اتریوم به دلیل قابلیتها و امکانات خاصش، تبدیل به قطب اصلی اقتصاد غیرمتمرکز شده اما وجود دو نسخه مختلف از آن یعنی اتریوم و اتریوم کلاسیک باعث شده بعضی کاربران در انتخاب و درک این ارز دیجیتال با چالش روبرو باشند.
با ما همراه باشید تا شما را با شباهت و تفاوتهای این دو نسخه اتریوم و دلیل وجود آنها آشنا کنیم.
ماجرای هک DAO
در سال 2016، یک سازمان مستقل غیرمتمرکز به اسم The DAO یک کمپین جذب سرمایه برای راه اندازی یک شرکت سرمایه گذاری اجرا کرد. حدود یک سال پس از شروع به کار شبکه اتریوم، The DAO یک طرح فروش توکن اجرا کرد که قرار بود 28 روز زمان ببرد. این طرح توانست با مشارکت 11 هزار سرمایه گذار تنها ظرف 3 هفته 150 میلیون دلار اتر جمع کند.
اما وجود یک آسیب پذیری در کد قراردادهای هوشمند والت The DAO باعث شد هکرها به آن دسترسی پیدا کنند. به این ترتیب 60 میلیون دلار توکن اتر از این استخر به سرقت رفت و جامعه بلاک چین را در شوک فرو برد.
این هک باعث شد که شبکه اتریوم، توسعه دهندگان و حامیان آن برای اولین بار سمت تاریک و وجهه بد تمرکززدایی را تجربه کنند و اینکه جعل و کلاهبرداری در بلاکچین هم ممکن است.
پیدایش اتریوم و اتریوم کلاسیک در اثر هاردفورک
در ابتدا توسعه دهندگان اتریوم قصد پیاده سازی یک سافت فورک برای لغو تراکنش مربوط به هک را داشتند اما در نهایت به دلایلی تصمیم به اجرای یک هاردفورک گرفتند.
بر خلاف سافت فورک که در آن صرفاً یک فاصله گیری مختصر از بلاکچین اصلی وجود دارد، هارد فورک باعث ایجاد دو بلاکچین مجزا میشود که تغییرات چشمگیری در پروتکلهای آنها وجود دارد. به این ترتیب اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (ETC) به وجود آمدند. این دو پلتفرم از یک تکنولوژی استفاده میکنند اما تفاوتهای مهمی دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
1. ایدئولوژی
پس از این حادثه هک، کاربران و توسعه دهندگان اتریوم درباره چگونگی روبه رو شدن با آن به اختلاف برخورد کردند. خیلی از آنها مایل به لغو تراکنشهای ذکر شده بودند و بعضی هم معتقد بودند که با این کار فلسلفه بلاکچین مخدوش میشود و نباید تاریخچه تراکنشها را دستکاری کرد و در اثر همین اختلاف شبکه به دو شاخه منشعب شد و اتریوم و اتریوم کلاسیک ایجاد شدند.
در سایت اتریوم کلاسیک آمده: “ما نسخه اصلی اتریوم را یک کامپیوتر جهانی میدانیم که نباید خاموش شود و همیشه باید قراردادهای هوشمند را به صورت برگشت ناپذیر اجرا کند.”
2. مکانیزمهای اجماع نظر
مکانیزمهای اجماع نظر این امکان را فراهم کرده اند که شبکههای بلاکچین بتوانند بدون وجود یک مرجع ناظر به اتفاق نظر برسند.
اتریوم کلاسیک هم مثل بیتکوین از مدل اثبات کار استفاده میکند که ماینرها در آن تراکنشها را اعتبارسنجی میکنند.
اما اتریوم در حال کار برای پیاده سازی مدل اثبات سهام است که در آن کاربران میتوانند با استفاده از توکن اتری که در اختیار دارند، تراکنشها را اعتبارسنجی کنند.
3. حجم معاملات
حجم معاملات به رقم کل معاملاتی گفته میشود که با استفاده از یک ارز خاص انجام میشود. به طور کلی حجم معاملات بالا معادل با بالا بودن حجم نقدینگی است. همچنین بالا بودن حجم معاملات علاقه کلی جامعه کاربران به یک ارز دیجیتال خاص را نشان میدهد.
به گفته سایت Statista، اتریوم بیش از 1.1 میلیون تراکنش روزانه دارد که این رقم نسبت به حجم معاملات روزانه اتریوم کلاسیک بسیار بیشتر است. به همین دلیل نوسان قیمت اتریوم کلاسیک بیشتر است.
4. ارزش بازار و میزان عرضه کل
ارزش بازار یک ارز دیجیتال، از حاصل ضرب تعداد کوینهای در گردش در قیمت آن ارز دیجیتال به دست میآید.
سقف تولید اتریوم کلاسیک هم مثل بیتکوین 210 میلیون عدد و ارزش بازار آن در حال حاضر 9.5 میلیارد دلار است.
در مقابل، اتریوم سقف تولید ندارد اما سقف تولید سالیانه 4.5 درصد دارد. در حال حاضر ارزش بازار اتریوم 460 میلیارد دلار است که پس از بیتکوین (با ارزش بازار بیش از 900 میلیارد دلار) جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است.
در مجموع، ارزش بازار نشان دهنده محبوبیت یک ارز دیجیتال است.
5. فرایند ماینینگ
طبق اطلاعات سایت Coin Bureau، برای سر به سر شدن سرمایه خرید ریگ ماینینگ، اتریوم کلاسیک به نصف نرخ هش نیاز دارد. بعلاوه، این ارز دیجیتال سقف تولید دارد در نتیجه وقتی این ارز دیجیتال به سقف تولید برسد، درآمد ماینرها بیشتر از کارمزد تراکنشها خواهد بود نه پاداش ماین کردن بلاکهای جدید.
از آنجایی که ماین کردن اتریوم کلاسیک از اتریوم معمولی راحت تر است، برای ماینرهایی که با جی پی یو کار میکنند، گزینه مناسب تری محسوب میشود.