5 علت بوی بد دهان و راهکار آنها

توسط سمیرا گلکار
3 دقیقه

بوی بد دهان که به دلایل مختلف ایجاد می‌شود می‌توان اعتماد نفس فرد را کاهش دهد. خوشبختانه برای حل این مشکل راه حل‌های مختلفی وجود دارد که با دانستن آنها می‌توانید به راحتی آن را حل کنید.

این مطلب با گردآوری نظر و توصیه‌های دکتر Inna Chern و دکتر Anjali Rajpal دو دندانپزشک آمریکایی تهیه شده است.

5 دلیل بوی بد دهان

  1. باکتری

به گفته دکتر Chern باکتری یکی از مهم ترین دلایل بوی بد دهان است. “بوی بد دهان ناشی از وجود باکتری‌هایی است که در پلاک و تارتار دندان زندگی می‌کنند. وقتی در اطراف دندان جرم جمع می‌شود، باکتری‌های ایجاد کننده بوی بد در آن تجمع می‌کنند.” رعایت بهداشت دهان و دندان باید به حل این مشکل کمک کند.

  1. قارچ

به گفته دکتر Rajpal “مهم ترین عامل بوی بد دهان با منشأ دهانی، تجمع باکتری یا قارچ روی زبان است.” طبق مطالعه کلینیک Mayo برفک دهانی یا کاندیدیازیس دهانی یکی از عفونت‌های قارچی رایج است که باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود. گرچه این مشکل در نوزادان یا افراد مسن شایع تر است اما احتمال رخ دادن آن برای هر فردی با هر سن و سالی وجود دارد. بعضی داروها هم در بروز این مشکل تأثیرگذار هستند.

5 علت بوی بد دهان و راهکار آنها 1

  1. خشکی دهان

یکی دیگر از مهم ترین دلایل بوی بد دهان، خشکی دهان یا زروستومی است. این مشکل وقتی ایجاد می‌شود که دهان بزاق کافی تولید نمی کند و دلایل مختلفی مثل بالا رفتن سن، مشکلات پزشکی، آسیب رسیدن به اعصاب و بیماری‌هایی مثل زاول عقل باعث به وجود آمدن آن می‌شوند. جویدن آدامس یا شیرینی‌های بدون قند به حل این مشکل کمک می‌کند. اگر این مشکل با این راهکارها حل نشد، می‌توان از داروهای مخصوص استفاده کرد.

  1. رفلاکس اسید

رفلاکس اسید یا برگشت اسید معده به مری هم در ایجاد بوی بد دهان تأثیرگذار است. مطالعه ای که سال 2008 منتشر شد ارتباط واضح بین این دو مسئله را نشان داد. سبک زندگی نقش زیادی در تشدید مشکل رفلاکس معده دارد و رفتارهایی مثل خوردن غذای زیاد، غذا خوردن پیش از دراز کشیدن یا خواب و خوردن بعضی غذاها مثل غذاهای اسیدی یا چرب هم باعث تشدید این مشکل می‌شوند.

  1. سایر مشکلات جسمی

به گفته دکتر Rajpal بوی بد دهان می‌توان نشان دهنده مشکلات جسمی دیگری باشد مثل “مشکلات سینوسی، اختلال لوزه‌ها، دیابت، عفونت‌های بخش تحتانی دستگاه تنفسی، نارسایی کلیه یا کبد یا کارسینوما.” اگر راهکارهای مختلف را امتحان کردید و همچنان از این مشکل رنج می‌برید بهتر است با پزشک یا دندانپزشکتان مشورت کنید تا به شما برای پیدا کردن علت اصلی مشکل کمک کنند.

چگونه بوی بد دهان را از بین ببریم؟

درمان بوی بد دهان به علت ایجاد آن بستگی دارد اما برای پیشگیری از تجمع باکتری‌ها در دهان می‌توان کارهای مختلفی انجام داد. دکتر Inna Chern راهکارهای زیر را توصیه می‌کند:

  1. دو بار در روز به اندازه 2 دقیقه دندان‌هایتان را مسواک بزنید.
  2. حداقل یک بار در روز از نخ دندان یا خلال دندان آبی استفاده کنید.
  3. یک یا دو بار در روز با دهانشویه دهانتان را شستشو بدهید.
  4. دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.

اگر با در پیش گرفتن روتین بهداشت و تمیزی دهان مشکل شما حل نشد، ممکن است نیاز به پاکسازی عمیق تر آن داشته باشید که در این صورت باید با دندانپزشک صحبت کنید. به گفته دکتر Rajpal رعایت بهداشت دهان و دندان برای پیشگیری از جمع شدن، سفت شدن و چسبیدن جرم‌ها به دندان مهم است. اما اگر این مشکل ایجاد شود، باید دندانپزشک با روش‌های تخصصی وارد عمل شود.

5 علت بوی بد دهان و راهکار آنها 2

رژیم غذایی هم نقش مهمی در این زمینه دارد. به گفته دکتر Rajpal مهم است که رطوبت و آب بدن حفظ شود و یک رژیم غذایی سالم با کربوهیدرات کم و سرشار از سبزیجات و پروبیوتیک‌ها داشته باشید همچنین غذاهای قلیایی که شامل سبزیجاتی با برگ سبز، آجیل، مرکبات و سایر غذاهای کامل هستند.

اگر مشکوک شدید که بوی بد دهان شما ناشی از یک مشکل ریشه ای است، حتماً با پزشک یا دندانپزشک صحبت کنید تا شما را راهنمایی کنند. وقتی مشکل اصلی و ریشه ای تحت کنترل قرار بگیرد، به تدریج دوباره بوی دهانتان به حالت عادی برمی گردد.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟