از AMG ONE دیده بودیم.
زمانی که از کنار به این خودرو نگاه میکنید، اولین چیزی که نظر شما را جلب میکند رینگهای ۲۰ اینچی آن است. این رینگها از جنس منیزیوم ساخته شدهاند و با پوششهای شفاف پوشانده شدهاند تا هرچه بیشتر ضریب ایرو دینامیک خودرو را کاهش دهند.
باتریها
گفته میشود که باتریهای EQXX توانایی ذخیرهی ۱۰۰ کیلو وات ساعت انرژی را دارند. این میزان کمی کمتر از ۱۰۸ کیلو وات ساعتی است که در گرانقیمتترین مدل EQS در اختیار خواهید داشت اما اکنون موضوع متفاوت است. شرکت مرسدس بنز اعلام کرده که باتریهای EQXX چیزی در حدود ۳۰ درصد از باتریهای استفاده شده در EQS سبکتر است این موضوع باعث شده که تمام سیستم باتری این خودرو چیزی در حدود ۴۸۰ کیلوگرم وزن داشته باشد.
این شرکت با اضافه کردن سیلیکون بیشتر به برخی از قطعات باتریها توانسته به این ویژگی دست پیدا کند. این شیوهی طراحی باعث میشود که باتریها توانایی ذخیرهی انرژی بیشتری داشته باشند و در نتیجه برای ذخیره سازی مقدار معینی انرژی، به باتریهای کمتری نیاز است. در حقیقت شرکت مرسدس با استفاده از دانش طراحان AMG ONE و به کارگیری فناوری تولید سیستم هیبریدی آن، توانسته باتریهای EQXX را وارد مرحلهی جدید بکند.
این شرکت توانسته باتری را به حدی فشرده و کوچک طراحی کند که اکنون کل سیستم باتریهای EQXX چیزی در حدود نصف باتریهای استفاده شده در EQS فضا اشغال کرده است.
نکتهی قابل توجه دیگر این است که سیستم الکتریکی این کانسپت جدید، با استفاده از ولتاژ ۹۰۰ ولتی عمل میکند که حدودا دو برابر خودروهای الکتریکی دیگر شرکت مرسدس بنز است. این موضوع توانایی شارژ سریعتری را به EQXX میدهد که در بین رقبا بسیار با اهمیت است. چرا که در آینده موضوع با اهمیت، سرعت شارژ خودروهای الکتریکی خواهد بود نه میزان توانایی پیمایش آنها با یک بار شارژ!
توانایی پیمایش
کانسپت جدید شرکت خودروسازی مرسدس بنز یا همان EQXX توانایی پیمایش بیش از ۶۲۰ مایل ( بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر ) را تنها با یک بار شارژ خواهد داشت. این میزان ۲۵۰ مایل بیشتر از توانایی پیمایش تسلا مدل S و ۱۶۵ مایل بیشتر از توانایی پیمایش EQS است. مرسدس اعلام کرده که این میزان برای رانندگی از پاریس تا برلین تنها با یک بار شارژ کافی است.
اما این شرکت در طراحی خودروهای الکتریکی خود برنامه ریزی بلند مدتی دارد. طراحان مرسدس بنز یا مرسدس EQ بر این موضوع واقفاند که خریداران در آیندهی نزدیک دیگر به توانایی پیمایش خودروهای الکتریکی اهمیت نخواهند داد و موضوع اصلی برای آنها میزان توانایی پیمایش با هر کیلو وات ساعت انرژی است.
دلیل این تفکر این است که در آیندهی نزدیک تعداد ایستگاههای شارژ سریع خودروهای الکتریکی بسیار بیشتر خواهد شد و سرعت شارژ آنها افزایش خواهد یافت. درست مثل خودروهای بنزینی که دیگر نگران پمپ بنزین نیستیم و موضوع اصلی برای ما میزان مصرف سوخت خودرو است.
برای این که تصور بهتری از این میزان انرژی داشته باشید باید گفت که یک کیلو وات ساعت انرژی میتوان تلوزیون ۵۰ اینچی شما را برای ۱۰ ساعت روشن نگه دارد. اگر این میزان انرژی را در EQXX قرار دهید، میتوانید ۶ مایل ( حدود ۱۰ کیلومتر ) مسافت را رانندگی کنید. شاید کم به نظر بیاید اما میزان مصرف انرژی این خودرو نصف تمام خودروهای الکتریکی حال حاضر در بازار است.
ایرو دینامیک
یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی خودروهای الکتریکی ایرو دینامیک است. چرا که هرچه این ضریب پایینتر باشد، شما استفادهی بهتری از انرژی باتریهای خود خواهید داشت و در نتیجه مصرف انرژی خودرو کاهش خواهد یافت. جالب است بدانید که یک خودروی الکتریکی معمولی چیزی در حدود دو سوم از انرژی خود را تنها صرف کنار زدن هوا و شکافتن مسیر خود میکند.
تمام اینها دلایل شیوهی طراحی انتخاب شده برای EQXX است که کمترین ضریب ایرو دینامیک در بین تمامی خودروهای تولید شده تا امروز را به آن میدهد. تا قبل از رونمایی این خودرو این مقام در دست EQS بود اما کانسپت جدید شرکت مرسدس بنز با ضریب ایرو دینامیک ۰.۱۸ در صدر جدول خواهد ایستاد.
تمامی حفرهها و بالههای خودرو برای رسیدن به این ضریب همکاری میکنند. اما جالبترین ویژگی استفاده شده برای ایرودینامیک خودرو، دیفیوزر پشتی خودرو است که به صورت خودکار در سرعتهای بالا برای کاهش میزان آشفتگی جریان هوا، طول و زاویهی خود را تغییر میدهد.
وزن
EQXX با اینکه با فناوریهای سنگین وزن جدیدی استفاده میکند، یکی از سبکترین خودروهای الکتریکی تولید شده تا به امروز است. این خودرو چیزی در حدود ۱.۷۵۰ کیلوگرم وزن دارد که نسبت به EQS با وزن ۲.۵ تنی کاملا قابل تحسین است. دلیل این تفاوت جدا از طراحی جدید باتریها، ساخته شده بیشتر قطعات بدنه از فیبر کربن و فایبرگلاس، به جای آلومینیوم است.
عملکرد
شرکت مرسدس بنز در طراحی EQXX بیشتر روی صرفهی اقتصادی خودرو تمرکز کرده است. در نتیجهی این تصمیم، بر خلاف تصور این خودرو تنها ۲۰۴ اسب بخار قدرت دارد که کمی بیش از میزانی است که EQA در اختیار شما قرار میدهد. شرکت تولید کننده هنوز اطلاعاتی دربارهی عملکرد این خودرو اعلام نکرده اما با توجه به ضریب ایرو دینامیک و قدرت خودرو تصور میشود که در طی ۶ تا ۷ ثانیه از حالت سکون به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت سرعت برسد.
یکی دیگر از ویژگیهای خودرو که لازم به ذکر است، صفحههای خورشیدی قرار داده شده روی شیشهی عقب خودرو میباشد. این صفحات برای تامین انرژی موتورهای خودرو طراحی نشدهاند اما میتوانند انرژی مورد نیاز سیستم گرمایش و سیستم کنترل مرکزی خودرو را تامین کنند. مرسدس بنز تخمین میزند که این صفحات میتوانند چیزی در حدود ۱۵ مایل به توانایی پیمایش روزانهی خودرو اضافه کنند.
طراحی داخلی
اگر تا کنون فکر میکردید که سیستم هایپر اسکرین ( Hyper Screen ) استفاده شده در EQS یکی از جذابترین و پیشرفتهترین سیستمهای کنترل مرکزی صنعت خودرو سازیست، توجه شما را به نمایشگر EQXX جلب میکنیم. این نمایشگر با توانایی نمایش تصاویر 8K ، بزرگترین نمایشگری است که تا کنون در محصولات مرسدس بنز قرار داده شده است. این نمایشگر با آخرین نرم افزار کنترلی مرسدس بنز مجهز شده که گفته میشود با برنامه ریزیهای جدید و استفاده از هوش مصنوعی، چند پله نسبت به قبل هوشمندتر شده است.
شرکت مرسدس بنز ادعا میکند که تمام اجزای استفاده شده در کابین خودرو به صورت کامل ویگن هستند و از هیچ مادهی مربوط به حیوانات در تولید آنها استفاده نشده است. بر مثال کفپوشهای خودرو به طور کامل از فیبرهای بامبو ساخته شدهاند.
قیمت
EQXX هیچ وقت وارد بازار نخواهد شد و هدف از تولید و رونمایی آن، صرفا نشان دادن تواناییهای مرسدس بنز در تولید خودروهای الکتریکی و مشخص کردین مسیری است که این شرکت برای تولید خودروهای الکتریکی در پیش خواهد گرفت.